Constelatia familiei este cu siguranta cea mai la indemana sursa de informatii pe care o putem folosi pentru a afla mai multe despre noi insine.
Psihoterapeutul Alfred Adler considera ca personalitatea unui individ depinde, din anumite puncte de vedere, de pozitia pe care acesta o ocupa in familie in raport cu ceilalti membri.
Mai concret, el sustinea ca fratele cel mai in varsta este mai conservator si mai orientat catre realizari; al doilea copil este competitiv si ambitios, insa nu este la fel de interesat de putere ca primul; iar ultimul copil are tendinta de a fi mai sociabil, dar si mai dependent decat ceilalti.
Despre ordinea nasterii in constelatiile familiale
Cercetari recente despre ordinea nasterii arata ca probabilitatea ca un mariaj sa functioneze devine mai mare daca avem in vedere complementaritatea ordinii nasterii celor doi parteneri.
Cu alte cuvinte, baiatul cel mic al unei familii va crea “o pereche potrivita” cu fata cea mare a altei familii in timp ce fata cea mica a unei familii se va potrivi cu baiatul cel mare al altei familii.
Pornind de la aceste premise, este interesant sa ne intrebam cum vor fi influentate celelalte relatii de compatibilitatea partenerilor potrivit ordinii in care au fost nascuti.
De exemplu, se adevereste aceasta ipoteza regasita in constelatia familiei si in cadrul relatiilor angajator-angajat sau profesor-elev?
Desi in orice constelatie familiala ordinea in care copiii au fost nascuti este un factor important, aflam ca nici diferenta de varsta dintre copii nu este un aspect pe care sa-l neglijam.
De exemplu, o familie care are doi copii a caror diferenta de varsta este de 15 luni va avea cu totul alte efecte asupra vietii acestora decat o familie ai caror copii s-au nascut la o diferenta de 15 ani.
In primul exemplu, se poate naste cu usurinta competitia, in timp ce in al doilea exemplu, din cauza diferentei atat de mari, fiecare copil se poate simti de parca este singurul copil.
Adler si-a petrecut foarte mult timp observand efectele pe care constelatia familiei le are in cazul familiilor mixte, poate si din cauza ca la acea vreme nu existau atat de multe. Insa in zilele noastre, acestea pot fi intalnite pretutindeni.
Sa luam un exemplu: avem doi copii, fiecare cu un singur parinte.
Parintii acestora se casatoresc.
In mod involuntar, fiecare isi va asuma un rol: unul de frate mai mare, iar altul de frate mai mic.
In ce masura statusul acordat de constelatia familiei prezente le va afecta personalitatea?
Si in ce masura varsta copiilor la acea vreme le va influenta schimbarile de personalitate?
De asemenea, variabilele culturale precum etnia si genul pot interactiona cu ordinea nasterii copiilor.
In anumite culturi, asteptarea unui copil care are o anumita pozitie in sanul familiei este explicita.
De exemplu, in anumite familii asiatice, asteptarile cu privire la realizarile si loialitatea primului nascut (baiat) sunt diferite de proiectiile pe care familia le face daca primul copil este de sex feminin.
Chiar daca aceste diferente culturale se pot modifica pe parcursul timpului, ele sunt aspecte importante in constelatia familiei.
Asadar, atat personalitatea, cat si ordinea in care copiii au fost adusi pe lume reprezinta aspecte care ne ajuta sa trasam mai clar constelatia familiei noastre, in speranta ca vom afla din ce in ce mai multe despre rolul si poate chiar rostul nostru in familia care ne-a fost data.