familia-inseamna-mai-mult-decat-parintii-nostri-puterea-stramosilor
Constelatii familiale si organizationale

Familia inseamna mai mult decat parintii nostri: puterea stramosilor

familia-inseamna-mai-mult-decat-parintii-nostri-puterea-stramosilor

familia inseamna mai mult decat parintii nostri puterea stramosilor

Revenim cu un articol despre constelatiile familiale, insa de aceasta data vom aduce in prim plan o parte uneori ascunsa, nevazuta sau poate uitata care intregeste familia noastra: stramosii.

In mod inconstient, preluam atat puterea, cat si slabiciunea stramosilor nostri. De exemplu, se intampla sa avem un comportament distructiv la adresa partenerului sau copiilor nostri, insa nu reusim sa identificam cauza acestei atitudini.

Deseori, ea poate fi rezultatul unei identificari la un nivel mai profund. Daca parintii nostri au avut un anumit comportament unul fata de celalat, probabilitatea de a repeta acest tipar in propria relatie este destul de mare.

Daca bunicii nostri au avut probleme cu parintii lor, corzile puternice ale generatiilor vor determina repetarea acestui comportament si in cazul nostru.

Iata un exemplu de constelatie realizata in Polonia:

Avem de-a face cu un context abstract, in care nimeni nu reprezinta pe cineva anume.

De fapt, barbatii din acea sala reprezentau cativa barbati polonezi, in timp ce femeile reprezentau cateva femei poloneze.

Pe masura ce constelatia inainta, au aparut o serie de sentimente de neincredere, teama si regret.

Daca privim contextul istoric al Poloniei, vom observa ca aceasta tara a avut de-a face cu razboiul de-a lungul a mai multe secole.

Fiecare baietel se nastea pentru a deveni un soldat si pentru a fi ucis. Fiecare sot traia experienta de soldat care putea fi ucis in orice moment. In constelatie, barbatii au cazut la podea unul dupa altul, in timp ce femeile se priveau una pe cealalta pentru a-si oferi putere.

Apoi, femeile s-au indreptat catre fiecare barbat pentru a-l ridica de la pamant, spunandu-le: “Te vad acum ca pe un sot care va trai langa mine pana la adanci batraneti si care se va bucura de nepotii sai alaturi de mine.”

Efectul a fost foarte puternic atat asupra femeilor, cat si asupra barbatilor.

Pamantul si religia stramosilor nostri

Familia noastra traieste intr-o anumita tara, fiind conectata cu aceasta. Astfel, apartenenta noastra la acea tara devine semnificativa.

De asemenea, suntem nascuti intr-o anumita religie si traim cu datoria de a o respecta.

Sa luam si in acest caz un exemplu:

Mama unei femei era din Germania, iar tatal sau era din Rusia.

Aceasta femeie si-a intalnit partenerul intr-o a treia tara si s-au casatorit.

Fiul ei a insistat sa invete germana la scoala si in cele din urma, s-a dus sa traiasca in Berlin, locul de unde provenea bunica sa. In schimb, fiica ei a invatat rusa, gasindu-si un loc de munca in Rusia.

De asemena, chiar daca femeia si sotul ei erau evrei, ei nu au transmis aceasta orientare religioasa si copiilor sai. “Intamplarea” a facut ca ambii copii sa urmeze scoli evreiesti.

Sprijinul ancestral in relatii

Adesea, in timpul unei constelatii putem vedea slabiciunea unei persoane. Aceasta nu poate deveni puternica prin intermediul partenerului sau, asa ca este posibil ca relatia sa scartaie.

Iata un exercitiu pentru a ne conecta la puterea stramosilor nostri:

Imagineaza-ti ca stai in fata partenerului tau, privindu-l in ochi.

Observa daca te simti slab sau puternic.

In cazul in care esti barbat, imagineaza-ti ca tatal tau sta in spatele tau, iar daca esti femeie, imagineaza-ti ca mama ta sta in spatele tau.

Simti ca acest lucru te intareste sau te slabeste?

Daca aceasta imagine te face sa te simti mai slab, atunci este posibil ca parintele tau de acealasi sex sa nu se fi simtit suficient de puternic in relatia sa.

  • Cere sprijinul stramosilor tai

Mai departe, daca esti barbat, imagineaza-ti ca in spatele tatalui tau sta tatal sau, iar in spatele bunicului tau, sta strabunicul tau. Imagineaza-ti o linie lunga a fiilor si tatilor din familia ta, tu fiind cel care se afla in fata tuturor.

Imgineaza-ti ca te inclini in fata tatalui tau cu incredere si spune aceste cuvinte din inima ta: “Permit acum puterii acestor barbati sa curga spre mine cu recunostinta si respect. Iau acum de la ei toata puterea de care am nevoie. Eu fac parte din aceasta linie de barbati puternici. Onorez aceasta linie de barbati puternici din care provin.”

Daca esti femeie, imagineaza-ti linia din care provii. Repeta acelasi exercitiu si spune urmatoarele cuvinte:

“Permit acum puterii acestor femei sa curga spre mine cu recunostinta si respect. Iau acum de la ele toata puterea de care am nevoie. Eu fac parte din aceasta linie de femei puternice. Onorez aceasta linie de femei puternice din care provin.”

  • Recunoaste-ti stramosii

Imagineaza-ti apoi ca toti acesti stramosi iti spun: “Te recunoastem ca femeie/barbat. Suntem incantati de femeia/barbatul din tine. Binecuvantam femeia/barbatul din tine. Familia mea te binecuvanteaza.”

Acest exercitiu ne ajuta sa ne conectam la puterea feminitatii si masculinitatii noastre prin intermediul stramosilor nostri.

Resurse: “Family Constellations – a practical guide to uncovering the origins of family conflict” – Joy Manne, PhD

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda constelatiilor familiale, va asteptam la workshopurile noastre sau la sedintele individuale de constelatii familiale din Bucuresti.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Nicoleta spune:

    cat de frumos … pentru mine constelatiile au si vor avea totdeauna un loc aparte in sufletul meu.Pe la 1900, Parintele Ioan Zlotea, isihast practicant, recomanda post si rugaciune (si el insusi tinea 40 zile post negru) pt vindecarea arborelui genealogic si pentru vindecarea sinucigasilor (pt scoatearea lor din locul de iad in care se aflau).Dupa un post negru de 40 de zile, a avut o transa in care i-a aparut partea intunecata sub forma unui “dracon”.acest dracon i-a reprosat ca se roaga pentru smulgerea din ghearele diavolului a unor oameni sortiti pe vecie iadului si care cu voia lor “s-au zalogit iadului”(sinucigasii fiind aflati pe treapta 12 a pacatului.In timpul transei draconul l-a lovit cu ghiara pe parinte, imediat a aparut Arhanghelul Mihail, care l-a distrus pe dracon.Dupa iesirea din transa vizionara, Parintele Zlotea avea pe fata sange si semnele ghearei.Tine de miracol si de har ca Parintele Zlotea, un taran cu viata sfintita, descopera “terapia arborelui genealogic, devenita in secolul nostru o disciplina a medicinii alternative:rugaciunea speciala facuta pentru cei care au in familie rude ce au fost in conflict grav cu legea divina.

    Poveste extrasa din “Mistici din Carpati” – VAsile Andru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *