care este legatura dintre creierul uman si spiritualitateOare ce ne face sa ne simtim cu adevarat “spirituali”?
Sau de ce unii oameni au o inclinatie catre spiritualitate si catre cautarea semnificatiilor vietii prin intermediul acestui element in timp ce altii isi traiesc existenta fara a se intreba o clipa daca exista si altceva in afara de lumea palpabila? Oamenii de stiinta au incercat sa ofere raspunsul acestei intrebari.
Acestia au descoperit o mica suprafata in creierul uman care poate avea legatura cu afinitatea catre spiritualitate.
Aceasta zona este responsabila cu definirea lui “Eu”, sustine cercetatorul Brick Johnstone de la Universitatea Missouri. Genereaza autoanaliza si ne ghideaza catre anumite terenuri sociale si fizice de tipul: mana mea, aptitudinile mele de a conversa, noua mea iubire, etc.
In studiul sau despre creierul uman el sustine ca oamenii care nu sunt preocupati cu definirea propriului eu sunt mult mai predispusi sa duca o viata spirituala.
Cele mai recente cercetari legate de conexiunea neurologie – spiritualitate au fost realizate pe diferiti practicanti de genul calugarilor care mediteaza sau maicutelor care se roaga, insa a fost dificil sa se ajunga la o concluzie (Aceasta zona a creierului se activeaza ca raspuns al unui vers sau al unei experiente spirituale?)
Asadar, Johnstone si colegul sau, Bret Glass s-au hotarat sa incerce diferite tehnici de neurostiinta pe acesti subiect. In cazul a mai mult de 26 de subiecti, cercetatorii au descoperit un lobul parietal drept era mai putin functional decat cel stang, ceea ce se poate traduce ca o concentrare pe propriul sine scazuta.
Cercetarile sugereaza ca una dintre experientele spirituale este caracterul dezinteresat, sperand ca studiul “va ajuta oamenii sa se gandeasca la spiritualitate intr-o modalitate specifica”.
Viziunile spirituale au fost ascoiate cu o santate fizica si mentala mai buna. Aceste beneficii ne pot indeparta de la a mai fi focusati in mod preponderent pe propria persoana si mai mult pe ceilalti.
Pe langa practicile spirituale, alte comportamente si experiente care slabesc vocea definirii eului sunt natura si aprecierea artei.
Vocea eurilor este cel mai mult stinsa de starile cele mai profunde de meditatie si rugaciune. Acesta este momentul in care eul isi pierde definitia si se risipeste in Univers.
Poate ca multi dintre noi putem considera aceste informatii drept nimic mai mult decat simple curiozitati despre creierul uman, insa faptul ca stiinta a ajuns in punctul in care integreaza partea spirituala, este clar ca ne indreptam spre o alta paradigma.
Resurse: http://www.livescience.com
asa cum avem o alcatuire a corpului pt a ne ajuta cu mainile,picioarele si constructia creierului este puternica si are capacitatea de judeca
spritualitatea este luata cu lingurita din familiile in care educatia respectiva se cultiva,apoi,convingerile vin pe masura ce discernamantul incepe sa lumineze palierul spiritual
atunci intervine alegerea ,ori se marseaza in continuare pe latura spirituala,biserica si preotii fiind cei care vor accentua ca omul respectiv sa fie oarecum subjuigat de frica de Dumnezeu,sau se face alegerea prin cunoastere aprofundata a spiritualitatii,creierul avand posibillitatea de acumulare si probare a acestui mare compus de care ar fi bine sa nu uitam,pentru ca oricum este prezent si ne ajuta SPIRITUALITATEA !!!!
un om care isi pierde echilibrul din diverse motive nedorite,bineinteles inseamna ca ceva la nivel emotional,deci creierul,are o deficienta….
raportul este direct pentru ca seful este acest mare depozit neexploatat la capacitate !
asta este parerea mea ! poate din experienta…
Foarte interesant articolul.
[…] In spiritualitate, putem vorbi despre un adevarat “tratament” pentru anxietate, meditatia iti poate readuce […]