Vinovatie sau remuscare? – o intrebare transgenerationala

Publicat: 18 septembrie 2013
Comentarii: 2 Răspunsuri

vinovatie-sau-remuscare-o-intrebare-transgenerationala

vinovatie sau remuscare o intrebare transgenerationala

Multi dintre noi se simt adesea impovarati de un sentiment de vinovatie.

Dar de unde provine aceasta vinovatie? Si mai ales, care este diferenta dintre vinovatie si remuscare? Prin intermediul acestui articol, vom incerca sa oferim un raspuns acestor dileme avand punct de plecare constelatiile familiale.

Vinovatia reprezinta o emotie a carei sursa este adesea neidentificabila, in timp ce remuscarea este conectata cu un eveniment al vietii noastre.

In timpul constelatiilor familiale, multi clienti au trait sentimente de vinovatie. Insa, in urma unor investigatii, s-a descoperit ca aceste emotii nu erau insotite de un anumit context.

Asadar, ne vom intreba: de unde provin aceste emotii si cum le putem face fata? Poate fi vinovatia cu adevarat justificata? Ce ne facem cu remuscarile?

In momentul in care diferenta dintre vinovatie si remuscare nu este inteleasa, incercam sa gasim o serie de argumente logice pentru ceea ce simtim si incepem sa cream povesti pentru a ne explica aceste emotii.

Atunci cand facem acest lucru, putem irosi multi ani in incercarea de a descoperi baza unui sentiment de vinovatie care poate nu are niciun corespondent in realitate.

Pe masura ce facilitatorii de constelatii familiale lucreaza cu ceilalati, ei descopera ca un sentiment de vinovatie al familiei este purtat pe umerii unui singur individ.

In foarte multe cazuri, acesti indivizi nu isi pot explica sursa sentimenteleor de vinovatie care ii cuprind. Ei pur si simplu simt ca nu merita sa se bucure de o viata frumoasa si nici ca merita sa primeasca mai mult.

Cum ne putem da seama daca acea vinovatie pe care o resimtim este personala sau nu este altceva decat amprenta familiei noastre?

Una dintre cele mai simple modalitati de a afla acest lucru este de a trasa diferenta dintre remuscare si vinovatie.

Ceea ce trebuie sa stim este ca remuscarea apare ca un rezultat al unui lucru pe care stim ca l-am infaptuit; ea este atasata de un eveniment, de o fapta sau de o anumita relatie.

In schimb, putem afirma despre vinovatie ca este doar un sentiment.

Remuscarea este un sentiment foarte puternic. In momentul in care aceasta a fost resimtita de un parinte, bunic sau chiar strabunic, un sentiment de vinovatie poate trece prin diferite generatii.

Foarte des se intampla ca in momentul in care o ruda moare sau sufera de o boala care ii reduce mobilitatea, ceilalti membri sa se simta vinovati pentru ca ei traiesc. Ei simt ca ar trebui sa traiasca “mai putin” pentru a compensa durerea celui care sufera. In astfel de cazuri, sentimentul regasit este cel de vinovatie, nu de remuscare.

Care sunt evenimentele care pot conduce la un simt al vinovatiei care transcede generatiile?

Moartea unei femei la nastere
• O boala aparuta brusc
• Moartea unui copil ca rezultat al neglijentei sau al cruzimii
• Adoptarea unui copil
• Avortul
• Logodne sau casnicii care se incheie din cauza unor presiuni culturale sau intr-o maniera lipsita de respect
• Uitarea unui membru al familiei
• Pierdera unuia dintre gemeni

In momentul in care ne confruntam cu sentimente de vinovatie carora nu le gasim o cauza, acestea au adesea un aspect transgenerational.

Fiecare dintre noi face parte dintr-un sistem familial. Privind acest lucru dintr-o perspectiva energetica, fiecare dintre noi prezinta asa-numitele “corzi relationale” care provin din chakrele noastre si ne conecteaza cu partenerii nostri, rudele sau chiar stramosii mai indepartati.

Aceste corzi ne ofera un simt al apartenentei fata de acei indivizi. In momentul in care aceste corzi sunt distruse, noi simtim ca nu mai apartinem familiei noastre sau lumii in care traim.

Chiar si traumele generatiilor trecute pot fi resimite ca si cum ne-ar apartine, prin intermediul acestor corzi. A fost observat faptul ca in cazul in care aceste traume nu sunt vindecate, ele sunt transmise generatiei viitoare prin intermediul corzilor.

De exemplu, daca bunica ta a dat un copil spre adoptie, remuscarea ei poate ramane in campul energetic al familiei tale, fiind resimtita de generatiile viitoare drept vinovatie, indiferent daca acestea cunosc sau nu scenariul familial.

Auto-importanta ascunsa in spatele vinovatiei

Adesea, ceea ce se ascunde in spatele vinovatiei este un simt al auto-importantei. De exemplu, atunci cand ne simtim responsabili pentru fericirea mamei noastre, inseamna ca noi ne consideram mai capabili decat ea sa-i oferim fericirea.

In momentul in care ne simtim vinovati ca destinul celui drag noua nu este cel mai fericit, ne asumam faptul ca ei nu sunt capabili sa-si creeze propriul destin.

Pur si simplu nu suntem atat de puternici sau atat de importanti pe cat credem. Singurul lucru asupra caruia avem o reala influenta este propriul destin.

Nu putem face acest lucru pentru ceilalti si nu ne putem asuma ca este slujba noastra sa facem acest lucru. Asadar, vinovatia poate fi adesea o masca a arogantei.

Vinovatie sau rusine?

Sentimentul de vinovatie este adesea corelat cu cel de rusine.

Cel din urma poate aparea ca rezultat al abuzului sexual, verbal sau fizic. Cand ne confruntam cu rusinea, primim mesajul ca ceva este in neregula cu noi.

Atunci cand ne este rusine, ajungem la concluzia ca nu suntem iubiti pentru ceea ce suntem, ci pentru ceea ce pretindem ca suntem. Acesta poate deveni un tipar pe care il purtam cu noi de-a lungul vietii noastre, continuand sa ne simtim neiubiti.

Atunci cand traim astfel, in spatele mastii pe care credem ca ceilalti o vor aproba, pierdem contactul cu adevarata noastra esenta.

Atunci cand pasim in taramul transgenerational al vindecarii, invatam ca nu suntem numai indivizi de sine statatori, ci suntem o parte a unui mare intreg.

Toate evenimentele trecutului, fie ca sunt traume, avorturi, nedreptati, morti tragice, morti timpurii, toate acestea contureaza fiinta noastra la nivel emotional.

Asadar, atunci cand ne simtim vinovati, este indicat sa ne intrebam ce simtim cu adevarat: remuscare sau vinovatie?

Daca simtim remuscare, atunci ar trebui sa cautam evenimentul care a declansat acest eveniment. Dar daca suntem cuprinsi de o vinovatie de neinteles, atunci aceasta isi poate avea originea in trecutul pe care adesea nu putem sau nu ne dorim sa il intelegem, in trecutul generatiilor noastre.

Reurse: “The presence of the soul – Transforming your life through soul awareness” – John L. Payne

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *