asemanari si deosebiri intre constelatiile familiale si organizationale
Constelatii familiale si organizationale

Asemanari si deosebiri intre constelatiile familiale si organizationale

Desi exista o serie de asemanari intre constelatiile familiale si cele organizationale, este important sa recunoastem ca structura fiecareia este extrem de complexa si depinde de un context specific.

In primul rand, relatiile familiale nu vor fi analizate din acelasi punct de vedere precum cele colegiale. Singurele persoane pe care nu le putem alege in viata noastra sunt parintii si copiii nostri. In schimb, nu putem afirma acelasi lucru si despre oamenii cu care interactionam la birou.

Insa munca de constelatii organizationale este asemanatoare cu cea de constelatii familiale in ceea ce priveste punerea acestora “in scena”.

Actiunea se desfasoara conform pasilor de mai jos:

Pasul 1: Clientul este invitat sa descrie problema cu care se confrunta si sa aleaga reprezentanti pentru contextul dat, indiferent ca ne referim la mediul familial sau la cel organizational.

Folosirea reprezentantilor faciliteaza atat munca de constelatii familiale, cat si organizationale.

De exemplu, daca am folosi colegii de la locul de munca pentru scoaterea la suprafata a unei probleme, ar putea aparea diferite dificultati precum: teama de a fi vazuti drept vulnerabili de ceilalti colegi, incercarea sefilor de a-si impresiona subalternii si invers. Indiferent de locul pe care il ocupam in ierarhia organizationala, cu totii ne temem ca secretele noastre vor iesi la suprafata.

Pasul 2: Facilitatorul asculta situatia pe care clientul o aduce in discutie.

Prin observarea pozitiei pe care reprezentantii o au in timpul unei constelatii sistemice, cat si prin ceea ce acestia au de comunicat din acel loc, dinamica relatiilor incepe sa devina vizibila. Acesta scoate la suprafata diferite reguli ascunse ale sistemului, preconceptii sau cauze ale excluderii unor persoane din familie sau din organizatie.

De exemplu, pornind de la una dintre ideile de baza ale constelatiilor familiale – faptul ca orice membru are dreptul de a apartine, si in constelatiile organizationale ne vom intreba:

• Cine lipseste si cine este marginalizat sau exclus?
• Inca se mai simte prezenta “energetica” a celor care au parasit locul de munca?

De asemenea, o alta regula evidenta in constelatia familiala – fiecare are dreptul sa fie onorat – isi face simtita prezenta si in cazul unei constelatii organizationale, intrebandu-ne:

• Angajatii din trecut sunt recunoscuti si onorati?
• Sunt tratati acestia cu demnitate?
• Suntem blocati in trecut sau il putem accepta si merge mai departe?

Un alt element care trebuie onorat este ordinea fireasca a membrilor. Daca relatia dintre parinti este pusa inaintea relatiei dintre parinti si copii, nici intr-o organizatie lucrurile nu ar trebui sa stea altfel. In acest sens, ne vom intreba:

• Este respectata vechimea in aceasta organizatie?
• Este recunoscuta ierarhia puterii in acest loc?

Pasul 3: Pornind de la pasii de mai sus, facilitatorul ajuta clientul sa creeze o alta “poveste”, de aceasta data prin intermediul ordinii si a legilor descoperite in constelatie.

In acest caz, accentul este pus pe dinamica relatiilor dintre membrii familiei sau organizatiei, prin folosirea unor propozitii vindecatoare.

In concluzie, putem afirma ca atat constelatiile familiale, cat si cele organizationale ne ajuta sa observam intregul context in care “operam”, cat si aspectele uitate din noi insine care cer sa fie integrate si acceptate.

Daca doriti sa participati la workshop-ul nostru de constelatii familiale, va asteptam cu drag chiar in acest weekend

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *