Aceasta carte cuprinde 12 povestiri initiatice din marile traditii ale lumii cum ar fi zen-ul, crestinismul sau budismul, comentate de Osho.
N-am sa va redau nici una dintre ele in acest articol, am sa va las placerea de a le descoperi singuri, insa mi-ar placea sa va redau un fragment despre asumarea responsabilitatii asupra propriei vieti:
“Voi sunteti cei care trebuie sa decideti singuri, sa va luati propria viata in maini. In caz contrar, viata va bate la usa voastra, dar nu va va gasi niciodata acasa. Veti fi intotdeauna in alta parte.
Daca ar fi trebuit sa fii un dansator, viata vine si bate la poarta teatrului, convinsa ca te va gasi acolo, ca intre timp ai devenit un dansator. Tu te-ai facut insa bancher, asa ca nu esti la teatru. De unde sa stie viata ca te-ai facut bancher? Dumnezeu vine la tine asa cum si-ar dori sa fii. El nu cunoaste decat o singura adresa, dar nu te gaseste niciodata la ea, caci tu te ascunzi in alta parte, sub o alta masca, sub un alt nume, sub cine stie ce infatisare care nu ti se potriveste.
Cum sa te gaseasca Dumnezeu? El pleaca mai departe, in cautarea ta. Iti stie numele real, dar tu l-ai uitat. Iti stie adresa reala, dar tu nu ai locuit niciodata acolo. Te-ai ratacit, caci i-ai permis acestei lumi sa te atraga in alta parte decat iti este locul.
……
Dumnezeu nu te poate gasi decat intr-un singur mod: atunci cand infloresti, cand devii ceea ce dorea el sa fii. Pana cand nu iti vei gasi aceasta spontaneitate, pana cand nu te vei simti in elementul tau, nu vei putea fi fericit. Iar fara fericire, nu poti trai o stare de meditatie.
De unde credeti ca a aparut aceasta idee, ca meditatia te face fericit? Simplu: ori de cate ori au gasit un om fericit, oamenii au constatat ca acesta are o minte meditativa. Cele doua principii sunt strans legate. Un om care traieste intr-un mediu meditativ emana intotdeauna o fericire vibranta. De aceea, in mintile oamenilor, fericirea a devenit asociata cu meditatia. Ei s-au gandit: probabil, daca meditezi, devii fericit. In realitate, lucrurile stau exact pe dos: meditatia nu apare decat daca esti fericit.
A fi fericit este insa dificil, in timp ce a invata sa meditezi este usor. A fi fericit inseamna a-ti schimba dramatic viata – caci nu mai ai nimic de pierdut. Este nevoie de o schimbare brusca, abrupta, de o discontinuitate.
Asta inteleg eu prin sannyas: o discontinuitate fata de trecut. Un fulger subit, in urma caruia mori si renasti de la zero.
Iti incepi din nou viata, ca si cum nu ar fi existat niciodata un model impus de societate, de parinti, de stat. Incepi sa faci ceea ce ar fi trebuit sa faci de mult, daca nu te-ar fi distras altii, ceea ce ai fost predestinat sa faci. Trebuie sa renunti la modelele care ti-au fost impuse si sa descoperi propriul model de viata.
……
Multi oameni vin la mine si eu ii intreb: Ce anume doresti exact? Majoritatea ridica din umeri: Nu stiu. In acest caz este normal ca viata lor sa nu aiba o unitate organica. Lor le lipseste simtul directiei. Cineva i-a directionat gresit, dar nu este nicodata prea tarziu.
Puteti sa va luati destinul in maini oricand doriti. Daca va decideti sa faceti acest lucru, primul sfat pe care vi-l pot da este urmatorul: nu ascultati niciodata vocea parinteasca din interior. Nu ascultati vocea profesorului care se ascunde inca in interiorul constiintei voastre.
Pentru a scapa de aceste voci va recomand o mica tehnica: in fiecare seara, inainte de a adormi, asezati-va pe pat, cu ochii inchisi si incercati sa constientizati ce anume simtiti. Ce va doriti cel mai mult? Va apartine in intregime aceasta dorinta? Incercati sa identificati cui revine vocea in cauza.
Daca veti asculta in tacere, veti fi surprinsi sa auziti vocea mamei spunandu-va: Fa-te medic, si veti si cui apartine aceassta voce. Veti auzi apoi vocea tatalui spunandu-va: Imbogateste-te!, vor urma vocile fratilor, ale vecinilor, ale profesorilor, fiecare cu propriului ei mesaj.
……
Orice copil se naste ca o unitate organica. Cand ajunge la varsta tineretii, el nu mai reprezinta insa un individ, ci o multime haotica de voci interioare.
Acesta este procesul pe care trebuie sa il intelegeti. Voi ati invatat toate aceste lucruri de la altii. Retineti insa ca este un adevar elementar al vietii: orice invat are si dezvat. Nimic din ce ai invatat de la altii nu poate fi natural pentru tine.
Din fericire, poti sterge aceasta invatatura. Unicul instrument de care ai nevoie este o constiinta lucida. Daca vei sterge invatatura primita de la altii, tabla interioare va devenii neagra.
Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa stergeti toate invataturile care v-au fost inoculate cu forta. Abia atunci veti auzi vocea inimii voastre.
Multi oameni vin la mine si ma intreaba: Cum pot sa fac distinctie intre vocea mintii si cea a inimii? Intr-adevar, la inceput este dificil. Mai intai, trebuie sa va purificati mintea, sa o goliti de ganduri. Vocea inimii este foarte discreta, abia soptita. Vocea inimii este foarte galagioasa; ea nu vorbeste – striga!
Tata obisnuia sa strige la mine. Mama tipa ca din gura de sarpe. La scoala, profesori urlau. Asta este ce mintea a invatat sa faca: sa tipe. Dumnezeu nu vorbeste decat in soapta.
Ca sa ii auzi soaptele, trebuie mai intai sa alungi acel zgomot din mintea ta. Alminteri, va fi cam greu. Din pacate, multi oameni au aplicat metodele doctorului Daniel Gottlieb Schreber. Ei te-au manipulat de la o varsta atat de frageda incat acum ti se pare ca asa suna vocea inimii.
Un lucru este sigur: nu puteti deveni altceva decat sunteti, si pana cand nu veti deveni voi insiva nu veti putea fi fericiti. Fericirea nu poate aparea decat daca din tufa de trandafiri cresc trandafiri; altfel spus atunci cand aceasta inforeste, cand capata o individualitate. Daca esti o tufa de trandafiri si incerci sa produci o floare de lotus nu vei ajunge decat la nebunie.
Stergeti conditionarea mentala. Si cea mai buna cale de a o sterge nu este lupta, ci luciditatea.
In fiecarea seara, timp de cel putin o ora, ramaneti culcat si ascultati vocile ce va rasuna in minte. Incercati sa descoperiti radacinile lor. Mergeti din aproape in aproape, pana cand vedeti de unde vine.
Veti descoperi cu siguranta sursa lor, si atunci o povara vi se va lua de pe piept. Dintr-o data, veti constata ca vocea nu va apartine; de acum, nu va veti mai putea amagi.
Este o munca lenta, dar dupa cateva luni va veti simti incredibil de curat. Paginile cartii interioare vor fi din nou goale. Abia atunci veti incepe sa auziti vocea soptita a inimii. Desi este foarte micuta, vi se va parea mai puternica decat un tunet.
Dintr-o data, va veti regasi unitatea, directia. Dintr-o data, veti sti unde se afla adevarata dumneavostra comoara iar atunci nu veti mai vedea pe nimeni in jur, ci va veti indrepta la fel ca o sageata direct la tinta catre implinirea destinului dumneavostra.”
Puteti cumpara aceasta carte de la editura Mix:
http://www.edituramix.ro/
de Corina Marin