de ce sa dam mai departe
Am primit zilele acestea un articol care ne aduce aminte tuturor de ideea “da mai departe”, de la care a pornit acest site acum cativa ani. Articolul dezvolta ideea filmului “Pay it forward” si explica de ce merita sa “dam mai departe”.
” Uneori lumea e o porcarie… . Ma gandesc sa o schimb. Dar schimbarea presupune incredere. Incredere in oameni.
Daca un singur om ar face pentru cineva ceva maret, ceva deosebit si greu in acelasi timp, atunci acel cineva ar putea face acelasi lucru pentru altcineva. Si, de ce nu, pentru alti trei oameni?
Practic pentru nimic in schimb. O fapta buna pentru o alta fapta buna. Fara obligatii sau bani. Doar ca ar trebui sa merite.
Sa fie cineva cu adevarat bun, capabil sa dea mai departe. Si atunci intervine increderea in oameni si in bunatatea lor.
In genere, pare o idee utopica. Dar e posibila. Poate ca nu va merge din prima, pentru ca oricum rezultatul poate fi observat.
Un vagabond alcoolic care primeste adapost si bani poate ca nu va renunta la alcool din prima, dar ajutorul primit l-ar pune sa reflecteze asupra vietii lui si astfel intr-o zi, la momentul oportun, se va decide sa-si caute un rost.
Daca nu a mers la o persoana, mergem mai departe, pana da rezultate. Nici nu stii pana unde poate ajunge acest proiect. Din om in om, din oras in oras… si lumea se va schimba!
Cum te-ai simti daca in cele mai neajutorate momente din viata ta, cineva ti-ar dea o mana de ajutor, fara sa-ti ceara nimic in schimb?
Nu-i asa ca ti-ar schimba viata? Nu trebuie decat sa intorci favoarea la alte trei persoane. Cu speranta, din inima… un ajutor poate schimba lumea, poate salva vieti. Tu poti salva vieti.
Poate ca nu e usor, poate ca implica si mult curaj. Curajul de a iesi din rutina, curajul de a te uita in jur, curajul de a-i intelege pe ceilalti, curajul de a fi atenti la lumea de afara, curajul de a actiona!
Plus vointa aceea de copil care nu e constient de imposibilitatea unor lucruri, care vrea cu tot dinadinsul ceva si nu se lasa pana nu obtine.
As dori sa expun ideea prin imagini. Poate astfel va fi mai usor de inteles:
Cred ca unii oameni sunt prea speriati pentru a crede ca lucrurile pot fi diferite. Lumea nu este chiar o porcarie…
Cred ca acelor oameni, care sunt obisnuiti cu lumea asa cum pare ea, le este greu sa-si mentina speranta si renunta. Iar cand ei fac asta toata lumea are de pierdut.
Nu te-ai intrebat niciodata ce asteapta lumea de la tine? Noi vrem atatea lucruri de la lume, de la viata. Dar tu ce-i poti oferi lumii si vietii? Cum le poti ajuta? Ce inseamna lumea de afara pentru tine?
Gandeste-te la o idee de a schimba lumea si actioneaza in directia ei!”
Veronica Insuratelu
Din experienta personala pot spune ca nimeni, niciodata nu mi-a fost aproape in momentele grele. Sa fie langa. Ma uit in jur si vad ca nu sunt singurul in aceasta situatie; si cei care au pe cineva langa il au pentru ca acel cineva are un interes. Poate or fi pe undeva si exceptii, dar sunt 1 la 10.000 de cazuri poate.
Ce asteapta lumea de la mine ?
Sa fiu asa cum lumea vrea, nu cum sunt eu cu adevarat.
Poate ca idee nu e rea aceasta facere de bine, dar poporul roman are un proverb exceptional referitor la binele facut altora: “facerea de bine se numeste incest”.
Am sa inchei cu o intrebare: de ce se crede ca alcoolicul cu pricina trebuie musai dezvatat de obisnuinta lui ? Poate alcoolul e singurul lucru care ii amortizeaza instinctele violente.
Poate ca sunt printre putinii – si totusi, de fiecare data cand am trecut prin momente dificile ale vietii a fost cineva care sa ma sustina (nu aceeasi persoana de fiecare data). Mi se intampla sa “intervina” cineva doar ca sa-mi fie mie mai bine.
Partea interesanta este ca am avut si situatii in care persoane necunoscute si-au adus contributia in folosul meu.
Am observat ca “sinceritatea” si “atitudinea pro” se puncteaza de fiecare data – dar – cu o intarziere fata de momentul pe care il asteapta persoanele lipsite de rabdare. Iar cu cat esti mai recunoscator (spunand doar multumesc) pentru “sprijinul” primit cu atat primesti mai mult sprijin.
Multe persoane “se duc la vale” pentru ca nu au suficienta incredere si cedeaza de la primul sau chiar al doilea esec.
Adevarata frumusete a ideii prezentata in filmul “Pay it forward” consta in “sprijinul” pe care il acordam noi celorlalti pentru ca asa simtim – fara sa asteptam ceva in schimb.
A fi multumit ca ai facut ceva pentru cineva spune totul.
De ce trebuie sa avem asteptari de la ceilalti, de ce ar trebui sa aiba ei de la noi !? Daca fiecare si-ar sti si si-ar indeplini rostul lui, fara sa-l afecteze pe celalalt, Lumea nu ar fi in armonie? Noi nu putem decat rareori sa oferim ce asteapta lumea de la noi si nu primim decat rareori ceea ce asteptam. Lumea din afara este mediul in care relationam (si trebuie s-o facem intr-un mod corect), traim, actionam. Nu este nici mai rea nici mai buna decat fiecare dintre noi. In fapt, fiecare trebuie sa actioneze conform unor repere morale verificate si vom avea o lume morala. Cunoastem toti afirmatia ca “secolul XXI va fi moral sau nu va fi deloc” si acum verificam adevarul sau falsitatea afirmatiei. Raspunzand intrebarii de final a autoarei textului, raspund fara sovaiala ca as schimba moralitatea lumii. Ce as putea sa fac pentru asta? Sa am un comportament exclusiv moral si sa nu tolerez imoralitatea.
Poate ca totul porneste din alta directie. Noi oamnenii nu stim sa primim, deci cum am putea oare sa oferim? Probabil ca nu multi sunt de acord cu asta, insa sa ne uitam putin in jurul nostru: de cate ori am primit ceva fara sa ne simtim obligati sa facem ceva la randul nostru pentru respectiva persoana? Consider ca ar trebui in primul rand sa invatam sa primim si sa fim constienti de faptul ca intr-adevar meritam sa primim, iar apoi ne va fi mai usor sa daruim.