Unul, de Richard Bach
Cele mai bune carti

Unul, de Richard Bach

Ati auzit cu siguranta despre cat de frumoase sunt cartile lui Richard Bach: Pescarusul Jonathan Livingstone, Iluzii, Fugind de confortul sigurantei.

Astazi am sa va povestesc despre cartea Unul, aparuta la editura MMS, care descrie calatoria lui Richard si a sotiei sale Leslie inntr-o lume a tuturor posibilitatilor. O combinatie fermecatoare de aventura, dragoste si spiritualitate.

Asadar… cum a inceput aventura? Richard povesteste:

“… printr-o coincidenta, am citit o carticica de fizica plina de paradoxuri, intitulata Interpretarea multidimensionala a fizicii cuantice. Am aflat astfel ca exista mai multe lumi paralele.

In fiecare secunda care trece, lumea in care traim noi se imparte intr-o infinitate de lumi posibile, in care trecutul si viitorul difera de al nostru.

Dupa ce am citit Interpretarea multidimensionala a fizicii cuantice, subconstientul meu a facut o copie dupa acea carte si a continuat sa o citeasca in fiecare noapte, in timp ce eu dormeam.

A inceput apoi sa imi sopteasca la ureche:

– Oare ce s-ar intampla daca ai gasi o cale sa patrunzi in acea lume paralela? Ce s-ar intampla daca te-ai putea intalni acolo cu Richard si cu Leslie din trecut, asa cum erati inainte de greselile si de miscarile inspirate pe care le-ati facut? Ce s-ar intampla daca i-ai avertiza, daca le-ai multumi, daca le-ai putea pune orice intrebare doresti?”

Stiti cum se spune… sa ai grija ce-ti doresti pentru ca s-ar putea sa primesti! Intr-una din calatoriile lor cu avionul Richard si Leslie se trezesc pe neasteptate intr-o lume total necunoscuta, un fel de matrice a tuturor posibilitatilor: puteau alege sa aterizeze intr-o infinitate de lumi alternative.

Prima intalnire ii duce intr-un hotel unde se intalnesc cu eurile lor alternative inainte ca aceastea sa se fi cunoscut si sa fi format un cuplu. Si aceasta este si prima ocazie de a incepe sa inteleaga cum functioneaza matricea tuturor posiilitatilor.

“- Voi sunteti singurul viitor pe care il putem avea? a intrebat pe neasteptate tanara Leslie.

Era o intrebare fundamentala, care mi-a taiat respiratia. Fara nici un motiv aparent, am smtit un fior de teama pe sira spinarii.

– Dar voi, credeti ca sunteti singurul nostru trecut? i-a raspuns tot printr-o intrebare sotia mea.

– Bineintele, i-a raspuns Richard.

– Bineinteles ca NU, i-am luat eu vorba din gura, avand o revelatie subita.

Toata lumea a amutit, reflectand asupra implicatiilor acestei afirmatii. Ne aflam impreuna cu doua posibile euri ale noastre din trecut, invatandu-le din experienta noastra actuala, dar poate ca acestea nu erau decat unul din trecuturile noastre alternative, una dintre caile care ne-au condus in punctul in care am ajuns.”

Urmeaza intalniri cu eurile lor alternative mai tinere in situatii in care aveau de luat decizii importante, cu eurile lor alternative mai in varsta in situatii critice (ocazie cu care Richard si Leslie care pun in discutie rezistenta la schimbare si moartea).

Ajung in lumi alternative in care se intalnesc si cu “zana ideilor” (si reflecta asupra creativitatii), cu hunul Attila (si reflecta asupra urii si violentei), cu Jean-Paul Le Clerc (si reflecta asupra revelatiilor divine, religiei si razboaielor), cu eurile lor care traiesc in Rusia (si dezbat cu ei subiectul posibilului razboiu nuclear intre puteri), cu eurile lor alternative dintr-o lume in care razboiul a fost complet eradicat si ajung chiar intr-o lume in care civilizatia a disparut complet iar planeta este ingrijta pentru a se reface de roboti construiti de ultimii supravietuitori ai cvilizatiei disparute.

In final, Richard si Leslie revin in lumea din care si-au inceput calatoriile si le integreaza intr-un mod cu totul surprinzator in viata lor (desi toata cartea este foarte frumoasa, finalul mi-a placut cel mai mult – insa am sa va las placerea de a descoperi singuri cum anume).

Am sa inchei prezentarea acestei carti cu una dintre explicatiile pe care cei doi le-au gasit pentru a descrie aventura lor:

“A iesit din masina si s-a indreptat cu pasi repezi catre restaurant.

– Candva locuiam aici! Iti vine sa crezi? Oare cu cate vieti in urma am locuit in acest oras?

Mai degraba vieti paralele, i-am atras eu atentia, prinzand-o de brat ca sa-i mai incetinesc mersul, desi trebuie sa recunosc ca e mult mai usor de inteles conceptul de vieti liniare, derulate in serie, decat cel de vieti simultane. Mai intai o viata in Egiptul antic, apoi una in timpul dinastiei Han, apoi in Vestul Salbatic…

In drum spre restaurant, am trecut pe langa un mare centru media. In vitrinele de sticla se vedea un sir lung de televizoare, toate mergand simultan, pe diferite canale, fapt care inducea o stare de confuzie.

Leslie s-a uitat in vitrina centrului media, dupa care s-a oprit atat de brusc incat am crezut ca si-a uitat poseta sau si-a rupt tocul, ori ceva asemanator. Cu o clipa mai devreme murea de foame si aproape ca alerga pentru a ajunge la restaurant, iar acum incremenise de tot, uitandu-se la unul din televizoare.

– Zici ca toate vietile noastre se desfasoara simultan? Priveste.

Televizoarele erau fixate pe canale diferite, iar in acel moment de dupa-amiaza se transmiteau aproape exclusiv filme vechi.

Pe un ecran, Scarlet O’Hara se jura ca nu o sa-i mai fie nicioadata foame; pe altul Cleopatra il atragea in mrejele ei pe Marc Antoniu. Pe un ecran de dedesubt dansau Fred si Ginger, el imbracat in frac si cu joben, iar ea intr-o rochie de sifon.

Pe celelalte ecrane aliniate de-a lungul vitrinei se vedeau alte drame si epopei. Pe fiecare dintre ele era afisata intr-un colt o eticheta rosie pe care scria: “CUMPARA-MA!”

– Filmele sunt transmise simultan! am murmurat eu.

– Asadar trecut, si viitorul nu depind de anul in care suntem acum, m-a completat Leslie, ci de canalul pe care sunt transmise… Totul depinde de canalul pentru care optam si pe care il selectam.

– Exista un numar infinit de canale, dar nici un televizor nu poate transmite mai mult de un canal o data. De aceea, fiecare este convins ca realitatea pe care o transmite este singura care exista.

Leslie mi-a aratat ceva in directia opusa. Era un televizor nou, de inalta tehnologie, cu ecranul impartit in doua. Pe jumatate din el rula un film cu Spencer Tracey si Katharine Hepburn, iar pe cealalta jumatate se vedea o cursa de masini care goneau catre linia de finis.

– Aha! am spus eu. Daca suntem suficient de avansati, ne putem racorda la mai multe canale, respectiv la mai multe vieti paralele.

– Dar ce putem face pentru a avansa? s-a intrebat Lesie.

– Platim un pret mai mare?

A ras.

– Stiam eu ca exista o cale!

Cartea se poate comanda online la www.edituramms.ro

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *