constelatii familiale - de ce nu suntem multumiti de familia in care ne nastem
Constelatii familiale si organizationale

De ce nu suntem multumiti de familia in care ne nastem?

 

constelatii familiale - de ce nu suntem multumiti de familia in care ne nastem
constelatii familiale – de ce nu suntem multumiti de familia in care ne nastem

Poate ca multi dintre voi ati interactionat cu afirmatii de tipul:

“Mi-as fi dorit ca mama mea sa-mi ofere indrumare in momentele dificile!”,

“As fi vrut ca tatal meu sa-mi arate mai multa afectiune!”,

“Mi-ar placea sa am si eu o sora la fel de comunicativa precum sora ta!”

Indiferent daca voi ati fost personajele care au rostit aceste cuvinte sau le-ati auzit la cei apropiati, cert este ca toate au un numitor comun: o stare de nemultumire directionata catre diferiti membri ai familiei noastre.

Desi exista o serie de teorii psihologice, psihanalitice sau spirituale despre studiul familiei, in articolul de fata ne vom opri asupra modalitatii in care munca de constelatii familiale analizeaza aceste aspecte.

Dupa cum am mentionat si in alte articole dedicate constelatiilor familiale, in spatele actiunilor noastre se regaseste campul energetic care ne ghideaza si ne influenteaza deciziile. Astfel, starea de nemultumire mai sus amintita poate fi rezultatul unor secrete de familie, aspecte ascunse sau traume traite de stramosii nostri care au dat nastere unui blocaj energetic pe care noi il simtim intens.

Aici intervine rolul muncii de constelatii familiale.

In momentul in care interactionam cu o constelatie familiala, reusim sa ne detasam de judecati si prejudecati cu privire la familiile noastre.

De exemplu, atunci cand observam ca parintii nostri au suferit la randul lor din cauza parintilor lor, gandurile noastre de blamare la adresa lor incep sa se diminueze. Astfel, observam ca ei nu sunt diferiti de noi, ci ca incearca sa faca tot ce este mai bun, chiar daca noi nu percepem astfel lucrurile.

De asemenea, tot intr-o constelatie familiala putem observa cat de usor ne lasam prinsi in propriile povesti, demult incheiate. Exista foarte multe persoane care s-au simtit tradate de familiile lor incat ele le invinovatesc chiar si pentru situatiile pe care le traiesc in prezent. Insa aceasta atitudine ascunde o serie de aspecte destul de subtile, cum ar fi faptul ca nu vor sa isi asume responsabilitatea pentru propria viata.

Uneori, este mai usor sa suferim decat sa ne vindecam, asa ca preferam sa aruncam in continuare vina pe umerii parintilor.

In acest sens, va oferim o scurta meditatie pentru a integra imaginea parintilor in fiinta voastra:

“Acordati-va un moment in care sa va vedeti ambii parinti stand unul langa celalalt. Daca parintii vostri sunt separati sau divortati, sau daca unul dintre ei a murit, sau daca pe unul nu l-ati cunoscut niciodata, doar pentru un moment lasati deoparte toate acestea si imaginati-vi-i pe amandoi stand in picioare in fata voastra. Spuneti-le:

<<Draga mama si tata, va vad acum pe amandoi impreuna, stand unul langa celalalt. In inima mea asa sunteti, pentru ca ati venit impreuna si mi-ati dat viata, Asa ca, in inima mea, sunteti intotdeauna impreuna, indiferent ce altceva s-a intamplat intre voi. Va iau acum pe amandoi in inima mea. Primesc viata de la voi amandoi, la pretul intreg care v-a costat, si fac ceva bun cu ea, in onoarea voastra, a amandurora.>>

Daca nu sunteti capabili sa faceti acestea, spuneti-le amandurora:

<<Draga mama si tata, indiferent de circumstante, ati venit impreuna si mi-ati dat viata, asa ca in mine sunteti impreuna. In acest moment sunt incapabil sa va aduc inapoi impreuna in mine. Acesta este locul in care ma aflu acum. Accept. >>”

Asadar, nemultumirea pe care o resimtim poate fi, de fapt, o alta forma a durerii cu care parintii sau inaintasii nostri se confrunta. Si chiar daca multi dintre noi am “retusa” imaginea propriei familii, poate ca ar trebui sa ne intrebam care este darul care se ascunde in spatele suferintei pe care o traim.

Daca doriti sa va ajutam sa descoperiti acest dar, va asteptam cu drag la workshopurile noastre de constelatii familiale din Bucuresti.

-meditatie extrasa din cartea “Intoarcerea acasa – Un prim pas in lumea constelatiilor familiale” de Barbara Morgan

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Eugenia spune:

    eu nu sunt multumita de fiul meu si de familia acestuia cu care locuiesc: el nu are servici de 5 ani, iar in casa sunt permanent certuri intre el si nora mea si intre el si nepotul meu de 8 ani… mi-as dori mai multa liniste si intimitate pentru mine insami … ce-mi recomandati? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *