De mult nu am mai citit o carte care sa-mi ofere atat de multe insight-uri vindecatoare de suflet, precum cartea aparuta recent la Editura Herald: “Mindfulness zi de zi. Oriunde vrei sa mergi, acolo esti deja.”
Este, fara indoiala, una din cele mai bune carti de dezvoltare personala din ultimul timp.
Ceea ce am gasit in aceasta carte, in primul rand, este o intelegere profunda asupra termenului “mindfulness” care a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat si la noi.
Ce este mindfulness?
Mindfulness este starea de prezenta constienta care ne ajuta sa ne trezim din somnul automatismului si al inconstientei pentru a avea acces la intregul spectru al posibilitatilor constiente si inconstiente. Este atentia constienta care inseamna constientizare, claritate si acceptare a realitatii momentului prezent.
Mindfulness este un concept foarte simplu insa nu usor de aplicat. Este vorba de a ne opri si a fi prezenti. Asta e tot. Este insa foarte dificil de facut, pentru ca este de fapt o moarte simbolica fata de timp si fata de modul in care traim zi de zi. E nevoie sa murim fata de presiunea timpului, eliberand o parte din noi si punand-o la dispozitia momentului prezent.
Am gasit in aceasta carte niste sfaturi de o simplitate incredibila care pot sta la baza inceputului unei practici constante a atentiei constiente in viata noastra: “Din cand in cand, pe parcursul zilei, opriti-va, asezati-va si deveniti constienti de propria respiratie. Acest lucru poate dura doar cinci minute, sau doar cinci secunde. Acceptati fara niciun fel de rezerve momentul prezent, inclusiv modul in care va simtiti, acceptati tot ceea ce percepeti ca se intampla. Respirati si lasati lucrurile sa fie.”
Lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat isi doreste mintea noastra sa credem. Cel mai important instrument pentru a incepe sa cultivam atitudinea necesara pentru ceea ce numim “mindfulness” este respiratia. Respiratia ne poate ajuta sa capturam fiecare moment. Este uimitor faptul ca multi oameni nu stiu acest lucru. La urma urmei, respiratia este mereu aici, se desfasoara continuu, chiar sub nasul nostru. Asta-i tot. Sa respirati si sa stiti ca respirati.
Am gasit aici un elogiu superb adus respiratiei: “In respiratie se afla miracolul schimbarii anotimpurilor, in respiratie exista parintii si copiii vostri, in respiratie exista corpul si mintea voastra. Respiratia este fluxul care leaga corpul cu mintea, care ne conecteaza cu parintii si copiii nostril, care ne conecteaza corpul la corpul lumii exterioare. Ea este fluxul vietii.”
In acelasi timp, cartea este una din cele mai bune carti de dezvoltare personala si constientizare pentru ca desfiinteaza o serie de mituri despre mindfulness si practica meditatiei pe care, din ignoranta, le intretinem:
- Nu trebuie sa va schimbati modul de viata sau sa gasiti un loc special pentru a practica mindfulness.
- Meditatia nu se refera la a te simti intr-un anumit fel. Este vorba de a simti modul in care te simti. Nu este vorba despre a face ca mintea sa fie goala sau linistita, ci se refera la a lasa mintea sa fie asa cum este si la a sti cum este ea in momentul respectiv.
- Nu e vorba de a ajunge in alta parte, ci de a va permite sa fiti acolo unde sunteti deja.
- Intrebarea “Poate medita oricine?” nu are legitimitate, e ca si cum te-ai intreba “Oricine poate respira?”
- Non-actiunea este sinonima cu a nu face nimic. Fals. Ele sunt total diferite. Ceea ce conteaza este constiinta si intentia. Prin practicarea non-actiunii oamenii reusesc sa rezolve mai multe lucruri, chiar mai bine. Non-actiunea inseamna a lasa lucrurile sa fie asa cum sunt, permitandu-le sa se desfasoare in felul lor.
- Intelegerea non-actiunii ne ofera cheia spre a intelege ce este meditatia. Meditatia este sinonima cu practicarea non-actiunii. Noi nu practicam pentru a face lucrurile sa fie perfecte, ci practicam pentru a intelege faptul ca lucrurile sunt perfecte deja, asa cum sunt.
Am mai regasit in paginile acestei carti o lista a calitatilor mentale care sprijina atingerea starii de mindfulness.
Nu inseamna ca, neavandu-le inca pe deplin dezvoltate, nu putem incepe practica meditatiei ci, din contra, practicarea meditatiei ne poate facilita accesul la aceste resurse interioare.
Rabdarea. Vine odata cu cultivarea atentiei constiente. Este o aducere aminte a faptului ca lucrurile se desfasoara in propriul lor ritm. A fi grabit nu ajuta la nimic, poate crea doar o mare suferinta.
Letting go. O invitatie de a inceta sa ne mai agatam de ceva, este o decizie constienta de a ne abandona in fluxul succesiunii momentelor prezente.
Non-judecarea. Meditatia inseamna cultivarea unei atitudini de non-judecare fata de ceea ce ne apare in minte, indiferent de ce apare.
Increderea. Practica atentiei constiente consta in a cultiva o inima plina de incredere si in a privi mai adanc la lucrul din noi insine in care putem avea incredere.
Generozitatea. Ne invata sa fim in contact cu nucleul nostru care este lucrul cel mai de pret si care trebuie lasat sa-si radieze energia catre exterior, prin intregul corp si dincolo de el.
Simplitatea. Este abtinerea de la impulsul de a strecura ceva in plus in momentul prezent. Aceasta simplitate cere efectuarea unui singur lucru o data, fiind perfect constienti de ceea ce facem in momentul respectiv.
Concentrarea. Este capacitatea mintii de a sustine o atentie de neclintit asupra unui obiect al observatiei.
Introspectia. Fericirea noastra, satisfactia si intelegerea noastra nu vor fi mai profunde decat capacitatea noastra de a ne cunoaste launtric.
Cartea ofera exercitii si tehnici de meditatie si vizualizare de o frumusete rar intalnita: Meditatia Care este calea mea?, Meditatia muntelui, Meditatia lacului, Meditatia in picioare, Meditatia in mers, Meditatia in pozitia culcat, Meditatia bunatatii iubitoare.
Partea a doua a cartii este dedicata aspectelor practice: postura potrivita, asezarea in postura, ce sa facem cu palmele, iesirea din meditatie. Gasim toate instrumentele necesare pentru a putea introduce practicarea atentiei constiente in viata de zi cu zi.
Pentru cunoscatorii limbii engleze, oferim mai jos un material video care poate constitui un inceput pentru practicarea exercitiilor de mindfulness in mod regulat:
Puteti castiga cartea ca premiu in cadrul concursului nostru dedicat conceptului de mindfulness. Va recomandam sa incercati sa o castigati. Merita!