Constelatii familiale si organizationale

Ce este trauma?

ce-este-trauma

ce este trauma


Este cea mai evitata, ignorata, negata, neinteleasa cauza a suferintei umane.

Cand folosesc cuvantul trauma, ma refer la simptomele pe care multi le au dupa o experienta care le-a amenintat viata.

In ziua de astazi, de multe ori acest cuvant este folosit pentru a inlocui stresul zilnic, ca de exemplu in exprimarea: “Am avut o zi traumatizanta la lucru”.

Aceasta exprimare este complet incorecta. Este adevarat ca toate evenimentele traumatice sunt stresante, insa nu toate evenimentele stresante sunt traumatice.

Trauma este unica pentru fiecare individ

Cand este vorba de trauma, nu exista doi oameni care sa se comporte la fel.

Ceea ce face rau unei persoane pe termen lung poate sa fie neutra pentru altcineva.

Sunt multi factori implicati in modul cum raspundem la amenintari. Acest raspuns depinde de factorii genetici, de istoria individuala legata de trauma si de dinamicile din familie. Este important sa tinem cont de aceste diferente.

Simplul fapt de a sti ca anumite experiente din copilaria timpurie pot diminua abilitatea noastra de a fi prezenti in lume poate sa scoata la iveala compasiunea si sprijinul pentru noi insine si pentru altii.

Poate ca cel mai important lucru despre trauma este ca oamenii, in special copiii, pot fi coplesiti de ceea ce putem numi evenimente de zi cu zi.

Pana de curand, credeam ca trauma se refera la soldatii in stare de soc, devastati de razboi, la victime ale abuzurilor sau violentei sau la cei care au suferit accidente sau rani majore. Insa aceasta viziune ingusta este departe de adevar.

Adevarul este ca, in timp, o serie de intamplari mici care se repeta poate avea un efect daunator asupra unei persoane. Trauma  nu trebuie sa fie neaparat legata de o catastrofa majora.

Evenimente care pot declansa o trauma pot fi :

  • accidente de masina, chiar si minore
  • proceduri medicale de rutina
  • pierderea unei persoane dragi
  • dezastre naturale, cutremure sau uragane

Chiar si a cadea de pe bicicleta poate fi coplesitor pentru un copil in anumite circumstante. Aproape toti dintre noi am experimentat o forma de trauma, direct sau indirect. Devenim traumatizati atunci cand abilitatea noastra de a raspunde unui pericol pe care il percepem este pusa sub semnul intrebarii.

Aceasta inabilitate de a raspunde adecvat poate avea un impact asupra noastra intr-un mod evident sau intr-un mod subtil.

Trauma ne poate afecta in moduri care pot fi imperceptibile timp de ani de zile.

De exemplu, un veteran de razboi traumatizat care sare de cate ori masina scoate un zgomot, raspunde in mod evident unei impuscaturi pe care a auzit-o in trecut.

Sau o persoana care a suferit torturi incepe sa aiba transpiratii reci cand intra intr-un lift plin de oameni.

In orice caz, multi dintre noi, care am fost incercati de evenimente mai putin dramatice, avem raspunsuri care nu sunt atat de evidente.

Pe scurt, trauma este o pierdere a conexiunii-cu noi insine, cu corpurile noastre, cu familiile noastre, cu altii si cu lumea din jurul nostru.

Aceasta pierdere a conexiunii este adesea greu de recunoscut, pentru ca nu se intampla dintr-o data.

Se intampla incet, in timp si ne adaptam la schimbarile subtile din noi, uneori fara sa le observam.

Acestea sunt efectele ascunse ale traumei, cele pe care multi le tinem pentru noi. Poate simtim ca nu ne simtim chiar in regula, fara sa devenim constienti de ceea ce se intampla; asta este subminarea treptata a propriei stime de sine, a increderii, a sentimentelor de bine si a legaturii cu viata.Alegerile noastre devin limitate atunci cand incepem sa evitam anumite sentimente, oameni, situatii si locuri.

Rezultatul acestei constrangeri graduale asupra propriei libertati este pierderea vitalitatii si a potentialului pentru indeplinirea viselor noastre.

O modalitate foarte eficienta de a lucra cu trauma este prin metoda constelatiilor familiale. Revenim cu amanunte despre acest aspect, despre trauma si cum putem lucra la constientizarea si vindecarea traumei in articolele viitoare.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. ghita ecaterina spune:

    Ma regasesc in acest articol,cu o copilarie si o adolescenta traumatizanta.Sunt foarte curioasa cum pot fi vindecate,sunt sceptica,dar vreau sa cunosc acest proces.Am incercat diverse modalitati si sau soldat cu NIMIC.Exista o vorba,speranta moare ultima,deci raman in pozitia in a spera ca intr-o buna zi voi gasi conexiunea cu mine.Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *