Vom continua seria articolelor despre munca de constelatii familiale prin a analiza relatia sexuala dintre doua persoane si semnificatiile ascunse ale acesteia.
Este important sa mentionam inca de la inceput ca fiecare interactiune umana (chiar si o scurta conversatie) prezinta numeroase consecinte in relatiile noastre.
Regula “a da si a primi” se aplica in toate intalnirile noastre, chiar daca este mai evidenta in anumite momente.
De fiecare data cand interactionam cu o persoana, avem posibilitatea de a-i oferi darurile noastre si de a primi la randul nostru ceea ce ea ne poate oferi.
Acelasi lucru este valabil si in momentul in care ne referim la relatia sexuala cu cel de langa noi. Potrivit constelatiilor familiale, relatia sexuala este o alta forma “de a da si de a primi”.
De asemenea, in momentul in care avem o relatie sexuala cu o persoana, se creaza o legatura puternica intre noi. Aceasta legatura devine si mai intensa in timp, lasand tot mai putina energie disponibila pentru viitoarele interactiuni de natura sexuala. Astfel, ele vor deveni mai slabe. Tocmai de aceea ne este mult mai usor sa ne despartim de un partener sau sa divortam pentru a doua oara.
Insa acest lucru nu inseamna nici pe departe ca urmatoarele relatii sunt mai putin importante, ci pur si simplu ca acea coarda care exista intre parteneri este mai slaba.
La fel de important este faptul ca relatia sexuala este baza crearii unei familii. Astfel, conexiunea unui cuplu este mai puternica atunci cand cele doua persoane au copii. Indiferent de natura sa, relatia sexuala creeaza o conexiune intre noi si partenerul nostru.
Chiar daca in zilele noastre putem vorbi despre “relatia sexuala ocazionala”, constelatiile familiale arata ca niciun act sexual nu este “ocazional” si ca fiecare are anumite consecinte mai mult sau mai putin vizibile.
Echilibrul dintre a da si a primi
Precum orice alt aspect al vietii noastre, este de dorit ca relatia sexuala sa stea sub aparenta echilibrului sau egalitatii intre cei doi parteneri. Orice dezechilibru poate duce la crearea unor aspecte negative in relatiile de cuplu.
De exemplu, atunci cand un partener isi doreste ca relatia sexuala sa fie mai activa, iar celalalt nu-i impartaseste dorinta, cel dintai se poate simti descurajat sau stanjenit in intimitate, iar partenerul respingator poate avea un sentiment de superioritate. Acesta este exemplul cel mai concret in care armonia dintre cei doi parteneri se poate risipi.
Pe de alta parte, exista momente in care relatia sexuala cu partenerul nostru are de suferit deoarece ne simtim constransi in ceea ce priveste exprimarea sexualitatii noastre.
Daca parintii nostri erau inhibati din punct de vedere sexual, din loilaitate fata de ei, multi dintre noi vom avea retineri in relatia sexuala cu partenerul nostru.
Dependenta de relatia sexuala
La polul opus, putem vorbi despre dependenta de relatia sexuala. Precum in cazul altor dependente, dependenta de actul sexual exprima un dor adanc si deseori acel doar adanc este pentru tata, care poate ca lipseste sau poate ca este absent din punct de vedere emotional.
Asadar, constelatiile familiale ne pot fi de folos si in ceea ce priveste intimitatea noastra si relatia sexuala cu partenerul nostru.
Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de constelatii familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale.
Resurse: “Family Constellations – A practical guide to uncovering the origins of family conflict”, Joy Manne, PhD
“Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale”, Barbara Morgan