Am tot incercat sa scriu acest articol de mai mult timp, dar m-a oprit un sentiment de teama.
Mi-am luat timp sa ma gandesc in liniste la felul in care ar fi cel mai bine s-o fac si sper ca astazi voi reusi sa-l termin.
Teama… pentru ca stiu ca multi dintre cititori sunt oameni religiosi. N-as vrea sa se simta jigniti de continutul acestui articol, si n-am sa ma implic in nici un fel de polemica pe aceasta tema. Ii rog sa fie toleranti cu cei care nu cred ca au nevoie de intermedierea bisericii pentru a avea o relatie cu creatorul lor, ca si fata de cei care nu cred deloc intr-un astfel de creator.
Si apoi teama… ca n-am sa pot descrie nici pe departe frumusetea cartii.
Atunci cand am citit fiecare dintre cartile lui Osho s-a intamplat acelasi lucru surprinzator: cuvintele nu pareau sa vina dintr-o carte, ci de undeva din mine, dintr-un loc al mintii sau al sufletului unde statusera bine ascunse. Si-atunci se ridicau doar spre constiinta, luminand-o.
Probabil ca daca as fi intalnit Cartea despre sex intr-o librarie n-as fi cumparat-o. M-as fi gandit ca sunt multumita cu informatiile pe care le-am adunat de-a lungul timpului despre acest subiect. Insa s-a vorbit despre ea pe unul dintre grupurile de discutii la care sunt abonata si ceea ce au spus despre ea membrii grupului care o citisera m-a facut sa-mi dau seama ca ofera o perspectiva complet diferita acestui subiect.
Si… nu m-am inselat. Osho vorbeste natural, curat, despre un lucru care a fost transformat de societate si religie.
Este binecunoscut ca societatile in care sexul este liber sunt departe de a fi la fel de bine dezvoltate ca cele care il interzic. De aceea Osho sustine ca interesul societatii a fost ca ea sa blocheze energia sexuala, pentru ca astfel aceasta sa curga in alte directii: stiinta, educatie, tehnologie, arta, politica, bani, afaceri etc.
Si interesele religiilor sunt incalcate de catre sex:
“Daca omul ar fi cu adevarat fericit in aceasta lume, ce nevoie ar avea el sa se preocupe de lumea de dincolo? Singura ratiune pentru ca el sa accepte o alta lume este suferinta in lumea actuala. Lumea de dincolo nu exista in sine, ea exista insa datorita suferintelor omului. Religiile au procedat astfel pentru a le face rau oamenilor. Ele au amplificat suferinta, ura, mania, ranile sufletesti ale oamenlor – si totul in numele lui Dumnezeu, a unor cuvinte frumoase.”
Cine se mai opune sexului? Ego-ul, spune Osho. Suntem educati inca din copilarie sa fim in competitie cu ceilalti, sa luam cele mai mari note, sa fim primii din casa… si asta continua toata viata… continuam sa vrem cea ma mare casa, cea mai buna masina, cel mai mare cont la banca. Si-atunci cum ramane cu iubirea?
“Iubirea inseamna experienta unitatii, a fuziunii. Iubirea inseamna experienta prabusirii zidului si a fuziunii celor doua energii, care devin una. Ea inseamna experienta in care zidurile dintre doua persoane se prabusesc si in care fiintele celor doi se intalnesc. Cand doi indivizi traiesc aceasta experienta, ei cunosc starea de iubire. Cand aceasta experienta se petrece intre un individ si totalitatea din jur, el traieste starea de divinitate.”
Intrebat fiind daca este impotriva sexului, autorul afirma ca sustine intelegerea si transcenderea lui, si nu reprimarea. El incurajeaza trecerea de la nivelurile inferioare ale sexului (cel fizic, exclusiv biologic si cel psihologic, cel mental, cel al inimii) la nivelul spiritual.
Cum se poate face aceasta trecere? N-am curajul sa scriu in cateva cuvinte ceea ce autorul a scris intr-o carte intreaga! Va las placerea de a descoperi singuri in carte…
“In clipa in care devine spiritual, sexul se transforma in iubire. […] Calatoria sexuala este inceputul calatoriei catre Dumnezeu. Aceasta imensa atractie catre sex nu este altceva decat o cautare a transcendentei.”
Cartea raspunde – cred eu – la toate intrebarile legate de acest subiect (cum ar fi exemplu gelozia, casatoria, perversiunile). Pentru cei care o vor citi pot sa spun de pe acum ca multe din cele scrise sunt foarte indraznete pentru felul in care am fost educati… si pot parea foarte greu de acceptat.
Am cautat pentru incheierea acestui articol un fragment care sa surprinda cat mai bine esenta cartii, si l-am ales pe cel care urmeaza:
“Mintea noastra nu va putea transcende sexul decat daca va intelege corect trei lucruri: ce este el, in ce consta radacina atractiei sale si motivul pentru care a fost pervertit. Eforturile de a te ridica deasupra sexului pe orice alta cale au dus la obtinerea unor rezultate gresite, caci au creat un conflict cu acesta. Oamenii au devenit dusmanii sexului, nu prietenii sai. Ei l-au reprimat, dar nu l-au inteles.”