Psihologia ezotericului – Osho, Editura Mix

Publicat: 22 octombrie 2013
Comentarii: 1 Răspunsuri

Cartea “ Psihologia ezotericului ”aparuta la Editura Mix contine “trucurile” pe care o persoana preocupata de propria evolutie spirituala ar trebui sa le detina.

Inainte de toate, “ Psihologia ezotericului ” ne reaminteste ca fiecare dintre noi este responsabil de propria evolutie, indiferent de alegerile realizate la nivel colectiv. Ne reaminteste ca omul se afla in fata propriilor umbre si incordari, cat si in fata celor mai pure emotii.

Cu toate acestea, el este insotit pretutindeni de pecetea educatiei, parintilor, societatii care il pot redirectiona sau abate de la drumul sau. Insa, de fiecare data, alegerea apartine omului.

“Odata cu aparitia omului a luat sfarsit procesul natural, automat al evolutiei. Omul este produsul ultim al evolutiei inconstiente. O data cu el incepe evolutia constienta. Sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem seama.

In primul rand, evolutia inconstienta este mecanica si naturala. Se intampla de la sine. Prin intermediul acestui tip de evolutie, isi face aparitia constiinta. Dar in momentul in care ia nastere constiinta, evolutia inconstienta ia sfarsit, pentru ca scopul ei a fost implinit. Evolutia inconstienta este necesara doar pana in punctul in care ia nastere constiinta. Omul a devenit constient. Intr-un fel el a transces natura. Acum natura nu mai poate face nimic; produsul ultim posibil prin intermediul evolutiei naturale a luat deja fiinta. Acum omul a capatat libertatea daca sa evolueze sau nu.”

Si chiar daca este pus in fata acestor alegeri, de a evolua sau nu, el a primit totusi instrumentele care sa-l ajute sa se inteleaga pe sine pe parcursul acestui drum. Astfel, “Psihologia ezotericului” devine o incursiune in cele mai profunde substraturi ale fiintei noastre.

Sunt prezentate teme care contureaza linia tot mai fina dintre constient si inconstient, dintre firesc si nenatural, dintre rational si irational; sunt conturate poate cele mai vechi teme, dar care isi pastreaza intotdeauna un caracter de noutate pentru sufletul care isi cauta calea in mod constant. Sunt aspectele vietii noastre, ale tuturor timpurilor.

Astfel, cei care deja cunosc stilul lui Osho pot avea drept reactie acel zambet in coltul buzelor, acel zambet a intelegere atunci cand acesta explica misterul meditatiei, atunci cand ne reaminteste ca gandirea si verbalizarea nu sunt deloc acelasi lucru, ci un semn de egalitate pus de mintea noastra care ne inseala.

Tot acest capitol dedicat meditatiei ne reaminteste ca este de ajuns sa privim un apus de soare si sa traim emotia aceasta coplesitoare decat sa incercam sa explicam acest fenomen.

De asemenea,  “ Psihologia ezotericului ” ne aduce in prim plan informatia ca acea energie numita Kundalini nu este doar sursa permanenta de energie, ci adevaratul potential care exista in fiecare dintre noi, potential pe care cu greu il trezim din somnul adanc in care se afla.

Mai mult decat atat, capitolul “Transcederea celor sapte corpuri” poate fi valul care coboara de pe fetele noastre adormite in momentul in care ni se spune ca suntem mai mult decat corpurile noastre cu care ne-am obisnuit: mental si fizic. Astfel, celelalte cinci corpuri: eteric, astral, spiritual, cosmic si nirvanic impreuna cu cele doua creaza intregul fiintei noastre, iar fiecare dintre ele ne ofera o serie de experiente de la nivelul sau.

Si ni se mai spune ca nu numai rugaciunea este una din metodele de a ciocani la portile divinitatii, ci si iubirea si sexul. Totusi, atunci cand oricare dintre aceste trei aspecte devine singura directie a energiei vietii, atunci ea devine distructiva, fara a ne oferi posibilitatea de a gasi echilibrul dupa care tanjim.

Precum majoritatea cartilor lui Osho, “ Psihologia ezotericului ” sfideaza o serie de constrangeri pe care omul zilelor noastre le-a integrat in mod inconstient. Insa, aceasta cartea poate fi vazuta precum o reamintire sau precum un sprijin in momentele in care indoiala ne acapareaza fiinta. Sau cel putin asa am perceput-o eu…

 

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *