Incalzirea globala: ce se va intampla daca nu facem nimic

Publicat: 7 martie 2016
Comentarii: 6 Răspunsuri

Daca inca mai facem parte din cei care spun “ce-mi pasa mie de incalzirea globala, peste 50 de ani voi fi mort oricum”, e cazul sa ne oprim pentru o secunda. Sa privim dincolo de noi, la poza de ansamblu.

Sa intelegem cu adevarat efectele nepasarii si ale atitudinii de tipul “totul mi se cuvine” si sa vedem ce putem face, de acolo de unde suntem.

Temperaturile de pe tot globul din luna februarie confirma o concluzie nu foarte placuta: incalzirea globala este un fenomen foarte serios.

Temperatura este cu 0,2 grade mai mare decat media normala pentru aceasta perioada. Poate parea putin, insa aceasta cifra poate avea implicatii serioase pe termen lung.

Cu toti stim ca exista o schimbare de clima, dar nu toata lumea vrea sa sape mai profund si sa afle mai mult despre asta.

Un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Yale raporteaza ca 18% (1 din 5 americani) cred ca incalzirea globala nu se intampla si doar 11% sunt ingrijorati in legatura aceasta problema.

Problema, de fapt, este ca nu luam in serios incalzirea globala. Suntem interesati de economie si de politica dar devenim sarcastici cand auzim ceva legat de mediu (cel mai important factor care ne tine in viata).

Iar in cazul in care intelegem efectele incalzirii globale peste 50 de ani, ne ascundem in spatele atitudinii “Cui ii pasa? Voi fi mort in 50 de ani.”

Au existat multe voci care si-au exprimat recunostinta fata de Leonardo DiCaprio pentru ca a vorbit despre incalzirea globala la ceremonia de decernare a premiilor Oscar. M-am intristat insa cand am citit comentariile asociate, care dovedesc cat de putina preocupare avem fata de aceasta problema.

Multi oameni au comentat ca lui Leonardo nu ii pasa cu adevarat de incalzirea globala si ca imediat dupa ceremonie va continua sa-si conduca masinile si se va duce acasa sa se bucure de premiu.

Eu nu ma preocup prea tare de ce a facut Leonardo dupa Oscaruri si de ce simte el cu adevarat referitor la incalzirea globala. Simt insa multa recunostinta pentru simplul fapt ca a mentionat asta, incercand sa sporeasca constientizarea pe aceasta tema.

Astfel, ne intrebam de ce nu ar trebui sa privim cu superficialitate incalzirea globala?

Daca temperatura va continua sa creasca, calota glaciara a Antarcticii se va topi si asta va cauza o crestere majora a nivelului marii. Orase precum New York sau Miami vor fi inundate si natiuni intregi vor disparea pur si simplu.

In plus, incalzirea globala va avea efecte majore asupra sanatatii, cauzand astm si alergii din cauza poluarii care va creste in orase. Valuri de caldura din Franta, America de Nord si India ucid oricum oameni in fiecare an.
Sa nu uitam de disparitia unor specii foarte importante din salbaticie. Ursii polari se vor ineca pentru ca vor trebui sa inoate distante mari pentru a ajunge la gheata.

Daca pretindem ca nu putem sa vedem aceste schimbari care rezulta din incalzirea climatica globala, putem macar sa fim atenti la schimbarile legate de clima din regiunea in care traim. Multe tari au o clima ca de desert din cauza temperaturilor care cresc la o cota alarmanta.

Daca nu facem ceva legat de incalzirea globala, la un moment dat planeta noastra, asa cum o stim acum, nu va mai exista. Vor disparea orase, multi oameni vor muri iar viata salbatica nu va mai exista. Nu ar trebui sub nicio forma sa spunem “nu imi pasa de incalzirea globala, pentru ca nu voi mai trai peste o suta de ani.”

Nimeni nu este sigur de aceasta estimare. Daca temperaturile continua sa creasca cu 0,2 grade in fiecare luna, vor continua sa creasca iar lucrul de care ne temem cel mai mult se va intampla in 30 de ani in loc de 100.

Mai mult, ar trebui sa ne asumam responsabilitatea pentru generatiile urmatoare, ale copiilor nostri si ale copiilor lor.

mama-pamant

 

Daca am incepe sa facem o schimbare extensiva, ar trebui sa urmam cativa pasi care vor duce la reducerea incalzirii globale.

Daca faceti parte din categoria celor care se intreaba ce se se poate face concret pentru a evita incalzirea globala, iata mai jos 22 de idei pe care fiecare din noi le poate pune in aplicare:

1.     Inlocuirea becurile incandescente cu becurile economice

2.     Folosirea mai rara a masinii.

3.     Reciclare, reciclare, reciclare.

4.     Folosirea energiei solare.

5.     Cumpararea unor aparate cu consum mic de energie.

6.     Reducerea risipei casnice.

7.     Folosirea apei calde in mod cumpatat.

8.     Evitarea produselor ambalate prea mult.

9.     Inchierea luminii cand ne mutam dintr-o camera in alta.

10.  Scoaterea din priza  a aparatelor atunci cand nu le folosim.

11.  Plantarea unui copac.

12.  Folosirea energiei regenerabile.

13.  Economisirea energiei electrice.

14.  Inlocuirea filtrelor de aer conditionat.

15.  Apa folosita rational.

16.  Folosirea sarmei de uscat rufe in loc de uscatorul care consuma inutil energie.

17.  Mancare naturala.

18.  Mers pe bicicleta.

19.  Folosirea carpelor de bucatarie si nu a servetelelor de hartie.

20.  Refolosirea prosoapelor fara a fi spalate dupa o singura utilizare.

21.  Devino constient in legatura cu problema incalzirii globale.

22.  Impartaseste cu ceilalti ce faci tu in legatura cu asta.

Poate parea greu sa facem acesti pasi, insa ar trebui sa fim constienti ca acesti pasi sunt singura noastra sansa de supravietuire. Daca incepem la nivel individual, vom contribui la descresterea schimbarii climatice.

Adevarul este ca atunci cand oamenii vad alti oameni care contribuie la un mediu mai sanatos, vor face si ei la fel. Noi suntem schimbarea. Noi suntem lumea. Noi suntem societatea si noi suntem sistemul. Totul incepe cu noi insine.

Ar trebui sa ne ingrijoram in legatura cu incalzirea globala si pentru ca aceasta planeta este singura pe care se poate locui.

Planuim sa facem mai multi bani si sa ne atingem din ce in ce mai multe vise insa adevarul este ca pierdem din vedere cel mai important lucru: distrugem locul in care ne putem indeplini toate aceste vise.

Planeta este casa noastra. Nimanui nu i-ar placea sa-i fie distrus patul in care doarme si sa crape tavanul care ii ofera siguranta unui acoperis.

Toata lumea a fost foarte incantata cand NASA a gasit apa pe Marte, insa de ce? Planuim cumva sa incepe sa distrugem si alte planete? Nu e suficient ce am facut aici? Incalzirea globala este opera de arta a umanitatii si, deci, responsabilitatea noastra. Si in acelasi fel in care am inceput sa fim distructivi, putem sa punem si punct acestui comportament.

Si sa-l ascultam pe Leonardo DiCaprio “Haideti sa nu luam de-a gata planeta asta”. Asa sa fie.

Sursa: http://www.elephantjournal.com/

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *