Ce efecte are multitasking-ul pentru creierul omului?

Publicat: 25 iulie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

In ultima perioada, auzim tot mai des ca, de fapt, creierul omului este mult mai eficient atunci cand vine vorba de realizarea unei singure sarcini, nu de multitasking.

Si desi cunoastem aceasta informatie, o ignoram pana in momentul epuizarii.

Cati dintre noi nu mananca in timp ce-si citesc mesajele de pe Facebook sau cati nu vorbim la telefon in timp ce scriem un email?

Pentru inceput, ne putem intreba: De ce apelam la multitasking?

Poate raspunsul va va surprinde, dar facem acest lucru pentru ca ne ajuta sa ne simtim bine. O cercetare realizata in randul celor care practica acest tip de munca arata ca “oamenii nu sunt mai productivi, ci se simt mai satisfacuti din punct de vedere emotional de munca pe care o depun”, mentioneaza cercetatoarea Zhen Wang. Ea sustine ca avem un mare sentiment de implinire daca studiem in timp ce ne uitam la televizor si scriem un mesaj pe telefon unui prieten.

Pentru ca le indeplinim pe toate deodata, ne simtim foarte eficienti.

Din pacate, rezultatul nu este unul satisfacator. Subiectii care au facut multitasking s-au simtit minunat, insa eficienta lor a fost destul de scazuta. De asemenea, ei au pus mai multa presiune pe ei insisi in timp ce realizau aceste sarcini.

Ce se intampla in creierele noastre atunci cand facem multitasking?

Partea cea mai interesanta este ca al nostru creier nu poate face multitasking deloc. Daca luam pranzul, avem deschise 5 ferestre de Facebook si incercam sa trimitem un email, nu este creierul omului cel care indeplineste toate aceste activitati in acelasi timp.

De fapt, multitasking-ul “desparte” creierul. Creaza ceva ce oamenii de stiinta numesc “reflectoare” (“spotlights” ). Asadar, creierul nostru trece intr-un mod frenetic de la activitatea de a manca la urmatoarele doua.

Cercetatorul Clifford Nass a pornit de la premisa ca oamenii care fac multitasking vor dezvolta mule alte abilitati intr-un mod surprinzator de benefic. El preuspunea ca acestia vor reusi:

1. Sa filtreze informatiile;

2. Sa fie foarte buni la trecerea rapida de la o sarcina la alta;

3. Sa aiba o memorie de lucru foarte buna.

In mod surprinzator, el a descoperit ca pesoanele care practica aceasta activitate stau foarte prost la capitolul de filtrare de informatii si ca performanta lor nu este deloc una reusita la schimbarea sarcinilor.

Asadar, tot mai multe studii demonstreaza ca multitasking-ul ne este daunator. Devenim mai putin productivi, iar aptitudinile noastre incep sa paleasca incetul cu incetul.

Iata cateva sfaturi prin intermediul carora ne putem intoarce usor, usor catre o singura, dar bine realizata sarcina:

1. O singura fereastra deschisa.

Atunci cand suntem la locul de munca, foarte multi avem tendinta de a lasa deschise tot mai multe ferestre la laptopul nostru, rezultatul fiind acela de a ne distrage cu usurinta atentia de la sarcina pe care o avem de indeplinit. Ai de scris un articol? Deschide doar documentul in care vei scrie. Ai de scris un email unui partener? Deschide doar pagina de mail. Vei vedea ca sarcina ta va parea mult mai realizabila si o vei bifa cu mai multa usurinta.

2. Rutina de seara.

In fiecare seara, ne putem planifica sarcinile zilei urmatoare. Astfel cele 10 minute dedicate acestei activitati ne pot fi de folos deoarece simpla trecere in revista a acestora ne va ordona si ne va ajuta sa constientizam care sunt cele mai importante taskuri de bifat.

3. Schimba locul din care lucrezi macar o data pe zi.

Desi multi considera ca o pauza de cafea de 5 minute este suficienta pentru a ne reimprospata, adesea schimbarea locului/ unghiului in care lucram poate fi mult mai eficient. Incercati acest lucru si vedeti daca reusiti sa deveniti mai productivi.

Aducem, totusi, si o veste buna la finalul acestui articol: “Putem asculta muzica in timp ce efectuam alte sarcini deoarece exista o parte speciala a creierului nostru pentru aceasta activitate.”

Resurse:http://lifehacker.com

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *