In cartea Emotiile – Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama, aparuta in anul 2003 la editura Mix, Osho sustine ca adevarata problema legata de manie nu este existenta ei, ci reprimarea ei sau revarsarea ei asupra altora.
El pledeaza pentru transformarea mainiei, iar un prim pas pentru a face acest lucru este, in viziunea lui Osho, intelegerea ei.
“Reprimarea inseamna sa traiesti o viata pentru care nu ai nici o chemare, sa faci lucruri pe care nu doresti sa le faci, sa fii altfel decat esti. Reprimarea este o cale sigura catre autodistrugere, este o sinucidere lenta, dar absolut sigura, este o modalitate de a ne otravi viata.
Exprimarea inseamna viata, reprimarea inseamna sinucidere. De ce se reprima atat de mult omul, pana devine bolnav? Deoarece societatea il invata sa se autocontroleze, nu sa se transforme, iar calea transformarii este complet diferita. Mai intai de toate, ea nu are nimic de-a face cu controlul. Ea este chiar opusul acesteia.
Prin reprimare, mintea se divizeaza. Partea pe care o acceptati devine constienta, iar cea pe care nu o acceptati (sau pe care o negati) devine inconstienta. Aceasta diviziune nu este naturala. Ea se petrece doar din cauza reprimarii.
Voi aruncati in subconstient toate gunoaiele pe care le respinge societatea, dar retineti: cu cat aruncati mai multe lucruri aici, cu atat mai plenar devin acestea parte integranta din voi. Ele va patrund in maini, in oase, in sange, in bataile inimii.
La ora actuala, psihologii sunt de parere ca 80% din boli sunt cauzate de emotiile reprimate. Majoritatea atacurilor de cord sunt manifestari ale maniei reprimate in inima, ale urii care a otravit inima.
Asadar, regula este urmatoarea: controlul reprima, iar transformarea exprima.
Nu trebuie insa sa va exprimati in fata celorlalti, caci “ceilalti” sunt irelevanti. Data viitoare cand va veti simti enervati, alergati de zece ori in jurul casei, apoi asezati-va sub un copac si constatati ce s-a intamplat cu mania. Aceasta a disparut, dar fara a fi reprimata, fara a fi controlata, fara a fi descarcata asupra altor persoane.
Daca va descarcati mania asupra altor persoane, creati un lant de evenimente, caci si ceilalti sunt la fel de necopti ca si voi, la fel de inconstienti. Ei se vor descarca la randul lor asupra voastra, caci si-au reprimat la fel de multa manie.
Se creeaza astfel un lant de evenimente: voi va descarcati asupra lor, ei se descarca asupra voastra, si astfel deveniti dusmani.”
Ce sunt emotiile?
Ce este mania? De unde provine ea?
Ce este tristetea?
Ce este gelozia si de ce este atat de dureroasa? Cum se naste gelozia?
Ce este teama? Cate feluri de teama exista? Din ce este alcatuita teama?
Va recomand sa cititi cartea lui Osho (pe care o gasiti la editura Mix) pentru a afla raspunsuri profunde la aceste intrebari, precum si cateva metode practice de transformare a emotiilor negative in emotii pozitive,
Am sa inchei aceste randuri reamintindu-va, cu ajutorul cuvintelor lui Osho, ca felul in care ne simtim depinde de noi si nu de ceilalti:
“Oriunde exista bucurie, aceasta se naste in interior. Sa presupunem ca va intalniti cu un prieten drag. Aparent, fericirea se naste din exterior, provenind de la prietenul dumneavoastra. Realitatea este insa alta. Bucuria a existat intotdeauna in interiorul dumneavoastra. Prietenul a fost doar factorul care a declansat-o, un pretext. El v-a ajutat sa o exteriorizati, sa constientizati ca in interiorul dumneavoastra exista o stare de fericire.
La fel se petrec lucrurile si cu alte emotii, inclusiv cu mania, tristetea, suferinta, bucuria etc. Cei din jur sunt doar pretexte care declanseaza emotiile care exista deja inauntrul vostru. Ei nu sunt niciodata cauzele.”
de Corina Marin