Din pacate psihologia actuala a reusit doar in mica masura sa trateze cu succes tulburari cum ar fi fobiile, depresia, nevroza obsesiv-compulsiva, alcoolul, drogurile, tulburarile si deviantele sexuale, mania, autismul.
In cartea sa Psihologia viitorului – Lectii din cercetarea moderna asupra constiintei, psihiatrul american Stanislav Grof propune o perspectiva complet diferita de abordare, rezultata in urma unei activitati de peste patruzeci de ani in acest domeniu, pe care a desfasurat-o mai ales la Centrul de Cercetari Psihiatrice Maryland din Baltimore.
Psihologia actuala foloseste un model al psihicului limitat la:
-biologie;
-biografia postnatala;
-inconstientul freudian individual.
Stanislav Grof sustine ca acest model ar trebui completat cu:
-domeniul perinatal (legat de trauma nasterii);
-domeniul transpersonal (care include amintirile ancestrale, rasiale, colective, filogenetice, experientele karmice si dinamicile arhetipale).
Cu ajutorul acestui model extins el reuseste sa explice intr-un mod absolut coerent tulburarile de care aminteam la inceput.
El sugereaza ca in starea noastra obisnuita de constiinta ne identificam doar cu o mica parte din ceea ce suntem cu adevarat. Autorul cartii lucreaza cu subiectii sai intr-o stare pe care a denumit-o holotropica. In aceasta stare de constiinta, ei isi depasesc granitele inguste ale eului corporal pentru a-si regasi identitatea completa.
Printre metodele folosite pentru inducerea starii holotropice in diverse timpuri si regiuni ale lumii se afla:
-tehnologii ale sunetului (tobe, clopote, muzica, incantatii etc.);
-dansul si alte forme de miscare;
-izolarea sociala si privarea senzoriala (retragere in desert, in pesteri etc.);
-supraincarcarea senzoriala (o combinatie de stimuli acustici, vizuali si proprioceptivi, durere extrema etc.);
-mijloace fiziologice (post, privare de somn, vasectomie etc.);
-meditatie, rugaciune, alte practici spirituale;
-lucrul cu respiratia (pranayama, respiratia sufi, un fel de muzica guturala a eschimosilor inuiti etc.)
-substante psihedelice (hasis, cactus mexican, lemn de trandafir hawaian, secretii sau diferite parti ale unor animale etc.).
Intr-o astfel de stare, subiectii sai au retrait si intergrat experientele din timpul nasterii si experientele transpersonale.
Domeniul transpersonal se imparte in trei mari categorii.
1.Depasirea limitelor spatio-temporale
-depasirea limitelor spatiale: identificare cu alte persoane, cu grupul sau constiinta de grup, cu animale, constiinta planetara, experienta unitatii duale etc.;
-depasirea limitelor temporale: experiente embrionare si fetale, ancestrale, rasiale si colective, incarnari trecute etc,;
-explorarea micro-lumii: constiinta celulara, a organelor si tesuturilor, a ADN-ului, atomilor si particulelor subatomice.
2.Extinderea constiintei in lumi si dimensiuni pe care cultura industriala occidentala nu le considera a fi reale: fiinte arhetipale ca zei, demoni, taramuri fantastice, ghizi spirituali, locuitori ai unor lumi paralele, extraterestrii.
3.Fenomenele psihoide: vincedare sprituala practicata de samani, magie rituala, psihokinezie, ghicit, premonitii etc.
Atunci cand toate granitele constiintei noastre indivituale sunt depasite se poate ajunge la stari de identificare cu Constiinta Cosmica sau Mintea Universala, sau cu Golul Supracosmic si Metacosmic.
El ofera noi explicatii asupra unor stari cum ar fi: viziuni mistice, identificarea cu animale sau obiecte, cu diferite personaje din istorie sau mitologie, experiente spirtuale deosebite, experiente din vieti anterioare, comunicarea cu ghizi spirituali cum ar fi ingerii sau spiritele, intalnirile cu OZN-uri si extraterestrii, stari de posedare, alcoolismul si drogurile, experientele din timpul mortii clinice, decorporalizarile etc.
Pentru tratamentul tulburarilor pe care le-a intalnit in practica sa, Stanislav Grof a dezvoltat o tehnica numica respiratie holotropica. Folosind acest tip de respiratie subiectii sai intra in starea de constiinta holotropica in care organismul se poate elibera, asistat de psihoterapeut, de energiile emotionale si fizice reprimate, ajungand la o stare de echilibru.
Spatiul acestui articol mi-a permis sa va redau doar o mica parte din aceasta teorie revolutionara testata pe sute de mii de subiecti.
In carte se ofera explicatii ample, ilustrate cu cazuri din practica autorului si picturi facute de cei care au experimentat starile holotropice.
de Corina Marin