dincolo de cuvinte darul unui copil care sufera de autism
Descoperiri

Dincolo de cuvinte: darul unui copil care sufera de autism

Va prezentam mai jos cazul unui baietel autist care daca ar fi urmat sfaturile specialistilor si nu ar fi iesit din limitarile impuse de acestia, poate nu ar fi ajuns sa descopere ca are IQ-ul mai mare decat al lui Einstein si poate ca in prezent nu ar fi cel mai tanar cercetator al astrofizicii din istorie.

Un adolescent care a fost diagnosticat cu autism de la o varsta frageda si-a atins adevaratul potential dupa ce a renuntat la restrictiile medicale si educationale cu ajutorul mamei sale care s-a ocupat de el de-a lungul acestei perioade de dezvoltare personala.

Specialistii in autism pretindeau ca Jacob Barnett nu isi va lega niciodata sireturile, nu va citi sau nu va se va purta normal in societate. Dar pe masura ce Jacob era in afara orelor de terapie, mama sa observa ca acesta facea lucruri spectaculoase de unul singur.

Asa ca aceasta a decis sa-si asculte instinctul si sa renunte la sfatul specialistilor. In loc sa urmeze un tratament standard specific copiilor cu nevoi speciale, ea a decis sa-l inconjoare pe Jacob cu lucrurile care il inspirau si care il pasionau, observand ce schimbare radicala a adus aceasta transformare.

Nu repara ceea ce nu e stricat.

Primind diagnosticul de autism inca de la varsta de 2 ani, Jacob a urmat regulile unei educatii care punea accentul pe corectarea unor aptitudini care nu-i permiteau sa se poarte precum un copil normal. Timp de ani de zile, profesorii au incercat sa o convinga pe Kristine Barnett ca fiul ei va fi capabil sa invete doar cele mai de baza informatii in viata.

In timp ce se expunea in orele de terapie, Kristine observa ca Jacob refuza sa vorbeasca cu oricine. Chiar daca ii era greu “sa iasa din sfatul specialistilor”, Kristine stia in adancul sau ca in cazul in care “Jack continua in aceeasi modalitate, avea sa se piarda usor, usor.”

Un drum al pasiunii si al descoperirii

Dupa ani de frustrare si un progres foarte lent, Kristine a luat o decizie radicala – a renuntat sa-l mai duca pe Jacob la sesiunile speciale de terapie si s-a hotarat sa-l pregateasca singura pentru gradinita. Asa cum descrie in ziarul New York Times, “ea l-a lasat sa exploreze orice a dorit sa exploreze. El a studiat tiparele si umbrele si stelele. In acelasi timp, s-a asigurat ca el se va bucura de placerile unei copilarii <<normale>> – softball, picnicuri – alaturi de alti copii de varsta lui. “

“Lucrez cu un concept numit <<muchness>>, spune Kristine, care consta in a-i inconjura pe copii cu lucrurile pe care le iubesc – fie ca este muzica, fie ca este arta, orice simt nevoia si orice iubesc.”

Nici nu a implinit varsta de 11 ani ca Jacob deja intra la facultate, iar in prezent studiaza probleme condensate de fizica la Universitatea Indiana – Purdue University din Indianapolis. Profesorul Scott Tremaine a scris familiei lui Jacob in felul urmator:

“Teoria la care lucreaza implica multiple probleme in astrofizica si fizica teoretica…Oricine rezolva aceste probleme va fi pe lista pentru un Premiu Nobel.”

De asemenea, IQ-ul lui Jacob este de 170, mai mare decat cel al lui Einstein. Este cel mai tanar cercetator al astrofizicii din istorie, a vorbit la conferintele New York TED si a fost intervievat de foarte multe ori. Nu-i rau deloc pentru cineva care a fost clasificat de experti ca abia va fi in stare sa se lege la sireturi. Daca Jacob ar fi ramas in interiorul sistemului, predictia ar fi devenit adevarata. Poate ca dincolo de cuvinte este insasi aceasta “sfidare” a mamei de a refuza conditia copilului sau, aceasta negare transformata in speranta si in cele din urma, in victorie.

Voi ce parere aveti?

Sursa online: http://wakeup-world.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Luiza Bratu spune:

    Invatamantul actual este o mare imbecilizare in masa. Profesorii nu au nici o legatura cu materia pe care o predau din punct de vedere stiintific. Din punct de vedere uman sunt preocupati de propria persoana nemultumita de salariu. Elevii nu sunt interesati decat de aparatura cu multiple gadgeturi si sfideaza pe oricine – parinti, colegi , profesori si la nivel de politica sociala de tara – pe nimeni nu intreseaza de nimeni si dupa noi potopul – apoi se merge in masa la biserica sau terapii sa devenim spirituali cu diploma platita. Viitorul este Science fiction conform filmelor de succes americane noi ingurgitam ce vor altii nefiind capabili sa ne traim si sa creem cu respect si bun simt propriul viitor.Felicitari mamei care a inteles corect ce are de facut. Astept cu interes o trezire a mamelor din Romania.

    1. Maya Nedelcoff spune:

      Atunci cand mamele nu vor mai avea gandul impovarator al asigurarii zilei de maine a copiilor lor , si vor putea ele insele sa se afirme prin posibilitatea ” cresterii personale ” ca oameni si femei cu respect de sine , prin costientizarea valorii lor pentru viata –vom putea vorbi de ” trezirea ” mamelor . —

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *