efectele televiziunii asupra mintii umane
Cele mai bune carti Descoperiri Sanatate

Efectele televiziunii asupra mintii umane

efectele televiziunii asupra mintii umane

efectele televiziunii asupra mintii umane

In ultimul timp am cunoscut tot mai multi oameni care au micsorat drastic timpul petrecut in fata televizorului sau chiar au renuntat la televizor.

Intr-o incercare de a intelege argumentele pe care s-a bazat decizia lor am gasit cartea Efectele televiziunii asupra mintii umane, de Virgiliu Gheorghe, aparuta la editura Evanghelismos.

Am ales din aceasta carte cateva argumente semnificative, bazate pe studii stiintifice care s-au facut incepand din anii ’60 pana in prezent.

Caracteristicile activitatii corticale pe parcursul vizionarii TV

Cercetarile efectuate in ultimele decenii arata ca, indiferent de continutul programului de televiziune urmarit, traseele electroencefalografice ale celor care privesc la televizor se schimba dobandind, dupa numai doua minute de vizionare, o configuratie noua, specifica, neintalnita in nici o alta activitate umana (starea de hipnoza si de vis nu pot fi socotite activitati).

Se inregistreaza o micsorare a nivelului activitatii corticale. Se constata o scadere a frecventei undelor cerebrale care trec din starea beta in starea predominant alfa si delta. Emisfera stanga isi diminueaza extrem de mult activitatea, proces ce se desfasoara concomitent cu intreruperea partiala a puntii de legatura dintre cele doua emisfere – corpul calos. In acelasi timp, ariile cortexului prefrontal (centrii executivi ai creierului) sunt periclitate.

Inca din anii ’60, McLuhan sustinea faptul ca “esential intr-un proces de comunicare nu este mesajul transmis, ci mediul prin care se realizeaza comunicarea (the medium is the message)”. Mai concret, fiecare mijloc de comunicare – vorbirea, scrisul, radioul, telefonul si televizorul – structureaza intr-un mod specific si definitoriu mesajele pe care le transmite.

“Nu este important ce vedem la televizor, spune McLuhan, ci faptul ca ne uitam la televizor.” Fiecare mediu – televiziunea, in special – ne face sa ne raportam intr-un anumit fel la lumea care ne inconjoara, ne modeleaza comportamentul, perceptiile si universul de gandire.

Cu toate ca teoria era argumentata prin numeroase exemple din istoria culturii, din antropologie si teoria comunicarii, ea parea destul de putin credibila pentru marea parte a comunitatii oamenilor de stiinta. In anul 1971, Herbert Krugman, un cunoscut cercetator din domeniul neuropsihologiei, punea la punct o serie de experimente menite sa demonstreze, precum a recunoscut singur mai tarziu, contrariul teoriei lui MacLuhan.

El urmarea sa arate ca activitatea neurologica inregistrata in timpul unei comunicari, pe parcursul cititului sau al vizionarii TV, nu depinde de mediul prin care se realizeaza comunicarea, ci de natura mesajului. Krugman analizeaza miscarile oculare si electroencefalogramele realizate pe un grup de tineri, comparand activitatea neurologica a subiectilor din timpul lecturii cu aceea care se inregistreaza pe parcursul vizionarii TV.

„O persoana citea o carte cand a fost deschis televizorul. De indata ce a devenit atenta la ecran, frecventa undelor cerebrale s-a modificat considerabil. in mai putin de doua minute subiectul se afla predominant in stare alfa – relaxat, pasiv, neconcentrat. Reactia cerebrala a subiectilor la trei tipuri de continut al programului TV a fost esentialmente identica, desi i-au marturisit lui Krugman ca unul le place, altul le displace, iar al treilea ii plictiseste. Ca rezultat al unei serii de asemenea experimente, Krugman ajunge la o concluzie contrara asteptarilor sale: aceasta stare predominant alfa este caracteristica modului in care omul reactioneaza la televiziune, la orice program de televiziune. (…) Se pare ca raspunsul la televiziune este foarte diferit de raspunsul la materiale tiparite (…) raspunsul electric al creierului este in mod evident dependent de mediu, si nu de continut”.

Cativa ani mai tarziu, la Universitatea de Stat din Canberra, Australia, se desfasura un important proiect de cercetare condus de sotii Emery. La fel ca si Krugman, acestia ajung la concluzia ca, „indiferent de emisiunea vizionata la televizor, undele cerebrale au un raspuns caracteristic. Raspunsul tine de mediu mai degraba decat de continutul transmis. Odata ce televizorul este pornit, undele creierului incetinesc pana cand undele alfa si delta devin preponderente. Cu cat televizorul sta mai mult timp aprins, cu atat sunt mai lente undele cerebrale.”

Doctorul Erich Peper, cercetator in domeniul undelor cerebrale, profesor la Universitatea din San Francisco, impreuna cu un alt cunoscut cercetator din domeniul neuropsihologiei, dr. Thomas Mulholand, au realizat un experiment similar cu cel al lui H. Krugman.

„S-a cerut unui grup de zece copii sa priveasca emisiunea lor favorita. Presupunerea noastra a fost ca din moment ce aceste emisiuni erau cele preferate, copiii ar trebui sa se implice mai mult si ar trebui sa inregistram oscilatii intre undele alfa cu frecventa joasa si undele beta cu o frecventa inalta. Presupunerea a fost ca undele alfa vor aparea si vor disparea. Dar acest lucru nu s-a intamplat. Aproape tot timpul copiii au fost in starea alfa. Asta inseamna ca, in timp ce se uitau la televizor, nu reactionau, nu se orientau, nu se concentrau, erau visatori.

Deoarece in mai multe randuri, pe parcursul acestei lucrari, se vor face referiri la tipurile de activitate electrica corticala (patru la numar) ce caracterizeaza starile mentale sau activitatea creierului, trebuie facuta urmatoarea precizare:

– Undele b (beta) care au frecventa cea mai mare – intre 14 si 30 Hz – apar in creier pe parcursul proceselor de gandire, de analiza si de decizie, in majoritatea starilor de veghe, atunci cand mintea este concentrata asupra unei sarcini, a unei activitati oarecare;
– Undele a (alfa) cu o frecventa cuprinsa intre 7,6 si 13,9 Hz domina activitatea corticala in momentul in care persoana se afla intr-o stare de relaxare;
– Undele 0 (teta) – intre 5,6 si 7,6 Hz – sunt cele care definesc starea de somn usor si anumite stari meditative;
– Undele 5 (delta), cele mai lente, intre 4 si 5,6 Hz apar in creier pe perioada somnului profund.

Pe parcursul vizionarii TV, masuratorile au indicat o deplasare a varfului spectrului de activitate electrica corticala dinspre undele beta, cu frecventa inalta, catre cele mai lente – undele alfa si teta, cu o puternica predominanta a spectrului undelor alfa.

„Modelele de emisie alfa, inregistrate in zona occipitala, apreciaza dr. Peper, dispar in momentul in care o persoana da comenzi vizuale (concentrare, acomodare), cand are loc un proces de cautare de informatie. Orice orientare inspre lumea exterioara creste frecventa undelor cerebrale si blocheaza emisia undelor alfa. Undele alfa apar in momentul in care nu te orientezi spre ceva anume. Poti sa stai pe spate si sa ai niste imagini in minte, dar esti intr-o stare cu totul pasiva si nu esti constient de lumea din afara imaginilor tale. Cuvantul potrivit pentru starea alfa este “in afara spatiului”, fara orientare. Cand o persoana se concentreaza vizual sau se orienteaza catre ceva, indiferent ce, si observa ceva in afara sa, imediat are loc o crestere a frecventei undelor cerebrale (unde beta), iar undele alfa dispar. Asadar, in loc sa antreneze atentia activa, televiziunea pare sa o suspende.”

Toate studiile constata aparitia unei anomalii neurologice in timpul privitului la televizor, si anume o inhibare a activitatii emisferei stangi a creierului, care-si reduce extrem de mult activitatea.

„Cercetarile lui Herbert Krugman au dovedit ca vizionarea TV amorteste emisfera stanga si lasa emisfera dreapta sa indeplineasca toate activitatile cognitive. Acest fapt poate avea consecinte din cele mai importante pentru dezvoltarea si sanatatea creierului. De exemplu, emisfera stanga este regiunea critica pentru organizarea, analiza si judecata datelor primite. Partea dreapta a creierului trateaza datele primite in mod necritic: nu descompune si nu decodeaza informatia in partile ei componente. Emisfera dreapta proceseaza informatia in intregul ei, determinand raspunsuri mai degraba emotionale decat rationale, logice.”

Nu putem trata rational continutul prezentat la televiziune deoarece emisfera stanga a creierului nostru nu este operationala. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca oamenii rareori inteleg ce vad la televizor, dupa cum a aratat si un studiu condus de cercetatorul Jacoby. El a descoperit ca, „din 2700 de oameni testati, 90% au inteles gresit ce au privit la televizor cu cateva minute inainte”.

Acelasi lucru este constatat si in cercetarile efectuate de sotii Emery. Acestia arata ca, la adultii carora li s-a facut electroencefalograma pe parcursul vizionarii TV, emisfera stanga este foarte putin activa. Ei apreciaza ca vizionarea TV se situeaza la nivelul constient al somnambulismului. Emisfera dreapta inregistreaza imaginile de la televizor, dar, din moment ce legaturile incrucisate dintre emisfere au fost partial intrerupte, aceste imagini cu greu pot fi constientizate. De aici dificultatea celor mai multi oameni de a-si aminti multe dintre lucrurile pe care le-au vizionat anterior.”

Transferul activitatii creierului de pe emisfera stanga pe emisfera dreapta, concomitent cu intreruperea partiala a puntii dintre cele doua emisfere, fenomen ce se manifesta pe parcursul vizionarii TV, conduce la o anomalie neurologica in contextul in care creierul, aflat intr-o stare mentala pasiva (inhibitie a activitatii emisferei stangi), este pus in situatia de a absorbi o cantitate uriasa de informatii.

Mintea omului in fata televizorului nu mai este un subiect deplin constient al procesului de cunoastere, pe care sa-l poata controla dupa capacitatea ei de intelegere, de rationare si organizare a materialului parcurs.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

24 de comentarii

  1. renee spune:

    Foarte interesant articolul cu TV, ar trebui dat la scoli pentru educarea copiilor, pentru ca la ora actuala nimeni nu mai citeste o carte !
    Succes site-ului Damaideparte !

  2. cristina spune:

    Dar despre calculator, jocuri, ce se poate spune?

  3. Ana Cretu spune:

    Mai mult decat interesant, stiam despre importanta frecventei undelor cerebrale, iata insa o noua descoperire in domeniu, bulversanta pentru multi, care ar trebui mediatizata intens, dupa a mea umila parere. Oamenii sunt usor de manipulat prin televiziune!

  4. Mari spune:

    “Totul va este permis, dar nu totul va este de folos”, cred ca si in cazul televizorului folosirea cu moderatie este esentiala… un articol care te pune pe ginduri, cu adevarat.

  5. tavi spune:

    Cred ca si calculatorul, jocurile au acelasi efect. Emisfera stanga se blocheaza si informatiile nu pot fi asimilate corect. Cred ca tot ce nu implica o participare activa a mintii in procesul respectiv are un efect asemanator.

  6. Gaby spune:

    Interesant articolul, dar cred ca mult mai de actualitate ar fi unul legat de efectele internetului asupra unui mare numar din populatia globala; de unde vine dependenta de internet a milioanelor de oameni? Care este efectul sau psihologic si cum poate fi explicat stiintific? De ce tot mai multi oameni prefera sa stea in chat-rooms in defavoarea interactiunii umane autentice?

  7. Am citit aceasta carte asta vara, o recomand tuturor celor care au rabdare sa o citeasca si care au nevoie de informatii pentru a intelege ce se intampla uneori in mintea lor …
    Am facut o mica insemnare despre asta si eu.

  8. Si cand vezi atat de putini oameni citind o carte… nu te mai miri de ce sunt “incuiati”.

  9. stefania spune:

    un link/trimitere la sursa acestor articole stiintifice citate?(unde au fost publicate, de ex)
    Formulari de tipul “toate studiile” sunt nestiintifice (o spun in calitate de cercetator) si pot fi la fel de manipulative (a se vedea mesajele spam cu margarina, careau tot circulat pe net). Daca ar exista o opinie sustinuta de toate studiile, ar deveni oficiala – sau cel putin publicata intr-o revista de specialitate.
    Empiric puteti observa ca privitul la o sursa fixa de lumina (ex: ecranul calculatorului) induce starea de somnolenta si pasivitate aproape la fel ca TV
    Sunt de acord ca a citi o carte ne poate face mai activi, dar de aici pana la “demonizarea” TV este cale lunga… Nu am vazut in articol info despre timpul de expunere TV – acelasi efectse observa si daca te uiti la un film, si daca te uiti la prognoza meteo? (durate semnificativ diferite)
    Am scris acestea cu toate ca timpul petrecut de mine la TV este de 2-3 ore pe saptamana…Nu efectul il pun in discutie, ci informatia incompleta si “inrolanta” intr-o cauza nedocumentata suficient.

    1. Servus no spune:

      Cumpara cartea doamna si citeste.Tu vrei link u sa mai stai cu ochii in calculator vreo 2 saptamani;are toate susrsele citate

  10. viraoli spune:

    Ca si o completare la comentariul nr.9 (Stefania) as dori sa semnalez o mica problema: si eu ma ocup de multi ani de efectele televiziunii si articolul mi s-a parut prea generalizant. De pilda: nu trebuie sa fii expert sa-ti dai seama ca o transmisie de muzica clasica nu are acelasi efect cu transmisia unui meci de fotbal liga campionilor! … si exemplele ar putea continua.
    Nu vreau sa distrug cartea respectiva, ci doar sa critic constructiv.

  11. andrei spune:

    Ciudat!
    Tot ce s-a inventat de om se dovedeste ai fi daunator in cele din urma…

  12. Blade spune:

    E clar exagerat… In primul rand, e evident ca nu e acelasi lucru sa ma uit la Discovery, la un documentar interesant sau sa ma uit la un program idiot de “divertisment”.
    Si cum poate sa scrie asa ceva: “Din 2700 de oameni testati, 90% au inteles gresit ce au privit la televizor cu cateva minute inainte.”
    Ce-au facut, au facut studiul pe copii de 2 ani? Si chiar daca nu, si aici e clar conteaza la ce se uitau. Poate era o dezbatere filosofica… nu inteleg toti orice…
    Critici exagerate anti-TV…

    1. Servus no spune:

      Esti tu un securist comunist nu e exagerat studiul ca e facut in laborator tovarase!

  13. claudia spune:

    Poate ca articolul este usor generalizat, nu zic nu… eu nu vorbesc in calitate de cercetator ci doar de om curios la foarte multe lucruri. nu ma indoiesc de veridicitatea cercetarilor facute, dar cred ca cel mai bine ar fi sa incercam sa facem noi niste experiente…
    Din proprie experienta cunosc efectele TV-ului asupra crierului uman, am fost una din persoanele dependente de TV, am luat insa hotararea sa nu mai fiu… dar nu pot sa nu ma abtin sa ma uit la emisiuni interesante pe programe care chiar au ceva interesant de spus, gen Disovery, Animal Planet, Zone Reality, National Geografic etc… caci astea sunt programele mele preferare.
    Insa sunt si lucruri care se leaga in aceste cercetari, si imi dau seama ca de fapt vorba aceea, “prosteste poporul cu televizorul” are si o sustinere teoretica. se pare ca prin inducerea unei stari de somnolenta creierul este foarte sugestibil la tot felul de lucruri care sunt vehiculate…
    Problema mea este alta, avand in vedere ca prefer programe stiintifice, sa zicem (desi nu sunt de acord cu formularea “sa zicem”, nu suna nici stiintific si nici nu isi are o explicatie normala) totusi sunt informatii pe care reusesc sa le retin, informatii care pe mine ma intereseaza… bineinteles ca daca revad programul, emisiunea respectiva peste ceva timp imi dau seama ca sunt informatii pe care nu am reusit sa le retin cu o mare acuratete… dar totusi am reusit sa retin ceva. Avand in vedere cercetarile facute… nu prea se explica… pentru ca ar fi trebuit sa nu retin mare lucru… sau poate tocmai inducerea creierului in acesta stare iti permite sa retii unele lucruri, sau o mare cantitate de informatii, dar pe care apoi nu le putem la fel de usor reactualiza, deoarece memorizarea lor nu s-a facut printr-un proces de repetare (asa cum suntem obisnuiti de mici )… ci doar la nivel vizual, printr-o singura vizualizare a informatiei, cred ca aceste cercetari ar trebui sa mearga mai departe… mult mai departe… idei de cercetare exista… pacat ca nu exista si timpul si fondurile necesare…
    Este neceasar totusi un semnal de alarma referitor la copiii care petrec prea mult timp in fata TV-ului si care sunt mai sugestibili decat noi…
    E un domeniu controversat si parerea mea este ca trebuie mai multe crecetari… cat mai multe pentru a intelege acest fenomen numit TV.
    Sa nu uitam ca datorita TV-ului o mare parte din informatii circula cu o viteza mult mai mare si pana la urma revolutia informationala nu ar fi putut avea loc fara acest instrument… acum locul i-a fost luat de internet… datorita necesitatilor noastre: acces la cat mai multe informatii, in timp real, acces la mai multe surse de informatii pentru a vedea obiectiv un lucru, necesitatea “observarii” ultimelor cercetari si descoperiri, si bineinteles posibilitatea discutarii, negarii sau afirmarii unor idei, aspiratii in mod liber… la TV e mai greu sa apara toata lumea care, de exemplu, a scris pe acest forum… avem nevoie sa ne fie recunosucte ideile, parerile, opiniile…
    Se pare, insa, nu neaparat ca tot ce inventam e rau ci ca trebuie sa platim un tribut, ideea este suntem dispusi sa platim? Iar acest tribut explica cumva energia si timpul investit?

  14. Articolul e interesant, intr-adevar si binevenit cel putin din prisma faptului ca ridica unele semne de intrebare. Tine de noi daca mergem mau departe pe fir, colectionand studii in dorinta de a fi rigurosi stiintific. Cert este ca fiecare dintre noi a experimentat, cred, starea de ameteala, usoara ” prostratie” care apare prin privitul indelungat la televizor. Nu sunt lamurita daca se face referire la televizor ca televiziune in sine, canal mass media sau daca e inclus aici privitul la televizor, urmarind de exemplu un film pe DVD. Daca este o diferenta si sunt convinsa ca este, ar fi interesant de aflat CE anume face diferenta… De asemenea si intre emisiuni, canale… Hmmm… intram aici pe alt taram…

  15. GABRIEL spune:

    Destul de interesant articol! Un studiu interesant ar fi si despre activitatea undelor cerebrale in timpul cititului (comparatie facandu-se intre cititul clasic si cititul de pe monitor). Succes in continuare celor de la DaMaiDeparte !

  16. Am citit cartea la care face referire articolul si pot sa va spun ca este foarte bine documentata. Se face referire la cercetarile unor oameni de stiinta ale caror studii sunt trecute in bibliografie pentru cei interesati de aprofundarea subiectului. Cartea este doar primul volum dedicat acestui subiect. Exista si un al doilea volum “Revrajirea lumii sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor”. In privinta intrebarilor care s-au pus pana acum pot sa va spun ca veti gasi cu siguranta raspunsul daca veti citi cartea. In ceea ce priveste mediatizarea subiectului, va imaginati ca nu se va face prin intermediul televiziunii…exista carti scrise chiar de oameni de televiziune care atrag atentia asupra efectului nociv si manipularii prin intermediul televiziunii. Pot sa va recomand cartea lui Radu Herjeu “Tehnici de propaganda, manipulare si persuasiune in televiziune”

  17. Sunt aproape 100% de acord cu Blade! Acest articol suna a propagand anti TV. Intr-adevar in ziua de azi exista fel de fel de programe si emisiuni de doi lei care ar trebui interzise, iar stirile au devenit mai mult filme de actiune sau cate o data chiar porno, dar asta nu inseamna ca nu exista si emisiuni cu caracter constructiv, educative, sau ca TV-ul nu este o sursa de informare buna. Nu sunt de acord cu “Nu este important ce vedem la televizor, spune McLuhan, ci faptul ca ne uitam la televizor”. Mi se pare o aberatie, adica nu putem baga in aceeasi oala canale precum “Euforia” sau “Taraf TV” cu “Discovery” sau “Hallmark”… Oricum articolul in sinea lui este destul de interesant!

    1. Servus no spune:

      Ai dat raspunsul la sfarsit.Ai in cap Euforia,Taraf,Discovery si Hallmark.

  18. anubara spune:

    Si care e concluzia?
    Este privitul la TV daunator sau pur si simplu doar o forma de relaxare, un mod de a pierde timpul?

  19. Diana spune:

    Am citit cartea, ca si pe cea care deriva din ea “Efectele micului ecran asupra creierului copilului” (difuzata prin scoli, pt uzul invatatorilor si profesorilor, de catre MEC,). Este un adevarat semnal de alarma pt parinti (sau asa se doreste a fi!) si ar fi bine sa ne dea de gandit.
    Ii inteleg pe cei care au postat aici si neaga “faptele” descrise, dar cred ca uita un lucru: sunt adulti, efectele TV asupra creierului lor, al nostru, este extrem de diferit fata de cei crescuti de mici cu TV, ca in S.U.A., unde au debutat aceste cercetari. Sa nu uitam doua lucruri: noi am crescut cu 2 ore de vizionare TV (si nici atat, ca nu statea lumea sa se uite la nesfarsit la realizarile PCR), pe cand televiziunea color a aparut in SUA cu mult inainte sa se nasca cei care au postat aici si inainte de a aparea la noi primul TV alb-negru. Din fericire pt. noi, in acest caz.
    Trist este ca noi nu stim sa invatam din experienta negativa a altora, “preferam” sa o facem pe propria piele.
    Stiti ce ma doare (si o spun cu adevarat!): ca elevii mei de clasa I se uitau la TV intre 2-8 ore/zi!!!!!!!!! Le-am prezentat parintilor cartea, le-am imprumutat-o sa o citeasca si au diminuat timpul de vizionare al copiilor.
    Incercati sa faceti un studiu, sa vedeti cat sta la TV/PC un copil de 7 ani/zi/saptamana!!!!!!!!!!!

  20. Ashok spune:

    E interesant articolul dar nu sunt de acord cu el. Cand te uiti la un film strain pe un post de televiziune romanesc de obicei sunt subtitrari ceea ce inseamna sa citesti. Si oricum ca si exemplu ma pot da pe mine. Eu cand citesc o carte mi se formeaza in creier o serie de imagini ca intr-un film despre actiunea cartii iar daca vad acelasi lucru la TV voi retine, la fel ca si cand citesc o carte, o serie de imagini. Sau de exemplu se spune ca o carte reda mai bine anumite detalii. De acord de exemplu poate descrie un fir de iarba acoperit de roua care poate il vad si intr-un film dar nu voi retine acest detaliu neesential nici din carte si nici din film. Deci parerea mea ar fi ca articolul exagereaza mult si ca televizorul este prea mult vazut ca si “lucrarea satanei”. Si da… era sa uit… de fapt citind pe internet ne uitam intr-un monitor ca si cel al televizorului deci nu vom retine mare lucru din acest articol nu? Ca doar nu conteaza ce citim din el ci ca ne uitam la monitor…

    1. Servus no spune:

      Tinere una e sa stai in pat bine mersi si sa mananci si alta e sa mergi la piata sa cumperi sa te targuiesti la pret sa vii acasa sa gatesti si sa mananci la urma.La fel cu exemplu care l ai dat dumneata una e sa iti lucrezi mintea sa imagineze un scenariu cu toate detaliile,inclusiv mirosuri de stiu eu care;si alta sa stai in pat ca ghibolu sa butonezi o telecomanda.Deci tu cam vrei sa stai pe ajutor social si sa primesti gratis..e clar ca ai consumat filme la greu daca nu ai reusit sa gandesti diferenta dintre cele doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *