Somnul cat de important este pentru organismul nostruSomnul cat de important este pentru organismul nostru
Descoperiri

Somnul – cat de important este pentru organismul nostru?

Somnul este un proces firesc al vietii noastre, insa, din cauza programelor noastre incarcate, acest aspect este din ce in ce mai subestimat in prezent.

In cele ce urmeaza, va oferim 5 motive pentru care somnul ar trebui sa ramana in continuare la fel de important ca in vremurile in care ii acordam o importanta mai mare:

1. Cand vine vorba de creierul uman

…lucrurile capata alta conotatie. 7 ore- acesta este numarul de ore de somn al femeilor care au avut punctaje mari la teste cognitive (vocabular, memorie si altele). Atunci cand orele de somn au fost mai putine de 6, notele au scazut considerabil, iar greselile cele mai frecvente au fost cele de vocabular – este rezultatul unui studiu publicat in revista “Sleep”.

2. O alta relatie cu durerea.

O descoperire a cercetatorilor de la Spitalul Henry Ford arata ca somnul in plus este mai eficient decat calmantele. Atunci cand subiectii au fost rugati sa doarma peste 10 ore timp de 4 zile consecutive, acestia au fost cu 25% mai putin sensibili la durere si mult mai alerti decat inainte.

3. Ce legatura au somnul si controlul?

Aveti nevoie de inca un motiv pentru a dormi cel putin 7 ore pe noapte? Nu-i nimic, suntem pregatiti cu suficiente argumente. Carbohidratii de care ne tot ferim de tipul pastelor, covrigeilor sau sucurilor ar fi mai putini daunatori decat un somn insuficient. O singura noapte de somn insuficient este necesara pentru a ne scadea capacitatea de a elibera glucoza din sange, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Netherlands.

4. Minim 7 ore de somn diminueaza aparitia cancerului la san.

Un studiu japonez realizat pe 24000 de femei arata ca persoanele care dorm 7 ore pe noapte sunt de 62% mai putin expuse decat cele care dorm mai putin. Teoria? Fara un somn regulat, glanda pineala nu secreta suficienta melatonina. Aceasta este o problema deoarece melatonina retine estrogenul care da nastere celulelor canceroase.

5. Legea compensatiei.

Poate ca ati auzit deja ca un weekend de somn de recuperare nu poate compensa faptul ca dormim mai putin de 6 ore pe noapte in restul saptamanii. Vestea buna este ca in cazul in care dormim 10 ore pe noapte, in fiecare noapte, vom fi protejati in cazul in care apoi vom trece la un ritm in care vom dormi mai putin.

Resurse: http://www.oprah.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *