UN CLASIC AL DAOISMULUI ZHUANGZI lansare de carte marca Herald
Cele mai bune carti

UN CLASIC AL DAOISMULUI ZHUANGZI – lansare de carte marca Herald

UN CLASIC AL DAOISMULUI
ZHUANGZI
lansare de carte marca Herald, la ceainăria Librariei Cărtureşti Verona
vineri 11 aprilie 2014, orele 19.00

Editura Herald invită publicul la o călătorie în timpuri de legendă, la Începuturi: acele momente importante din istoria omenirii când s-au conturat, pe diferitele meridiane ale globului, interogaţiile fundamentale ale omului şi s-au formulat primele răspunsuri – de cele mai multe ori enigmatice, metaforice, pline de sensuri subtile – referitoare la Originea universului, la capacităţile umane de cunoaştere, la valorile supreme. Volumul lui Zhuangzi despre Dao este una dintre scrierile reprezentative ale acelor Începuturi.

Zhuangzi, autorul cuvintelor meşteşugite din carte, este considerat în tradiţia chineză unul dintre întemeietorii daoismului. El întruchipează, asemenea lui Laozi, unul dintre principiile fundamentale ale daoismului: integrarea armonioasă a omului în natură prin wuwei („non acţiune”), în sensul de a nu făptui nimic care să contravină cursului firesc al lucrurilor.

Invitate să prezinte cartea:
Luminiţa Bălan – sinolog, dir. Institutului Confucius din Bucureşti
Su Yan – doctor in filologie
Tatiana Segal – sinolog, doctor în filosofie

Datată ca apariţie, cu multe aproximări, în perioada premergatoare dinastiei Han, cartea Vorbe meşteşugite despre DAO nu aminteşte prin nimic de textele argumentative ale Antichităţii greceşti, nici de stilul conversaţiilor cu tentă moralizatoare atribuite lui Confucius. Cititorul poate să deschidă cartea la întâmplare, ca pe una de divinaţie, şi să citească un fragment care să-i umple inima şi să-i dea de gândit, fără să se întrebe la ce pagină a rămas cu lectura.

Considerat de mulţi specialişti drept un concept daoist, în fapt, DAO se dovedeşte a fi, alături de tian („cer”), de („virtute”), li („ritual”), yi („dreptate”) şi ren („omenie”), una dintre noţiunile arhaice care-şi au originea în tradiţiile populare străvechi şi în cultul strămoşilor. Este semnalat şi definit în cele mai vechi Clasice confucianiste – Shu jing (Cartea Edictelor), Shi jing (Cartea Poemelor) şi Yi jing (Cartea Transformărilor). Dao a fost preluat, interpretat şi valorificat de toate curentele de gândire din China pre-imperială, indiferent de orientare sau de momentul apariţiei lor. De aici, multiplele sensuri ce i-au fost atribuite, dificultatea de a-l defini şi, desigur, de a-l traduce.

“Liniştea, Singurătatea, Vidul şi Non-Acţiunea sunt tihna Cerului şi Pământului, sunt esenţa lui Dao şi a Virtuţii. Jalea şi bucuria sunt decăderea Virtuţii. Veselia şi furia sunt greşeala lui Dao. Iubirea şi ura sunt pierderea Virtuţii. Prin urmare, inima nu cunoaşte nici tristeţe, nici bucurie – aceasta este Desăvârşirea Virtuţii. Unu nu se schimbă – aceasta este Desăvârşirea Nemişcării. Împotrivirea nu există – aceasta este Desăvârşirea Vidului. Unirea cu lucrurile nu există – aceasta este Desăvârşirea Tăcerii. Potrivnicia nu există – aceasta este Desăvârşirea Chintesenţei.”

Vorbe mestesugite despre Dao, Zhuangzi

Cartea poate fi comandata din site-ul editurii Herald:

http://www.edituraherald.ro/autori/huang-zi/vorbe-mestesugite-despre-dao-detail#.Uzqb5KiSyxk

Organizator: Editura Herald

Partener organizare: Ceainăria Cărtureşti Verona

Parteneri media: Centrul Seeds for Happiness, Fundatia Pretuieste Clipa, Bookblog.ro, 4arte.ro, Amintiridincalatorie.ro, Getlokal.ro, Gratuitor.ro, PRWave.ro, Filme-carti.ro, RomaniaPozitiva.ro, Bigcitylife.ro, CalendarEvenimente.ro , Aimee.ro, ZiarulAlb.ro, Bookuria.info, 121.ro, Cartidelumina.wordpress.com, Staupenet.ro, Humanity’s Team Romania

Contact: Andreea Tincea, PR Herald 0743050507, andreea.tincea@edituraherald.ro

Intrarea la eveniment este liberă!

Vă mulţumim că sunteţi partenerii noştri în experienţa editorială Herald!

**********

 

http://www.youtube.com/user/EdituraHerald

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *