ce se ascunde in spatele cosmarurilor
Descoperiri

Ce se ascunde in spatele cosmarurilor?

Daca cineva ne-ar ruga in acest moment sa-i povestim un cosmar pe care l-am avut recent, cu siguranta multi dintre noi vom avea multe exemple de oferit.

In acest articol, vom incerca sa explicam ce se ascunde in spatele viselor deloc placute care ne determina sa lasam lumina aprinsa pentru intreaga noapte sau sa ne cuibarim langa persoana care doarme langa noi.

Ce declanseaza un cosmar?

Un cosmar poate fi cauzat de mai multi factori precum: medicamentele, mostenirea unor gene sensibile, bolile neurologice degenerative precum Alzheimer, evenimentele traumatice pe care le traim in prezent sau chiar ranile nevindecate ale unor evenimente trecute.

De asemenea, cei care in timpul zilei refuza sa-si exprime emotiile cu privire la un anumit subiect, s-ar putea sa fie coplesiti pe timpul noptii de intensitatea acestora. Pe langa aceste exemple prezentate, mai exista si o categorie speciala de oameni: cei care surprind limita dintre ceea ce este real si ceea ce viseaza.

Specialistul in problemele legate de vise, Rosalind Cartwright, sustine ca “un cosmar este un vis nefunctional”.

Astfel, in loc sa integreze evenimentele de peste zi alaturi de emotiile negative din trecut – ceea ce un vis ar trebui sa faca in mod normal – emotiile pe care creierul nostru le proceseaza previn integrarea acestora alaturi de celelalte amintiri mai vechi, ceea ce determina aparitia lor in timpul somnului nostru.

De exemplu, daca experimentam un accident de masina, este posibil sa nu fim capabili sa constientizam toate emotiile pe care le resimtim chiar in momentul accidentului. Frica, vulnerbilitatea si iminenta mortii sunt coplesitoare.

Acest lucru poate determina aparitia unor cosmaruri pe masura ce mintea noastra incearca sa integreze aceste sentimente. In momentul in care mintea reuseste sa le interiorizeze, cosmarul dispare.

Cum ne poate ajuta un cosmar sa ne constientizam emotiile?

Un cosmar reprezinta strigatul sufletului nostru care isi doreste sa integreze o experienta zdruncinanta pe care a trait-o.

Daca din cand in cand somnul nostru este deranjat de cate un cosmar, nu avem de ce sa ne ingrijoram: lucrul acesta este perfect normal.

In schimb, daca un cosmar tinde sa se repete, dandu-ne mari batai de cap, atunci este posibil sa ne confruntam cu o situatie pe care nu reusim sa o acceptam.

Chiar daca un cosmar poate reprezenta o sursa de confuzie si anxietate pentru multi dintre noi, cercetatorii sustin ca putem beneficia de pe urma viselor neplacute.

Asadar, un cosmar reprezinta modalitatea creierului de a-si focaliza atentia asupra unor probleme care necesita rezolvare, dar pe care le neglijam.

Putem afirma ca un cosmar apare pentru a ne face (mai) constienti de un potential pericol.

Putem alunga cosmarurile?

Un cosmar este un semn al faptului ca ne simtim impovarati de emotiile noastre.

Este indicat sa consultam un specialist (un doctor sau un psihoterapeut) daca acestea se repeta sau daca observam ca sunt cauzate de anumite emotii pe care le-am simtit in trecut, dar pe care nu ne-am dat voie sa le traim deplin.

Daca nu va regasiti in niciunul dintre aceste cazuri, gasiti aici cateva modalitati prin care putem indeparta cosmarurile care apar in mod normal:

• Incearca sa constientizezi cosmarul chiar in momentul in care il traiesti. Stim ca acest lucru pare imposibil, dar nu este. Inainte sa adormi, incearca sa-ti propui sa te trezesti daca ai un cosmar. Chiar daca acest lucru nu-ti va reusi din prima, este posibil sa ai succes dupa cateva incercari.

Identifica elementul din vis care te face sa te simti rau. Care sunt emotiile sau evenimentele care apar in vis si care nu iti ofera deloc o stare placuta? Se repeta acestea si in alte vise?

Schimba finalul cosmarului. Schimba starile negative in unele pozitive. Poate ca este nevoie sa te trezesti pentru a face acest lucru, insa iti poti imagina un alt scenariu care sa fie in favoarea ta.

• Tine un jurnal al viselor. Noteaza-ti visele in fiecare dimineata. Toate visele, nu numai cosmarurile. Apoi reia-le periodic pe cele care te deranjeaza. Incearca sa vezi ce au aceste vise in comun. Faptul ca le recitesti dupa o anumita perioada te poate ajuta sa ai o alta pespectiva decat in momentul in care ai avut acel cosmar.

Asadar, visele neplacute ne pot oferi o serie de avantaje la nivel emotional. Important este ca in astfel de momente sa privim dincolo de decorurile intunecate din cosmarurile noastre si sa ne intrebam care este sursa de lumina pe care acestea o pot aduce in viata noastra.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *