Cele mai bune carti

Editura Herald: Psihoterapie si consiliere centrata pe persoana – Janet Tolan

 

Cartea “Psihoterapie si consiliere centrata pe persoana” oferita de Editura Herald reprezinta o incursiune atat imprevizbilia, cat si ciclica in acelasi timp in relatia dintre terapeut si client.
consiliere_centrata_persoana_pe_persoana

Cartea “Psihoterapie si consiliere centrata pe persoana” oferita de Editura Herald reprezinta o incursiune atat imprevizbilia, cat si ciclica in acelasi timp in relatia dintre terapeut si client.

Astfel, sunt descrise toate etapele prin care acestia trec, de la evaluarea initiala a clientului pana la incheierea relatiei terapeutice.

Printre cele mai importante notiuni teoretice regasim: contact psihologic, congruenta, empatie si apreciere pozitiva neconditionata.

Poate ca multi dintre noi ne-am confruntat cu perioade in care simtim ca nu mai gasim rostul experientelor noastre si ca avem nevoie de cineva din exteriorul nostru sa ne ofere ajutorul sau.

Acesta este momentul in care clientul se indreapta spre terapeut.

Dar acesta poate fi si momentul in care terapeutul isi pune intrebari cu privire la rostul practicii sale si la limitele sale in relatia cu persoana care ii cere ajutorul.

Primul lucru pe care il putem mentiona este ca relatia terapeutica se bazeaza pe anumite “reguli” nescrise si rerostite.

Deoarece da glas suferintei sale, clientul se poate simti vulnerabil in fata terapeutului centrat pe persoana.

Tocmai de aceea regulile impuse nu vor fi stricte si fixe, ci vor putea fi maleabile la un moment dat.

Astfel, punctul de inceput in relatia dintre cei doi consta in contractul dintre client si terapeut.

Acesta presupune pe de o parte contractul de lucru (lungimea si frecventa sedintelor, anulari, etc) si contractul terapeutic (nevoile si asteptarile clientului, cat si limitarile si posibilitatile a ceea ce are de oferit consilierul).

O alta etapa importanta intr-o astfel de relatie este stabilirea increderii.

Acest lucru nu este ceva ce terapeutul poate face.

E posibil ca structura eului si experienta clientului sa-l fi invatat ca oamenii nu sunt de incredere si niciun terapeut nu poate schimba acest lucru intr-o sedinta, doua.

Pentru unii clienti, incapacitatea de a avea incredere in alti oameni constituie tema principala in sedintele de terapie si poate dura saptamani sau chiar luni intregi.

“Dar consilierul poate fi de incredere. Pe masura ce clientul arunca lumina asupra experientelor prin care trece, e posibil ca structura eului sau sa slabeasca indeajuns pentru ca el sa inceapa sa aiba incredere in terapeut.”

Privind din perspectiva terapeutului, acesta trebuie sa tina cont de diferite aspecte in relatia cu clientul sau, printre care:

• Granitele psihologice

• Provocarile oferite clientului

• Atingerea fizica dintre consilier si client

Nici incheierea relatiei terapeutice nu este un proces usor.

“A astepta pe client sa ia decizia de a incheia relatia ridica doua tipuri de probleme distincte.

Unul este ca el ignora dezechilibrul de putere in relatie.

S-ar putea foarte bine ca persoana sa-l astepte pe terapeut sa faca prima miscare sau chiar sa il astepte sa ia o decizie cu privire la “progresul” lui.

Al doilea, este ca ignora faptul ca si consilierul face parte din relatie si ca perceptiile si dorintele sale pot fi luate in considerare.”

Un alt aspect care trebuie mentionat in munca de consiliere centrata pe persoana este capacitatea terapeutului de a se ingriji pe sine in urma sedintelor sale.

Astfel, el trebuie sa gaseasca propriul raspuns la urmatoarele intrebari:

• Cum iti recuperezi energia fizica?

• Cum iti recuperezi energia emotionala?

• Ce alte nevoi ai mai putea avea?

“Terapia centrata pe persoana este o activitate provocatoare, care implica intelectul, emotiile si energia noastra fizica. In munca noastra nu folosim echipament si nici tehnici, ci pe noi insine si relatiile pe care le formam.”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *