Poate ca multi dintre voi ati auzit de “ efectul de majoreta ”.
Acest concept prezinta o ipoteza potrivit careia oamenii sunt mult mai atragatori in grup decat pe cont propriu. Noi cercetari arata ca acest lucru poate fi adevarat.
Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego sustin ca in momentul in care privim un grup de oameni, trasaturile fetei lor “se echilibreaza”, ceea ce inseamna ca oamenii sunt perceputi mai atragatori decat daca s-ar fi prezentat pe cont propriu.
Pentru a rezolva acest mister, cercetatorii au apelat la un grup de 140 de elevi de liceu.
Unul dintre experimentele la care au fost supusi consta in a le arata subiectilor 100 de oameni cu rugamintea de a exprima gradul de atractivitate a fiecaruia.
Aceeasi persoana era reprezentata fie alaturi de alte doua persoane de acelasi sex, fie singura.
Rezultatele au aratat ca participantii au considerat ca acele persoane sunt mai atragatoare in grup decat atunci cand apar singure.
Cercetatorii au aratat ca atunci cand ne aflam intr-un grup, gradul nostru de atractivitate creste de la 49% la 51%.
Intr-un alt experiment, participantilor le-au fost aratate mai mult poze cu o singura persoana, insa acestea era realizate intr-un colaj de 4, 9 sau 16 fotografii. Si in acest caz, cercetatorii au descoperit ca atractivitatea era mai mare in cazul in erau mai mult poze decat atunci cand persoanele apareau intr-o singura poza.
Efectul de majoreta – un fenomen cognitiv
Cercetatorii considera ca efectul de majoreta poate fi rezultatul a 3 fenomene cognitive: in primul rand, sistemul nostru vizual asociaza fetele care se afla impreuna intr-un grup. In al doilea rand, fiecare membru poate fi “favorizat” de prezenta celuilalt, iar in al treilea rand, oamenii percep fetele comune ca fiind atragatoare.
Daca luam aceste fenomene impreuna, fiecare arata ca fetele oamenilor vor fi mult mai atragatoare daca vor aparea intr-un grup deoarece vor fi apropiate de grupurile comune.