Constelatii familiale si organizationale

Constelatii familiale: Sentimentul de apartenenta la propria familie

constelatii-familiale-sentimentul-de-apartenenta-la-propria-familie

constelatii familiale sentimentul de apartenenta la propria familie

Metoda constelatiilor familiale, dezvoltata de Bert Hellinger, reprezinta un instrument puternic care sa ne ajute sa recunoastem dificultatile intalnite atat in familia de origine, cat si in familia construita de noi.

Familia noastra este invaluita intr-un camp energetic in care fiecare membru este prins intr-o pozitie specifica si unica, inca din momentul nasterii sale.

Astfel, metoda constelatiilor familiale ne ofera sansa de a intelege tiparele noastre comportamentale, la nivelurile lor cele mai profunde.

Cu totii suntem influentati nu numai de religia si tara in care ne-am nascut, ci si de multe alte informatii care se regasesc in campul energetic al familiei noastre: relatia dintre parintii si bunicii nostri, moartea timpurie a unor copii, avorturile, adoptiile, sinuciderile, razboaiele, parasirea tarii sau schimbarea religiei unuia dintre membri familiei, incestul.

Revenind la sentimentul de apartenenta, cunoastem faptul ca oricine se naste intr-o familie are dreptul de a simti ca apartine acesteia, iar acest drept nu ii poate fi luat de cineva din exterior decat cu voia sa.

Atunci cand membrilor unei familii le sunt negate aceste drepturi, generatiile care urmeaza devin dezechilibrate, repetand de multe ori comportamentul care i-a determinat pe inaintasi sa-si piarda apartenenta.

Pentru a intelege mai bine, iata un exemplu in acest sens:

Acum cateva generatii, o femeie a fost internata intr-un ospiciu deoarece a ramas insarcinata fara sa fie casatorita.

Copilul ei a fost dat in grija unui alt membru al familiei.

Nepoata sa a ramas insarcinata fara sa fie casatorita si la randul ei, a innebunit.

Astfel, ea a ramas blocata in tiparele comportamentale ale bunicii sale si s-a identificat cu ea.

Un alt lucru pe care constelatia familiala il arata este relatia dintre victima si agresor in cadrul unei familii.

Astfel, victima si agresorul isi apartin unul celuilalt. Legatura dintre ei este mai puternica decat legatura care ii tine aproape prin originea familiei lor.

Atunci cand victima si agresorul dintr-o familie nu gasesc o cale de impacare, urmasii acestora vor ramane prinsi in aceeasi capcana. Astfel, relatia dintre victima si agresor arata inutilitatea razbunarii.

Prin definitia sa, familia cauta sa devina totala. Cand membrul unei familii este exclus, ignorat, uitat sau nerecunoscut, el este inlocuit mai tarziu cu membrul unei alte generatii, care se identifica cu persoana exclusa.

De exemplu, logodnicul unei femei moare intr-un accident. Mai tarziu, femeia se casatoreste si are o familie. Fata o adora pe mama sa, insa nu il poate iubi pe tatal sau. Ea se identifica cu logodnicul care a murit.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca, desi metoda constelatiilor familiale ne arata inca o data ca familia inseamna destin, trebuie sa fim constienti de faptul ca detinem instrumentele necesare pentru a permite vindecarii sa patrunda in viata noastra pe parcursul procesului nostru de dezvoltare personala.

Daca doriti sa vedeti cum functioneaza metoda constelatiilor familiale, va asteptam cu drag la workshopul nostru.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Nicoleta spune:

    pacat ca nu e o disciplina obligatorie (de studiat)pt facultatea de psihologie, sau pentru cei care pasesc in etapa de pubertate si au nevoie de raspunsuri ..

    1. cine stie? poate in timp, vom invata lucrurile acestea de pe bancile scolii. atunci ar fi o adevarata “revolutie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *