o-abordare-a-bolii-din-perspectiva-metodei-de-constelatii-familiale
Constelatii familiale si organizationale

O abordare a bolii din perspectiva metodei de constelatii familiale

o-abordare-a-bolii-din-perspectiva-metodei-de-constelatii-familiale

o abordare a bolii din perspectiva metodei de constelatii familialeUna dintre temele intalnite in metoda de constelatii familiale este boala.

Ceea ce trebuie precizat inca de la inceput este faptul ca intr-adevar, constelatia familiei nu reprezinta tratamentul unei boli, chiar daca o anumita boala este tema abordata intr-o constelatie.

Interesant este faptul ca o problema de sanatate este strans conectata cu ceva ce s-a petrecut in familia noastra, iar prin intermediul bolii, acea situatie iese la suprafata.

Putem privi boala in felul urmator: Corpul nostru nu este doar un corp. El este conectat cu sufletul nostru, iar acesta din urma se afla in stransa legatura cu familia noastra.

Astfel, nevoile corpului nostru depind de nevoile sufletului nostru. Daca exista echilibru in sufletul nostru, corpul isi poate gasi echilibrul la randul sau si poate deveni sanatos.

O alta observatie care trebuie mentionata consta in faptul ca intotdeauna copiii arata loialitate fata de parintii si familia lor.

Daca o persoana sufera de o boala comuna cu unul dintre parintii sai sau cu un alt membru important al familiei sale, conexiunea celor doi este foarte stransa.

Loialitatea copilului il determina sa ia asupra sa aceeasi boala. Astfel de cazuri referitoare la boli identice ale membrilor aceleiasi familii dezvolta o putere enorma, lasand o amprenta evidenta asupra noastra.

Abia in momentul in care o persoana recunoaste conexiunea cu inaintasii sai, originile legaturii dintre cele doua persoane ies la iveala si fac posibilia vindecarea.

Boala mai poate aparea pentru a compensa sentimentul de vinovatie pe care o persoana il are fata de o persoana sau fata de o situatie. Un exemplu in acest sens poate fi o femeie care a avortat primul copil atunci cand era foarte tanara. O nevoie inconstienta de a compensa aceasta vina o poate conduce catre o anumita boala.

  • Tipare ale bolii si cauzele lor

In acest terioriu destul de vast, exista o serie de speculatii legate de intrebarea daca diferite tipare familiale conduc catre anumite boli.

Desi nu exista cercetari sistematice referitoare la aceasta zona, exista o serie de observatii in acest sens.

De exemplu, depresiile sunt asociate cu moartea unui membru al familiei, in special cu mama sau tatal. In bolile psihice, conexiunile cu familia ofera cu siguranta un raspuns.

Pacientii cu probleme musculare pot avea legaturi cu diferite conflicte familiale violente care au fost reprimate in generatiile de dinainte.

In cele ce urmeaza, sa luam un exemplu legat de problemele de alimentatie:

“In cazul bulimiei, exista diferite dinamici. De exemplu, in copilaria timpurie, o mama ii poate spune fiicei sale: <<Tatal tau nu iti poate oferi nimic cu adevarat valoros. Ai voie sa primesti numai de la mine.>> Copilul va imprumuta o serie de comportamente de la mama sa, dar le va da afara, din loialitate fata de tatal sau.

Anorexia se poate transforma adesea in bulimie, insa reprezinta o cu totul alta dinamica. In acest caz, persoana anorexica spune: <<Vreau sa mor.>>, iar mancatul inseamna <<Vreau sa traiesc.>> Prin mancare, persoana bulimica spune <<Vreau sa traiesc>>, iar prin voma spune <<Vreau sa mor.>> Aici, actul de a scoate afara este o continuare a dinamicii refuzului persoanei de a manca.”

  • Boala este un prieten, nu un dusman

Ceea ce ar trebui sa intelegem este ca putem alege sa privim boala ca pe un prieten, nu ca pe un dusman.

Scopul nu este acela de a purta o lupta cu boala, deoarece boala conecteaza o anumita persoana la ceva esential in ceea ce priveste existenta sa.

Acest lucru nu inseamna ca ar trebui respinse medicamentele si tratamentul, ci trimite catre schimbarea perceptiei individului asupra afectiunilor sale.

Boala poate reprezenta ceea ce o anumita persoana nu doreste sa-si asume in procesul ei de dezvoltare personala, cum ar fi:

  •  Legatura cu o alta persoana
  •  Vinovatia
  •  Granitele sale
  •  Corpul sau
  •  Sufletul sau
  •  O sarcina de indeplinit sau un drum pe care l-a ales.Astfel, constelatiile familale ne aduc in prim plan faptul ca indiferent de problema pe care o avem, fie o afectiune legata de propria sanatate, fie un impact emotional pe care nu am reusit sa il depasim, legaturile familiale sunt cele care ne pot oferi raspunsuri la incercarile noastre.Daca doriti sa participati la workshopul de constelatii familiale din Bucuresti, gasiti mai multe detalii aici.

Resurse: The Art and Practice of Family Constellations, Bertold Ulsamer

Systemic Solutions Bulletin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *