Despre familie Copilul si arborele genealogic Editura Philobia
Cele mai bune carti

Despre familie: “Copilul si arborele genealogic” – Editura Philobia

O alta carte despre familie si despre importanta acesteia in dezvoltarea copilului este “Copilul si arborele genealogic”, scrisa de Elisabeth Horowitz si aparuta la Editura Philobia.

Lucrarea de fata contureaza influenta pe care romanul familial o are in cresterea si evolutia copilului.

Astfel, una dintre ideile principale despre familie se regaseste in analiza istoriei familiale:

“Istoria familiala este cea care determina, intr-o prima faza, destinul copilului.

De aici si importanta vitala de a analiza mostenirea transgenerationala, pentru a-i transforma aspectele problematice si pentru a beneficia de potentialul creator existent la nivelul acesteia.”

Aflam, astfel, ca o familie fericita poate fi observata prin analiza atenta a descendentei copilului.

Ne vom intoarce in timp pentru a-i oferi copilului mai multe informatii despre familie, analizand traiectoria a patru generatii: cei doi parinti, cei patru bunici si cei opt strabunici.

Poveste de familie sau repetare inconstienta?

Multe informatii valoroase despre familia noastra pot fi dezvaluite daca facem apel la inconstientul familial.

Mai mult decat atat, descoperim ca o serie de aspecte aparent banale sau nesemnificative ne leaga de istoria familiei noastre, chiar daca nu ne dam seama de acest lucru.

De exemplu, in momentul in care copilul primeste numele unui stramos (cum ar fi prenumele unui bunic, al tatalui sau al mamei) se poate vorbi despre o repetare a destinului familial.

Adesea, copilul primeste un prenume care exista deja in istoria familiala, iar parintii nu sunt constienti de acest lucru.

De exemplu, prenumele poate fi al unui stra-strabunic, iar daca arborele genealogic nu este cunoscut, nimeni nu stie ca acesta apartine unui stramos.

Insa exemplele in care inconstientul isi pune amprenta asupra istoriei familiale nu se opresc aici: conceperea copilului dupa disparitia unui membru al familiei, data de nastere a copilului repeta data unui deces, nasterea unei fete cand parintii isi doreau un baiat, diferenta foarte mare de varsta intre doi frati – toate aceste detalii includ informatii pretioase despre familie si despre modalitatea in care copilul se poate dezvolta.

Cum ii vorbim copilului despre familia sa?

Poate ca cea mai importanta idee a acestei lucrari este faptul ca pentru a trai intr-o familie fericita, copilul trebuie sa cunoasca adevarul despre propria familie.

Acest lucru este important deoarece “toate disfunctiile familiale care se instaleaza pe parcursul generatiilor isi au originea in lipsa unei verbalizari clare.”

Ceea ce parintele nu stie niciodata este ca propriul copil are capacitatea de a intelege ceea ce i se transmite, chiar daca acest lucru se petrece intr-un mod inconstient.

In loc sa-i ascunda diferite secrete sau intamplari despre familie, parintele ar trebui sa inteleaga ca exprimarea si recunoasterea adevarului in fata copilului ii vor asigura acestuia o dezvoltare sanatoasa.

Daca doriti sa comandati aceasta carte, intrati pe site-ul Editurii Philobia (www.philobia.ro).

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. Lenuta Buzarnescu spune:

    Elisabeth Horowitz

  2. Catalina Sandar spune:

    Elisabeth Horowitz

  3. Margareta spune:

    Hristos A Inviat!
    Un domeniu foarte interesant si despre care eu cunosc prea putine. Totusi cred ca, daca ai trecut macar o data printr-o experienta de ‘Constelatii familiale’ poti avea sansa de a-ti deschide aceasta cale intru asumarea propriei vieti prin cunoasterea celei a neamului din care te tragi (evident, cand spun neam de fapt ma refer la cele doua ‘ramuri’, materna si paterna).
    Indraznesc sa impartasesc o nedumerire: de ce pe coperta cartii NU APARE NICI MACAR O RADACINA?! Arborele nu poate exista fara radacini, cu atat mai mult cel genealogic. Unde apar stramosii, in actiunile copilului sau cum?! Posibil ca lectura cartii (ori studiul ei atent) poate face lumina dar de pe coperta nu rezulta ca am avea si stramosi/radacini (sic!). Cred ca aceasta inadvertenta grafica ma va determina sa citesc cartea. Sau poate e o alta abordare?!
    Oricum, cred ca intr-o lume aflata intr-o goana, aceasta carte poate fi un instrument deosebit de bun pentru parintii care au copii.
    Felicitari autoarei si acestui site mununat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *