Chiar acum Universul se rearanjeaza pentru tine
Descoperiri

Chiar acum, Universul se rearanjeaza pentru tine

Chiar acum, Universul se rearanjeaza pentru tine.

Pentru a raspunde gandurilor tale despre ceea ce te inconjoara, despre ceilalti, despre tine.

Este o teorie pe care multi o considera nerealista, insa faptele raman: ea a fost demonstrata de fizica cuantica. Simplul fapt al observarii, intentia, locul si felul in care iti plasezi atentia produc schimbari in intreul univers. Esti co-creator! Cu toate drepturile si enorma responsabilitate care decurg de aici…

“- Si iata-l! Bunicul tuturor ciudateniilor cuantice: experimentul celor 2 fante! Pentru a intelege acest experiment trebuie mai intii sa vedem cum se comporta particulele sau bilele mici de materie daca tragem la intimplare cu un obiect mic, cum ar fi o bila de jucarie. Se poate observa un model pe peretele din spate facut de fanta pin care au trecut bilele.

Acum, daca adaugam a doua fanta, ne asteptam sa vedem o a doua banda, modelul duplicat la dreapta.

Acum, sa studiem valurile: ele lovesc fanta si iradiaza, lovind peretele cu cea mai mare intensitate in punctul liniar fantei (piciorul perpendicularei de la fanta pe ecran). Linia alba de pe ecran indica intensitatea. Este similara liniei facute de bile dar, cind adaugam a doua fanta, ceva diferit se intimpla: daca creasta unui val intilneste baza altui val, se anuleaza reciproc.

Asa ca acum exista un model de interferenta ce apare pe ecranul din spate. Locurile unde cele 2 creste se intilnesc au cea mai mare intensitate – liniile albe – si acolo unde se anuleaza… nu e nimic.

Deci, atunci cind aruncam lucruri, adica materie, prin cele 2 fante obtinem asta: 2 benzi de urme, iar cu valuri obtinem un model de interferenta alcatuit din mai multe benzi. Bine, deocamdata!

Acum, haideti s-o luam… cuantic!

Un electron este o bucatica mica, mica de materie ca si o mica bila de jucarie. Sa tragem un val de electroni printr-o fanta! Se comparta exact ca si bilele: o singura banda! Deci, daca folosim 2 fante, aceste mici particule trase ar trebui sa produca, asemeni bilelor, 2 benzi.

Ceee? Un model de interferenta!!!

Am folosit electroni, bucatele mici de materie si totusi am obtinut un model asemenea valurilor, nu ca al bilelor. Cum? Cum pot crea aceste particule de materie un model de interferenta identic cu al unui val?!? Nu are sens!

Dar fizicienii sint isteti! S-au gindit ca poate aceste bilute se ciocnesc si din aceasta cauza rezulta un astfel de model, asa ca au decis sa traga cu electroni cite unul pe rind. In nici un caz nu mai pot interfera! Dar dupa o ora a aparut acelasi model de|interferenta.

Concluzia e inevitabila: electronul singular pleaca sub forma de particula, devine un val de potentialuri, trece prin ambele fante, si interfereaza cu sine insusi si loveste ecranul sub forma de particula.

Dar matematic e si mai ciudat: trece prin amindoua fantele si nu trece prin nici una, si trece doar prin una apoi prin cealalta. Toate aceste posibilitati sint in super-pozitie una cu celalata.

Dar fizicienii au fost complet zapaciti, asa ca s-au decis sa traga cu ochiul, si sa vada prin care fanta trece, de fapt. Au pus un aparat de masura la o fanta sa vada daca electronul trece prin ea. Dar lumea cuantica e mult mai misterioasa decit si-au putut ei imagina!

Cand e observat, electronul “regreseaza” la comportamentul unei bile: produce un model cu 2 benzi, nu un model de interferenta. Actul in sine de urmarire, sau observare a fantei prin care a trecut electronul, inseamna ca a trecut prin una singura, nu prin amindoua!

Electronul a decis sa se comporte diferit, ca si cum ar fi fost constient ca este urmarit! Si aici, fizicienii au trecut pragul pentru totdeauna in ciudata “ne-lume” a intimplarilor cuantice. Ce e materia? Bile sau unde? Si anume, ce fel de unde? Si ce legatura are un observator cu toate astea?!? Observatorul a anulat functia de unda, pur si simplu prin faptul observarii.”

(imagini si text din What the bleep de we know)

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *