“Pana la urma, ceea ce numim mintea noastra este un lucru foarte curios. Pe de o parte, o conditie absolut minora poate genera o schimbare in mintile noastre. Dar pe de alta parte, daca cineva incearca sa ne impuna ceva, oricat de tare incearca, mintea noastra devine tot mai incapatanata. Totusi, daca noi insine suntem motivati, atat in inima, cat si in minte, vom putea merge inainte cu un efort neobosit si fara sa luam in seama vreo dificultate.”
Acesta este unul dintre cele mai reprezentative citate despre mintea umana regasit in cartea “Mintea linistita si senina” ce-i apartine Sanctitatii Sale Dalai Lama , aparuta la Editura Herald.
Raportandu-se constant la invataturile buddhiste, Dalai Lama ne prezinta aspectele cele mai complexe ale mintii noastre.
Impartita in doua mari capitole, cartea prezinta, pe de o parte, “Principiile fundamentale ale buddhadharmei” (o serie de notiuni teoretice care sa ne ajute sa intelegem modalitatea in care functioneaza mintea noastra”).
Pe de alta parte, “Gasirea linistii si seninatatii prin meditatia asupra maretiei perfectiunii” ne invita la gasirea unui echilibru intre notiunile teoretice si practica din fiecare zile.
Fie ca aduce in prim plan elementele negative (“asa-zisele otravuri sau factori poluanti”) care se regasesc in mintea umana – dorinta, aversiunea si ignoranta -, fie ca vorbeste despre relativitate oricarui adevar ce are ca rezultat placerea sau durerea, Dalai Lama prezinta aceste invataturi intr-o maniera simpla si concreta astfel incat sa fie intelese de orice persoana care isi doreste sa inteleaga rolul pe care il joaca pe acest Pamant.
Revenind la subiectul cartii – mintea umana, aflam ca fiecare dintre noi interactioneaza cu doua niveluri de adevar, indiferent de situatia cu care se confrunta: cu modul in care apar lucrurile si cu modul in care sunt ele de fapt:
“Unei minti care nu examineaza sau investigheaza adevarata natura a lucrurilor, ii pare ca exista o esenta a lucrurilor pe care le putem identifica.
Pe de alta parte, daca nu suntem multumiti cu aparentele superficiale si cercetam mai adanc pentru a descoperi natura primordiala sau fundamental neconditionata a ceva, ceea ce descoperim se spune ca este natura sa ultima sau cea mai profunda natura primordiala a sa.
De aceea pentru orice fenomen sunt doua aspecte – realitatea sa aparenta – care este adevarata din punct de vedere conventional si natura sa intrinseca, ce este adevarata din punct de vedere ultim, absolut.
Pe aceasta baza, putem vorbi despre existenta a doua niveluri de adevar.”
Revenind la cele trei otravuri existente in mintea umana, Dalai Lama prezinta in mod detaliat cum ar trebui sa reactionam in fata acestora pentru a ne pastra mintea linistita si senina:
“La inceput, indeparteaza-te de non-virtute,
La mijloc, spulbera conceptiile gresite despre un sine,
In final, transcede toate viziunile (sau vederile) –
Cel care intelege asta e intr-adevar intelept.”
Un alt aspect important care merita mentionat este piedica ce ne este pusa adesea de propria minte.
Piedica ce ne ofera mandria unei irelevante superioritati prin cunostintele pe care le detinem.
Exemplul oferit de Dalai Lama este unul destul de simplu: atunci cand credem ca stim ceva, ca detinem un adevar, putem deveni cu usurinta plini de noi insine, chiar daca adevarul este cu totul altul.
Oare cine nu se regaseste in cele afirmate mai sus?
In aparenta, prin continutul sau, cartea”Mintea linistita si senina” pare a fi dedicata celor care isi doresc sa urmeze o cale spirituala, cu precadere cea buddhista.
Insa, privita indeaproape si citita printre randuri, cartea ne este dedicata mie si tie, celor care incercam sa ne intelegem rostul si sa traim in mod armonios cu noi insine si cu cei din jurul nostru.