omul invizibil si amprenta pe care o lasa in arta
Descoperiri

Omul invizibil si amprenta pe care o lasa in arta

Liu Bolin este omul invizibil.

El apare in fotografiile pe care le realizeaza, insa in cel mai subtil mod posibil, aceasta fiind amprenta personala pe care o lasa asupra artei. Motivele pentru care a ales sa se exprime in aceasta modalitate le regasiti in filmuletul de mai jos:

“Facandu-ma invizibil, incerc sa descopar relatia dintre civilizatia noastra si dezvoltarea sa. Aceasta este prima mea lucrare, creata in noiembrie 2005. Iar aceasta este Tabara Internationala de Arta din Beijing unde am lucrat inainte ca guvernul sa o demoleze. Obisnuiam sa lucrez pentru a-mi exprima obiectivitatea. De asemenea, vreau sa folosesc aceasta munca pentru a le da ocazia mai multor oameni sa fie atenti la conditia in care traiesc artistii si la conditia libertatii lor de a crea. Inca de la inceput, aceste serii au avut un spirit protestatar, contemplativ si ferm. Cand am aplicat machiajul, am preluat metoda unui hot de buzunare pentru a ma proteja si pentru a detecta dusmanul si chiar am facut-o (Rasete).

Dupa ce am terminat aceasta serie de proteste, am inceput sa ma intreb de ce soarta mea era asa si am constientizat ca nu eram numai eu asa – toti chinezii sunt la fel de confuzi ca si mine. Dupa cum vedeti, aceste proiecte sunt despre planificarea familiala, alegeri in concordanta cu legea si propaganda din institutiile Congresului. Aceasta lucrare se numeste Xia Gang si este un eufemism pentru “concediere temporara”. Se refera la acei oameni care si-au pierdut joburile in timpul tranzitiei Chinei de la o economie planificata la o economie de piata. Intre 1998 si 2000, 21, 37 de milioane de oameni din China si-au pierdut joburile.

Cei 6 oameni din imagine sunt muncitori Xia Gang. I-am facut invizibili in magazinul in care au trait si in care au muncit intreaga viata. Pe zidul din spatele lor este sloganul Revolutiei Culturale. Pentru o jumatate de luna, i-am cautat pe acesti oameni pentru a participa la proiectul meu. In aceasta fotografie, putem vedea doar 6 oameni, dar de fapt, toti oamenii care sunt ascunsi aici sunt toti oamenii concediati. Au fost facuti invizbili. Piesa se numeste Studioul. In aceasta primavara, am avut sansa in calatoria mea in Paris de a fotografia in studioul de stiri de la France 3 – am realizat fotografiile pentru stirea zilei.

Acesta este efortul comun pe care l-am realizat cu un artist francez. O fotografie are in vedere Razboiul din Orientul Mijlociu(Aplauze), iar cealata se refera la o demonstratie publica din Franta. Am constientizat ca fiecare cultura are contradictiile ei de neimpacat. Am incercat sa dispar in ochii lui JR, dar problema este ca JR foloseste doar modele cu ochii mari. Asa ca am incercat sa-mi fac ochii mai mari cu degetele mele. Dar din pacate, nu sunt destuli de mari pentru JR. Dar nu functioneaza, ochii mei sunt tot mici.

Aceasta lucrare este despre aminirile din 11 septembrie. Acesta este un graffiti realizat de Kenny Scharf.

Aici este Venetia, in Italia. Deorece temeperatura globala si nivelul marii cresc, se spune ca Venetia va disparea in urmatoarele decenii. Acesta este orasul antic Pompei. Aceasta este galeria din Roma. Cand lucrez la o piesa noua, pun accentul mai mult pe expersivitatea ideii. De exemplu, de ce m-as face invizbil? Ce cred oamenii atunci cand ma “arat” invizibil? Aceasta se numeste “Fidea instanta”. (Rasete). Incepand cu luna august a anului 2012, anumite materiale daunatoare in pungile de fidea instanta care se vindeau in supermarketurile din China. Aceste substante pot cauza cancer.

Pentru a crea aceasta piesa de arta, am cumparat multe pungi de fidea instanta si le-am pus in studioul meu, facandu-l sa arate ca un supermarket. Iar sarcina mea este de a sta aici, incercand sa raman nemiscat, setand camera si coordonandu-ma cu asistentul meu,creionand culorile si formele care sunt in spatele si in fata corpului meu. Daca fundalul este simplu, trebuie sa stau intre 3 si 4 ore. Fundalul acestei piese este mult mai simplu, trebuie sa stau 3 sau 4 ore. Insa fundalul la aceasta piesa este foarte complex si am nevoie de 3 sau 4 zile in avans pentru a ma pregati. Acesta este costumul pe care l-am purtat atunci cand am fotografiat la supermarket. Photoshopul nu este niciun pic implicat.

Aceste opere fac parte din amintirile culturale ale Chinei. Iar acesta este despre siguranta mancarii in China. Mancarea care nu ofera siguranta poate dauna sanatatii oamenilor, iar un ocean de informatii ii poate determina pe ceilalti sa devina confunzi. (Rasete). Urmatoarea piesa arata cum am devenit invizibil in reviste apartinand unor limbi diferite, tari diferite si perioade diferite. Cred ca in arta, atitudinea artistului este cel mai important element.

Daca o piesa de arta are menirea de a emotiona intr-un fel pe cineva, acesta poate fi rezultatul nu numai al tehnicii, cat si al gandirii artistului si al luptei lui cu viata. Iar luptele repetate duse cu viata sunt creatoare de arta, indiferent de forma ei. (Muzica). Acestea sunt lucrurile pe care doream sa vi le spun.

Multumesc. (Aplauze).”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *