Despre dinamicile familiale si consecintele acestora

Publicat: 27 martie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

despre-dinamicile-familiale-si-consecintele-acestora

despre dinamicile familiale si consecintele acestora
Abordarea sistemica a lui Bert Hellinger prin metoda constelatiilor familiale abordeaza dinamicile familiale care au efect, de la nivel inconstient, asupra vietii noastre. 

Sa privim la cateva exemple concrete: Monica, Robert si Maria. Monica sufera de depresie si de lipsa de chef de viata, in episoade care tot revin de ani de zile. In timpul acestor perioade, are ganduri de sinucidere. Se pare ca transfera aceste simptome fiicei ei, in varsta zece ani.

Robert are sentimente de vinovatie, declansate de cele mai marunte lucruri din viata de zi cu zi. Nu poate sa le faca fata, si nu intelege in niciun fel cauzele acestor sentimente.

Maria nu are noroc in dragoste. Are succes la barbati, dar nu poate sa stabileasca cu niciunul o relatie pe termen lung. Oare va pasi vreodata in viata ei barbatul visurilor?

Persoanele care au probleme, incep sa caute cauza. Cauta explicatii, privind la experientele traumatice din trecut si din prezent – pornind de la lipsa slujbei in momentul de fata, ajungand la experientele triste din copilarie. Adesea, putem gasi un raspuns, insa uneori nu apare nimic.

Nici Monica, nici Robert nici Maria nu au gasit un raspuns in circumstantele imediate ale vietii. Au crescut in acelasi fel, asa cum cresc toti copiii. De unde vine ghinionul lor? Poate fi genetic?

Abordarea lui Hellinger priveste dincolo de istoria personala.

Deschide usile unei noi arii, aria istoriei familiale. Integrarea decadelor de experienta terapeutica l-a facut sa gaseasca legaturi uimitoare intre trecut si prezent.

Radacinile multor probleme pot fi gasite in cadrul generatiilor anterioare. Intreaga familie, inclusiv noi insine, este interconectata si de cele mai multe ori noi nu stim nimic despre asta.

Suferinta si vinovatia sunt transmise din generatie in generatie. In acelasi fel ca moartea, nedreptatea, soarta, dragostea si relatiile. In domeniul istoriei familiale, sunt aplicate legile iubirii: orice membru al familiei care a fost uitat sau exclus va fi reprezentat de unul din urmasi. Destinul sau va fi repetat.

Sufletul familiei se va asigura ca valorile, comportamentele si destinele predecesorilor vor continua sa lucreze in noi, vor reverbera si vor tipa dupa actualizare.

Aceasta loialitate este una din cele mai mari valori in oricare familie. Fiecare va prelua rolul necesar pentru el, in contextul sistemul familial. Din aceasta legatura se naste un simt profund al satisfactiei.

De aceea, moartea are o influenta enorma. In special, moartea experimentata ca soc. Asta se intampla atunci cand moare un copil sau un tanar sau cand moartea intervine in urma unui act de violenta.

In familia ei, Monica a avut doi frati care au murit inaintea ei. Cand avea trei ani, fratele ei de 5 ani a murit intr-un accident. Cercetand trecutul, a aflat si ca primul copil al parintilor, o fata, s-a nascut moarta. Sora sa nu a fost niciodata mentionata de nimeni; se pare ca a fost uitata.

Moartea unui copil are o influenta incredibila asupra parintilor, fratilor si surorilor. Cateodata, in special in cazul unui prim copil, parintii nu pot face fata pierderii si isi incuie doliul in suflete. Fratii si surorile celui disparut se simt vinovati.

Este vina supravietuitorului: ei sunt in viata, in timp ce fratiorul sau surioara lor a murit. Adesea, si ei sunt trasi inspre moarte, din dorinta fireasca de a fi acolo unde le sunt fratii si surorile. “Te voi urma.” Aceasta propozitie explica dorul de moarte, adesea neexprimat in mod constient.

Pentru Monica, dorinta de moarte se exprima prin depresie, lipsa de chef de viata si ganduri de sinucidere. Efectul se dezvolta desi, la nivel constient, nu stia cauza:  nimeni, niciodata, nu a pomenit nimic despre surioara nascuta moarta.
Dar o asemenea moarte lasa cicatrici profunde in sufletele parintilor.

Cu sensibilitatea lor, copiii culeg efectele si reactioneaza la ele.

Aceasta inclinare catre moarte explica adesea bolile severe.

Cand dorinta de a trai este redusa, corpul reactioneaza prin boala. Altii duc o viata riscanta sau consuma droguri. Alte persoane fac sporturi extreme si se expun la moarte.

Multi dintre soferii de masini rapide se grabesc inspre moarte urmand aceasta dinamica a lui “Te voi urma.”

Aceasta tendinta isi poate afla originea departe, in generatiile trecute. Copiii simt acest lucru in parinti. In sufletul copilului, incepe sa-si faca loc urmatoarea fraza: “Mai degraba plec eu decat sa pleci tu.”

Copilul vrea sa moara in locul mamei sau al tatalui sau.

Pe copii ii anima un fel de credinta magica in propria abilitate de a lua de pe umerii parintilor destinul greu care ii apasa. Fiica Monicai vrea sa ia asupra ei suferinta mamei si sa moara in locul mamei sale; de aceea, si ea este depresiva.

Robert are adesea sentimente de vinovatie pe care nu si le poate explica. Sentimentele lui pot fi explicate prin legatura care uneste familia sa de-a lungul generatiilor.

O alta lege care guverneaza familiile este urmatoarea: sentimentele importante, suprimate de un membru al familiei, vor fi preluate si exprimate de un membru al familiei din generatiile urmatoare.

Iata un exemplu:

“Un cuplu participa la un curs. Toata lumea a observat cat de agresiva era femeia fata de sotul ei. Hellinger o intreaba: Ce femeie din familia ta are motive intemeiata sa fie furioasa pe sot? Ea raspunde: Bunica mea are acest drept. Sotul ei, bunicul meu, o trateaza rau si o umileste. O data a tarat-o de par prin restaurant in fata oamenilor prezenti acolo.”

Bunica isi suprima furia. Se pare ca furia suprimata continua sa se plimbe prin sistem, cautand pe cineva care sa o exprime. Nepoata a preluat furia suprimata a bunicii, simtind-o in mod constant. Iar aceasta furie este directionata impotriva sotului ei nevinovat.

Intrebandu-l pe Robert: “Ce barbat din familia ta ar avea toate motivele sa se simta vinovat de ceva?”, Robert isi aduce aminte ca tatal sau si-a abandonat prima sotie in timpul razboiului, iar apoi ea a murit. Dupa aceea, s-a casatorit, parand ca a uitat cu totul de prima sotie. Astfel, Robert retraia sentimentele pe care tatal sau le suprimase.

Legile sistemului se asigura ca orice nedreptate este echilibrata, cu orice pret. Intrebarea importanta este: a existat nedreptate in familie? Pentru ca nedreptatea si vina au consecinte fatale in generatiile urmatoare.

O alta incurcatura tipica cu destinul familiei de origine o putem vedea in cazul Mariei. In ciuda succesului pe care il are la barbati, toate relatiile se incheie intr-un mod nefericit, mai devreme sau mai tarziu.

Care este motivul? Un parteneriat are sanse de succes cand ambii parteneri sunt suficient de maturi pentru a fi capabili sa fondeze o familie si sa-si asume rolul de tata si mama. Pentru a ajunge la asta, e necesar ca femeia sa o aiba in spatele sau, ca sprijin, la modul figurat, pe mama sa, iar barbatul pe tatal sau.

Cand aceasta legatura este tulburata, abilitatea de a stabili o relatie cu sexul opus va fi drastic diminuata.

O cauza sistemica pentru aceasta tulburare poate fi gasita frecvent in istoria parintilor. Mama sau tata au avut o mare dragoste, o logodna sau un alt mariaj inainte de a se intalni.

In acest caz, primul partener al parintilor este de asemenea parte din sistem. O alta lege in familie spune ca cel care a facut loc pentru alta persoana apartine sistemului. Daca a fost uitat, asa cum se intampla adesea in familii, va fi reprezentat printr-un copil din familia respectiva.

Tatal Mariei a fost logodit cu altcineva inainte de a se casatori cu mama Mariei. Prima femeie l-a parasit, plecand cu alt barbat.

In familie, nimeni nu vorbeste despre asta, subiectul fiind foarte delicat. Maria o reprezinta pe aceasta femeie, fara sa o cunoasca sau sa-si dea seama de asta. Din aceasta cauza, ea a fost intotdeauna preferata tatalui. Relatia sa cu mama a fost intotdeauna dificila, pentru ca mama a simtit ca este rivala fiicei.

Ca efect, Maria se pricepe sa se joace cu barbatii si sa ii seduca. Insa cand vine vorba sa stabileasca o legatura trainica, ii lipseste puterea feminina necesara pentru a face asta, pentru ca in sufletul ei, ea este inca prinsa in campul de tensiune dintre mama si tata.

Daca scormonesti suficient de adanc radacinile acestor conexiuni, va fi adusa la suprafata dragostea profunda si autentica a copilului fata de parinti.

Copiii iubesc total si neconditionat. Ei nu sunt, asa cum s-a spus pana acum in psihologie, doar dependenti de a primi dragoste. Ei pot sa si iubeasca cu o dragoste puternica, inconstienta.

Pentru intreaga viata, raman profund conectati la parintii lor si sunt capabili sa-si dea viata pentru parintii si familia lor. Din loialitate si din dragoste oarba, nenorocul parintilor este preluat de copii.

Sa luam exemplul unui cuplu care traieste intr-o relatie nefericita. Copiii lor vor gasi cu greu curajul si puterea de a fi mai fericiti decat parintii, in relatia pe care o vor avea. In sufletul lor, a fi mai fericit decat parintii insemna tradare. E valabil pentru toti copiii, chiar daca, la suprafata, legatura copiilor cu parintii lor poate parea rece si relatia dintre ei poate fi chiar ostila.

Pot fi schimbate aceste conexiuni nefericite? Pentru asta, Bert Hellinger a dezvoltat un instrument, numit constelatii familiale.

Cu ajutorul participantilor dintr-un grup, o persoana isi poate reprezenta familia.

Poate fi reprezentat sistemul de origine, familia in care am am fost crescuti, parintii, fratii si surorile si generatiile anterioare. Poate fi reprezentat sistemul actual: sotul, sotia, copiii. Fostii parteneri apartin aici in egala masura.

Fiecare dintre noi poarta cu el, in suflet, o poza interioara a familiei lui.

Prin aceasta metoda, aceasta poza interioara este pusa in afara noasta si inzestrata cu viata.

Pentru fiecare persoana care traieste sau nu, persoana respectiva alege un reprezentant. Apoi ii atribuie un loc in spatiu.

De obicei, devin vizibile tensiunile din sistem. Cand, de exemplu, un copil sau un parinte este postat in margine si nu priveste la nimeni, ceilalti reprezentanti experimenteaza sentimente dureroase.

Fiecare loc din constelatie are o putere si ofera persoanei care sta in acel loc perceptii similare. Trecand dincolo de perceptiile pure, reprezentantii vor simti o multitudine de emotii si conexiuni in familia respectiva.

Tensiunea se va dizolva cand va fi revelata si cand se va face referire la ea. Se vor folosi propozitii care au un efect vindecator.

Efectul propozitiilor asupra reprezentantilor va decide daca propozitia este autentica sau poate aduce o schimbare reala. Pot fi testate si verificate diferite posibilitati de a rezolva problema.

Un pas important este schimbarea locurilor si cautarea unei ordini mai bune, o ordine in care fiecare se simte in regula. O ordine frecventa in familie este atunci cand parintii sunt intorsi unul catre celalalt, cu fata spre copii.

Copiii stau intr-un semicerc, cu cel mai mare fiind primul in linie si ceilalti dupa aceea. Este de mare ajutor cand cei care au fost uitati sau exclusi isi primesc locul lor.

In constelatia Monicai, pasul important a fost sa priveasca catre reprezentantul fratelui si al surioarei moarte. Copilul nascut mort si-a primit locul alaturi de fratii si surorile sale, langa Monica. Ea a simtit acest proces ca si cum gaura neagra din interiorul ei s-a umplut. Reprezentantul Monicai a stat in fata fratilor morti, exprimandu-si respectul cu o plecaciune si spunand cuvintele: Te rog sa ma privesti intr-un mod prietenos.”

Pentru Robert, care traia sentimentele de vinovatie pe care tatal si le suprimase, solutia a fost sa stea in fata tatalui, spunand: “Am purtat atat timp cu mine sentimentul tau de vinovatie. Te rog, ia-l inapoi.”

In reprezentarea Mariei, pasul important a fost includerea fostei logodnice a tatalui care a fost exclusa atat de mult timp. Dintr-o data, a devenit evident catre cine se indreptau sentimentele tatalui, iar fiica a inceput sa se simta eliberata. S-a putut intoarce la rolul de fiica si, din aceasta pozitie, a putut gasi noi solutii pentru a intra in legatura cu mama.

La final, participantul care si-a reprezentat familia poate pasi in interior, ca reprezentant. Pana in acest moment, a observat istoria familiei sale de la distanta. Unele lucruri s-au clarificat pentru el. El primeste acum si simte noua poza si noua ordine a familiei sale, cu toate simturile.

Poate fi util sa exploram inainte familia, sa-i intrebam pe parinti, unchi si matusi despre evenimentele importante. Cele mai importante intrebari pentru a clarifica faptele din trecut pot fi acestea: Au murit oameni tineri? Frati si surori? Pe linia mamei sau a tatalui? A existat nedreptate sau vinovatie? Au avut parintii relatii stabile inainte de a se intalni?

Reteaua care conecteaza o familie este revelata prin constelatii familiale. Ce se intampla din dragoste si este mentinut prin ea se poate dizolva doar prin dragoste.

Atmosfera este baza necesara pentru a dezlega toate nodurile si incurcaturile. Astfel, va fi gasita o forma mai matura de dragoste si de apartenenta; o noua ordine devine astfel posibila, in care fiecare are un loc bun. Tensiuni vechi, transmise din generatie in generatie, se pot dizolva si pot face loc pentru o viata plina, traita autentic, a noastra, a celor aflati la capatul lantului de generatii.

Articol scris de Bertold Ulsamer, facilitator constelatii familiale. (http://www.ulsamer.com)

Mai multe detalii despre constelatii familiale gasiti aici. 

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *