Constelatii familiale si organizationale

Despre puterea stramosilor in ritualul samanic si in lucrul sistemic

despre-puterea-stramosilor-in-ritualul-samanic-si-in-lucrul-sistemic

despre puterea stramosilor in ritualul samanic si in lucrul sistemic

Un element comun al celor doua practici spirituale prezentate in cartea: “Imaginile sufletului: constelatiile familiale si samanismul” de la editura Elena Francisc este insasi puterea stramosilor.

Chiar daca valoarea ancestrala capata conotatii mult mai adanci in samanism, nu putem neglija nici aspectul transgenerational existent in timpul sedintelor de vindecare prin metoda constelatiilor familiale.

Chiar si din acest punct de vedere, caracterul ritualic al practicilor stravechi se resimte atat prin crearea unui spatiu sacru in care stramosii sa-si reverse darurile asupra noastra, cat si prin prezenta unor obiecte specifice care sa ajute la invocarea prezentei acestora.

Insa acest loc sacru nu exista numai in mediul exterior, ci are rolul de a contura un spatiu sacru pana in nivelul cel mai adanc al sufletului. Astfel, in acest spatiu sacru, stramosii pot revarsa vindecare asupra noastra.

“In lucrul sistemic, puterea care vine din partea stramosilor are o mare importanta. Puterea ancestrala da scop si directie in viata, furnizand in plus capacitatea de a accepta si a rezolva tot felul de dificultati.

Multe traditii spirituale invata ca puterea pe care stramosii o au de oferit poate fi primita de cei vii doar prin oferirea unui loc acestora in propria casa si in propria inima.

In multe culturi, fiecare casa are un mic altar cu unele obiecte care reprezinta generatiile trecute.

Arome, mancare si bauturi sunt puse uneori pe altar; acestea reprezinta ofrande pentru spiritele ancestrale.

In unele triburi siberiene, oamenii dintr-o familie obisnuiau sa detina o cutie sau un mic cufar plin cu strabuni sub forma unor mici papusi. Atunci cand venea un oaspete, prima lui intrebare era: „Batranii sunt acasa?”

Strabunii erau scosi din cufar si onorati; toate papusile primeau cate o picatura de vodca. Abia dupa aceea familia si oaspetii se asezau la masa.

In majoritatea traditiilor samanice, nu doar generatiile timpurii din familie sunt considerate stramosi.

Totusi, pentru a intelege imaginile samanice legate de stramosi, ar fi util sa analizam mai intai elementul focului.”

Ceea ce trebuie mentionat despre foc inca de la inceput se refera la cele doua aspecte diferite care il formeaza: flacara si caldura.

Astfel, flacara reprezinta o metamorfozare, o transformare a unui lucru in cu totul altceva, ceea ce ii creeaza un aspect restrictiv, neputand fi folosita decat de cei initiati.

Pe de alta parte, caldura este absorbita de toata lumea, insa si aceasta poate duce la epuizare daca este folosita in exces.

Pe de alta parte, putem privi focul ca forta primordiala a vietii, fiind direct conectat cu stramosii nostri.

Raportandu-ne la acesta si la cele doua aspecte ale focului, aflam ca aspectul de flacara are rolul de a ne modela, iar aspectul de caldura ne intareste.

In prima categorie intra cei care ne sunt de ajutor in dezvoltarea personalitatii, de la parinti si bunici la stramosii de care suntem legati in mod inconstient prin intermediul emotiilor si impulsurilor noastre interioare.

Aspectul de caldura se regaseste in randul stramosilor a caror influenta o resimtim in mod indirect, aici regasindu-se stramosii aflati la o distanta de cel putin trei generatii de noi.

Tot ceea ce ne ramane de facut este sa dam voie acestor aspecte sa se intrepatrunda si sa ne ajute in procesul vindecarii noastre fizice sau emotionale.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *