Poate ca cel mai placut lucru pe care l-am intalnit in propriul drum spre spiritualitate a fost data de conexiunea dintre profunzimile unui adevar si cele mai simple aspecte ale vietii noastre. “Este ca si cum ai lua o gura de vin si ai incepe sa spui: <<Este un pic sec, destul de vechi, dar se simte gustul de butoi. Am baut si mai bun de atat.>>
In loc sa savuram pur si simplu aroma acelui pahar de vin si sa ne bucuram de experienta, noi o povestim, o comentam, incercam sa o desfacem in bucati pentru ca s-o putem intelege si s-o incadram in ceea ce cunoastem deja. Procedand astfel, pierdem experienta.” Acesta este un citat de referinta pe care l-am descoperit in cartea de evolutie spirituala “Cele cinci nivele ale atasamentului”, scrisa de don Miguel Ruiz Jr. si aparuta la Editura Mix. In aceste cuvinte, m-am regasit si ne-am regasit pe noi toti: pe cei pe care teama de a trai ii indeamna sa lipseasca eticheta; pe cei care considera adesea ca o explicatie rationala ii poate ajuta sa-si justifice sentimentele. Cu totii ne incadram aici deoarece, inainte de a trai constient, cadem in capcanele mintii noastre.
Pornind de la un exemplu concret, don Miguel Ruiz Jr. vorbeste despre cele cinci nivele ale atasamentului:
-
Sinele autentic
-
Preferinta
-
Identificarea
-
Internalizarea
-
Fanatismul
Astfel, pentru a intelege conceptele de mai sus, autorul ne prezinta experienta unui meci de fotbal.
Primul nivel contine un grad de detasare. Astfel, nu conteaza pe ce stadion se joaca meciul si nici ce echipe joaca. Noi dorim doar sa traim experienta jocului, fara a ne implica din niciun punct de vedere. Atunci cand intervine Preferinta, dorim sa castige o anumita echipa. Dorinta noastra se bazeaza pe diferite aspecte. Totusi, chiar daca echipa preferata nu este cea castigatoare,noi reusim sa ne bucuram de experienta meciului.
In cel de-al treilea nivel, al identificarii, ne putem considera fanii unei echipe. Culorile acesteia au o semnificatie personala. Si, desigur, rezultatul meciului ne afecteaza. Pasul urmator, internalizarea, depaseste nivelul de identificare. Astfel, ne simtim datori sa aparam echipa. Le povestim celorlalti despre cat de buna este echipa in comparatie cu ceilalti. Ne intristam cand echipa este invinsa si chiar ii gasim o serie de scuze. Fanatismul reprezinta nivelul extrem al atasamentului. Daca un cunoscut tine cu echipa adversa, el ne devine dusman. La acest nivel suntem implicati in cel mai personal mod posibil. Daca echipa castiga, noi suntem castigatorii. Daca echipa pierde,noi suntem invinsii. Astfel, nu mai exista o separare intre noi si echipa pe care o adoram. Don Miguel Ruiz Jr. vorbeste despre un aspect pe care multi dintre noi l-am intalnit pe parcursul procesului nostru de evolutie spirituala. Acesta consta in prezenta acelor “naratori mentali”.
Mai exact, se refera la vocile contradictorii din mintea noastra si la tumultul pe care acestea il creaza constant. In momentul in care reusim sa facem liniste in propria minte, ne putem elibera de constrangerile atasamentelor noastre. Aceasta carte de evolutie spirituala ne reaminteste ca atasamentul apare pe fondul temerii de necunoscut. De asemenea, atasamentul ne ajuta sa ne tesem usor, usor o zona de confort din care ne va fi greu sa iesim. Recomand cu drag aceasta carte de la Editura Mix tuturor celor care au nevoie sa-si reaminteasca din cand in cand ca pot iesi din capcanele mintii pe masura ce devin constienti de propria viata. Desigur, din cauza naturii noastre umane, vom oscila mereu intre un ideal pe care nu il vom putea atinge si firescul omenesc in care ne pierdem zilnic.
Oricum, vinovatia nu ar avea ce sa caute in aceasta ecuatie. Deoarece, venind pe acest Pamant, am ales cu siguranta sa pendulam intre aceste aspecte ale fiintei noastre. Si chiar daca uneori vom fi impinsi in directii nedorite, iar alteori vom porni spre ceea ce numim “drumul nostru”, aceasta este viata si nu i ne putem opune.