Creierul uman reprezinta unul dintre principalele elemente la care oamenii de stiinta revin cu usurinta.
Acest lucru se intampla deoarece pe zi ce trece aflam lucruri din ce in ce mai surprinzatoare despre creierul nostru. Iata cateva dintre acestea:
1. Creierul nostru da dovada de mai multe creativitate atunci cand este obosit.
Cu siguranta va fi interesant sa aflam ca vom fi mult mai eficienti in ceea ce priveste indeplinirea unei sarcini in momentul in care suntem obositi. Acesta este unul dintre motivele pentru care ideile marete se nasc in timpul dusului, dupa o zi obositoare la locul de munca.
Atunci cand este obosit, creierul uman nu reuseste sa filtreze lucrurile care ii distrag atentia de cele pe care ar trebui sa se concentreze. De asemenea, este mai putin eficient in ceea ce priveste conexiunile dintre idei si concepte. Insa exista si o serie de lucruri bune care se intampla in momentul in care suntem obositi si este nevoie sa dam dovada de creativitate.
Astfel, va fi necesar sa cream o serie de noi conexiuni, sa fim deschisi la ideile noi si sa gandim in modalitati in care nu am mai facut-o pana cum. Asadar, daca avem de lucrat la un proiect creativ, putem realiza aceasta sarcina atunci cand suntem obositi.
Intr-un articol aparut in revista “Scientific American”, este explicata modalitatea in care “distragerile de atentie” pot fi cu adevarat folositoare gandirii creative: “Chestiunile legate de intuitie implica ganditul intr-un mod inedit. Acesta este momentul in care vulnerabilitatea la evenimentele care ne distrag atentia poate fi un avantaj. Atunci cand suntem obositi, suntem mai putin concentrati, ceea ce ne deschide catre o serie de noi informatii. Astfel, avem acces catre alternative si asocieri pe care creierul uman nu le-a realizat pana acum.
2. Stresul poate schimba dimensiunea creierului nostru, facandu-l mai mic.
Stresul este cel mai comun element care produce schimbare in ceea ce priveste creierul uman. De asemenea, exista cercetari care arata ca dimensiunea creierului se poate modifica din cauza stresului.
Unul dintre aceste studii a folosit drept cobai puii de maimuta pentu a observa efectele pe care stresul le are asupra dezvoltarii si sanatatii mentale. Jumatate dintre maimute erau ingrijite de perechea lor timp de 6 luni, in timp ce jumatatea cealata ramanea alaturi de mama ei. Apoi, maimutele erau oferite unor grupuri sociale timp de cateva luni pentru ca cercetatorii sa le scaneze creierele.
Maimutele care au fost indepartate de la mamele lor aveau in continuare activate suprafetele din creier care sunt in conexiune cu stresul, chiar si dupa ce s-au intors la vechiul stil de viata.
3. Campul vizual este sursa care ghideaza celelalte simturi.
Un alt lucru la fel de interesant despre creierul uman este urmatorul: Desi este doar unul dintre cele cinci simturi, campul vizual pare sa fie mai important decat celelalte. Acest lucru functioneaza pe principiul: “Auzi o informatie, iar in trei zile, iti vei aminti doar 10% din continutul acesteia. Adauga o imagine si iti vei aminti 65%.”
Asadar, imaginile sunt in favoarea textelor deoarece creierul uman priveste cuvintele ca pe niste imagini minuscule, fiind nevoie sa identifice diferite elemente in fiecare litera pentru a o putea citi. Iar acest lucru necesita foarte mult timp.
4. Introvertitii si extravertitii se recunosc dupa creier.
Asadar, a fi extravertit sau introvertit nu reprezinta trasaturi pe care le ascociem cu gradul nostru de timiditate, ci mai degraba cu nivelul de rezerve al creierului nostru.
Iata cum difera creierul unui extravertit de cel al unui introvertit:
Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta diferenta se bazeaza pe diferenta noastra genetica, dar si pe modalitatea in care primim o recompensa. Creierul unui extravertit raspunde intr-un mod mai intens in momentul in care are de-a face cu aventura. Chiar daca aceasta reactie are in vedere continutul genetic al fiecaruia dintre noi, este necesar sa nu neglijam nici diferenta dintre dopamina, principalul neutotransmitator al sistemului nervos.
In urma unui experiment care avea in vedere scanarea creierului celor care se afla fata in fata cu aventura, au fost trase urmatoarele concluzii: in momentul in care aventura incepea, creierul extraveritilor raspundea intr-un mod mult mai evident decat in cazul introvertitilor.
Unul dintre rolurile dopaminei este ca ne afecteaza modalitatea in care invatam si ne motiveaza sa cautam recompense. Astfel, diferenta observata a fost ca extravertitii sunt inclinati catre a cauta noutatea, a risca sau a cauta situatii surprinzatoare. In schimb, un introvertit se poate simti cu adevarat coplesit de acestea.
5. Avem tendinta de a fi atrasi de oamenii care gresesc mai mult.
Cercetatorul Kevan Lee sustine ca in momentul in care facem greseli suntem mai placuti de cei din jurul nostru. El sustine ca oamenii care nu gresesc nicioadata nu sunt la fel de placuti ca cei care gresesc ocazional. Perfectiunea creaza distanta intre doua persoane, oferindu-ne un aer de invincibilitate in timp ce oamenii care gresesc sunt vazuti ca fiind mai umani. Asadar, cateodata greselile pot fi in favoarea noastra. Insa numai cateodata…
6. Exercitiile fizice ne pot creste vointa.
Desigur ca exercitiile fizice sunt bune pentru mentinerea corpului nostru, insa stiti ce efect au acestea asupra creierului nostru? Se pare ca exista o conexiune intre exercitiile fizice si activitatea mentala in aceeasi modalitate in care fericirea si exercitiile fizice sunt legate.
O viata de excercitii fizice poate avea drept rezultat o adevarata performanta la nivel cognitiv. In momentul in care incepem sa facem exercitii fizice, creierul uman vede aceasta activitate drept un moment de stres. Pe masura ce presiunea inimii creste, pe atat creierul nostru considera ca ne luptam cu un dusman. Pentru a ne feri de stres, corpul nostru elibereaza o proteina care are rolul de a ne proteja. Tocmai de aceea, ne simtim fericiti sau usurati in momentul in care terminam exercitiile fizice.