iubirea oarba sau loialitatea copiilor fata de parinti
Constelatiile familiale ne ajuta sa observam ca iubirea pe care copiii o poarta pentru parintii lor poate depasi adesea pragului firescului.
Poate ca simtiti nevoia sa recititi aceasta propozitie deoarece acest fapt poate fi cu adevarat indignant.
Insa pe masura ce vom interactiona cu energia constelatiilor familiale, vom observa ca fraza de mai sus nu contine deloc vorbe negandite.
Copiii vor face intotdeauna tot ce le sta in putinta in ceea ce priveste binele parintilor lor. Loialitatea lor poate fi atat de puternica incat ii poate conduce pe acestia catre un punct mort.
Ei ajung sa se sacrifice pentru a “curata” vinovatia venita din partea stramosilor lor, astfel incat sistemul familial in care traiesc sa devina din nou echilibrat.
Asadar, copiii incep sa se intrebe cum isi pot tine parintii uniti. Ei ajung sa se imbolnaveasca sau chiar sa moara in locul parintilor lor. Sa analizam cateva aspecte prin care loialitatea se manifesta in dezvoltarea personala a copiilor:
-
Cand moartea cuiva este dorita…
Daca ne dorim ca cineva din familia noastra sa moara deoarece moartea sa poate fi “avantajoasa”, un copil ce va veni mai tarziu in generatia noastra ne va impiedica sa ne bucuram de aceste beneficii sau chiar ne va oferi moartea sa.
Exemplu: Un bunic isi dorea ca sotia sa bolnava sa moara mai repede pentru a se casatori cu secretara sa. Dupa ce sotia a murit, fiul lor – care s-a identificat cu tatal sau – a fugit pe ascuns cu secretara in timp ce fiul acestuia s-a sinucis, fiind prins in contextul mortii bunicii sale.
-
Cand un parinte isi pierde o ruda si doreste sa o urmeze…
In momentul in care un parinte isi pierde o ruda, el isi poate dori la un nivel inconstent sa o urmeze in moarte. Copilul sau va incerca sa previna acest fapt. Exemplu: Fratele geaman al unui tata a murit la nastere. Tatal sufera de pe urma mortii fratelui sau, iar copilul sau are o boala in faza terminala.
-
Cand un copil moare tanar, iar parintii nu isi arata suferinta…
In momentul in care un copil moare tanar, acest lucru afecteaza intregul camp energetic al familiei.
In cazul in care parintii nu isi exprima suferinta, unul dintre parinti poate dori sa urmeze copilul.
De asemenea, un alt frate isi poate dori acelasi lucru.
Exemplu: Un cuplu isi pierde copilul de 4 ani intr-un accident. Pierderea este atat de dureroasa pentru ei incat nu pot vorbi despre asta, asa ca sunt tacuti atat unul fata de celalalt, cat si fata de ceilalti doi copii: un baiat si o fata. Fata se imbolnaveste de o boala grava. In timpul constelatiei, acestia sunt asezati astfel: tatal priveste spre mama, iar aceasta sta cu spatele la el. In fata lor, sta fata bolnava. Baiatul priveste. In constelatia originala, fata o previne pe mama ca va pleca din constelatie, ceea ce inseamna ca va muri. Boala acesteia provine din iubirea “oarba” pe care v-am mentionat-o in randurile de mai sus. In momentul in care facilitatorul cere unei alte persoane sa vina sa-l reprezinte pe copilul mort, ii cere acestuia sa se intinda pe jos intre parintii sai. Tatal, fiul si fiica bolnava isi indreapta privirea spre el, iar dupa ce mama ezita o vreme, se arunca la pamant langa el. Dupa o perioada, fata bolnava ii spune mamei: “Voi merge eu in locul tau.”
Chiar daca astfel de evenimente poarta cu sine o greutate de nedescris, constelatiile familiale ne pot ajuta sa constientizam rolul pe care il detinem in familia noastra si ne pot lasa usa intredeschisa catre acceptare…
Resurse: “Family Constellations – a practical guide to uncovering the origins of family conflict” – Joy Manne, PhD
Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale din Bucuresti.