Continuam astazi sa vorbim despre valurile care ne impiedica sa percepem adevarul despre noi insine, asa cum sunt prezentate in cartea Cele sapte valuri din calea adevarului, Editura Adevar Divin.
Al cincilea val: Conflictele interioare
Un conflict interior consta din intalnirea si lupta dintre ganduri si sentimente contradictorii. Astfel de dialoguri interioare sunt parte a fiintei noastre, deci perfect normale. Conflictele interioare inseamna ca ratiunea si sentimentele isi fac corect treaba. Un conflict interior devine o povara abia cand ramane nerezolvat si nu ajunge la niciun rezultat. Exista trei motive de conflicte interioare: gandurile care contrazic alte ganduri, gandurile care contrazic sentimente si sentimentele care contrazic sentimente. Cartea propune sase pasi pentru a ne elibera de sub valul conflictelor interioare:
- Sa recunosti si sa observi, pe baza celor doua intrebari: Cine sunt eu? Ce se intampla aici?
- Sa faci vizibil conflictul. Sa incepi sa vezi in fata ta ceea ce actiona pe ascuns, in lumea ta interioara.
- Sa recunosti adevarul din spatele conflictului. Sa-ti pui intrebarea: Care este adevarul simplu si nefardat din mine?
- Sa privesti conflictul. Recunoaste modul in care unul sau altul din conflicte actioneaza in sistemul tau. Reaminteste-ti ca nu esti aceste ganduri si aceste sentimente, ci ca doar le traiesti.
- Sa simti conflictul si sa-l lasi sa plece. Simte, pur si simplu, ceea ce este prezent. Nu trebuie sa te gandesti la nimic, nu trebuie sa analizezi nimic. Nu faci nimic, in afara de a te cufunda in acest sentiment. Poti sa-ti imaginezi ca tragi spre tine apasarea pe care o simti, ca o imbratisezi si o iei in inima ta. Devii una cu sentimentul. In timp ce faci asta, ii dai conflictului permisiunea sa plece.
- Sa ceri ajutorul. Daca exista cineva sau ceva in care crezi, adreseaza-i-te cu rugamintea. Daca nu-ti vine nimic in gand, cere pur si simplu ajutorul in interiorul tau.
Unul din elementele esentiale din care suntem alcatuiti sunt sentimentele noastre. Ele actioneaza in mai multe moduri. Daca sentimentele se manifesta spontan si deslusit in cursul unor actiuni, atunci le numim emotii. Acolo unde actioneaza emotiile, adevarul nu mai joaca niciun rol. Emotiile vor sa iasa afara, indiferent ce ar insemna asta. De aceea, emotiile sunt un val cu actiune puternica in calea adevarului.
Privite din punct de vedere energetic, emotiile sunt un fenomen al naturii, asemanator cu o furtuna. Daca observi sentimente care s-au acumulat in tine, dar nu poti recunoaste cauza, este posibil ca in continuare sa-ti fie de folos urmatoarele sfaturi orientative. Sentimente ca furia, frustrarea sau tristetea sunt adesea generate de urmatoarele circumstante:
- Vrei sa faci ceva ce nu ai voie.
- Trebuie sa faci ceva ce nu vrei.
- Vrei sa ai/traiesti ceva, dar acel ceva nu se iveste.
- Vrei sa eviti ceva, care apare si reapare permanent.
Pune-ti intrebarea: “Ce anume este acel ceva la mine?” Atunci vei sti cel putin cauza, la care, mai devreme sau mai tarziu, vei putea modifica ceva.
Emotiile apar pe neprevazute, si sunt violente si ilogice. Avem putin timp la dispozitie pentru a ne face planuri si putin spatiu de manevra pentru argumente si masuri. Este bine sa memoram o singura idee simpla despre cum trebuie sa actionam: asteapta, dreneaza, accepta.
In primul rand, este recomandat sa observam ce se intampla si faptul ca un om nu este emotia sa, ci doar o traieste. In al doilea rand, daca momentul o permite si daca prin aceasta nu aduci nimanui vreo paguba, e recomandat sa lasi emotiile sa se scurga. Apoi, nu intotdeauna este cea mai buna solutie sa comuti imediat pe ratiune, atunci cand emotiile vor sa se scurga.
Valul autoinselarii
Inselarile perceptiei noastre provin au intotdeauna cauze foarte simple: partea inconstienta vrea sa aiba sentimente pozitive si vrea sa impiedice sentimentele negative. Primul element de baza al autoinselarii este modul de protectie impotriva durerii. Pentru a ne proteja de dureri mari, partea inconstienta a ratiunii noastre stie deja ce sa faca. Minciunile pe care ni le spunem sunt ca un comutator de protectie fata de durerea prea intensa.
Un alt element de baza al autoinselarii se refera la sabloanele in care traim. Ratiunea noastra decupleaza sabloane tip “asa este bine” si pazeste confortul si securitatea noastra, incercand totul pentru a mentine situatiile cat mai asemanatoare cu sabloanele, sau pentru a face o situatie noua sa fie conforma. Problema intervine atunci cand nu stim ca in propriul sistem exista un sablon sau cand acest sablon ramane neschimbat, desi viata noastra si toata fiinta noastra se schimba.
Exista insa niste forte foarte puternice care ne detremina sa nu putem privi realitatea in fata si sa preferam o poveste falsa. Este vorba despre trei ipostaze ale fricii de a pierde: frica de a pierde iubirea,frica de a-ti pierde siguranta si confortul, frica de a-ti pierde identitatea. Ar fi bine sa stim insa ca erorile: “Sunt iubit si as putea pierde iubirea”, “Trebuie sa pastrez ceea ce am” si “Eu sunt povestea mea” pot fi inlocuite adevarurile: “Iubirea este mereu prezenta, pentru ca este o parte din tine insuti”, “Nimic nu mai poate fi pastrat, daca viata nu vrea. Misiunea noastra este sa ne lasam purtati de valurile vietii.”, ” Eu doar am trait o poveste. Eu si povestea mea suntem lucruri diferite.”
Pentru a lucra profund cu aceste valuri, a le constientiza si a incerca sa ajungem in locul de autenticitate din noi insine, va recomand cu drag citirea integrala a cartii pe care o gasiti aici: www.divin.ro