Cele mai bune carti

Ce carti de dezvoltare personala iti pot schimba viata?

Incepand cu 2006 pe acest site au fost scrise multe articole despre dezvoltare personala si spirituala. Multe din ele au fost scrise dupa citirea unor carti de dezvoltare personala, de comunicare sau de spiritualitate.

Am primit multe emailuri cu rugamintea de a sintetiza intr-o lista cartile care ne-au placut… asa a aparut acest articol. Este un articol deschis pe care il vom updata la recomandarea voastra numai dupa ce vom citi cartea recomandata (daca nu e citita deja si omisa aici 🙂 Unele din cartile de mai jos le gasiti si sub forma de carti online gratis:

secretele succesului - dale carnegie

1. Secretele Succesului – Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent – Dale Carnegie

Dale Carnegie spunea că „fericirea nu depinde de nimic din exteriorul tau, este doar o stare guvernata de atitudinea ta mentala“.

Ce poti invata din carte: cum sa faci o impresie buna atunci cand cunosti pe cineva, cum poti deveni un interlocutor placu, cum sa faci un compliment si sa nu te astepti la nimic in schimb, cat de bine e pentru tine si pentru celalalt sa zambesti si sa ai o atitudine deschisa, cum sa iti faci prieteni.

Parere personala: sunt multe lucruri pe care le facem bine din experienta adunata de-a lungul vietii, insa e bine sa iti fie reamintite si sintetizate intr-o carte.
Cumpara

calugarul care si-a vandut ferrari-ul

2. Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul – Robin S. Sharma

Despre povestea unui avocat care a ajuns in urma unui infarct sa isi schimbe in totalitate viata.

Ce poti invata din carte: cum sa renunti la obisnuintele vechi, cum sa cauti adevarul sufletului, cum sa traiesti cu mai multa pasiune pentru viata nu pentru munca.

Parere personala: mi-as dori sa am curaj sa imi descopar in totalitate potentialul minţii, trupului şi sufletului si sa traiesc intr-o pace deplina. Te provoc sa o citesti.
Cumpara

Schimband gandirea iti schimbi viata - Brian Tracy

3. Schimband gandirea iti schimbi viata – Brian Tracy

12 pasi simpli prin care inveti sa iti schimbi gandirea

Ce poti invata din carte: sa iti fixezi scopuri, sa iti eliberezi gandirea de ce intervine intre tine si scopul tau. Este o carte care te ajuta foarte mult in partea profesionala a vietii.

Parere personala: cartile de gen “12 pasi pentru a …” m-au ajutat, eu avand o gandire analitica si lucrand mult cu agende, listute, puncte bifate etc. 🙂
Cumpara

lasa grijile, incepe sa traiesti

4. Lasa grijile, incepe sa traiesti – Dale Carnegie

Au trecut aproape 100 de ani de cand cartile lui Dale Carnegie sunt printre cele mai vandute. Societatea de atunci are exact aceleasi probleme ca si cea de acum. Cum sa treci peste ingrijorare? – aceasta este principala problema tratata in carte.

Ce poti invata din carte: cum sa scapi de griji, cum sa treci la actiune.

Parere personala: ma consider un om care stie sa isi urmareasca constant scopurile, dar pe parcurs, mai apar in mintea mea scenarii care ma indeparteaza sau ma fac sa pierd din timpul alocat scopului principal. Dupa citirea cartii am constientizat acest lucru, nu a fost un remediu, insa m-a ajutat sa stiu ce e important.
Cumpara

magia realitatii Richard Dawkins

5. Magia realitatii – Richard Dawkins

Daca omul primitiv incearca sa explice diferite fenomene ale naturii prin intermediul miturilor sau magiei, Richard Dawkins explica modalitatea in care stiinta isi pune amprenta asupra dezvaluirii celor mai interesante fenomene.

Ce poti invata din carte: explicatia unor fenomene stiintifice, de la evolutia si diversitatea lumii vii la istoria si alcatuirea Soarelui.

Parere personala: desi nu sunt o persoana pasionata de domeniul stiintei, aceasta carte m-a cucerit prin modalitatea poetica in care sunt explicate diferite realitati stiintifice. Astfel, cartea demonstreaza ca poate exista frumusete chiar si intr-un domeniu riguros precum cel al stiintei.
Cumpara

mitul talentului

6. Mitul talentului – Matthew Syed

Ce au in comun Mozart, Federer, Picasso si Beckham? Chiar daca fiecare poate fi desprins dintr-un alt domeniu, cu totii sunt recunoscuti pentru talentul lor. Insa oare doar talentul este cel care conteaza sau putem aduce in discutie si o competitie pe masura?

Ce poti invata din carte: faptul ca la baza talentului sta competitia, dorinta de a invinge un rival, fie ca ne referim la spatiul personal sau la cel profesional.

Parere personala: nu am fost niciodata un fan al competitiei, insa aceasta carte mi-a rafinat parerea despre acest subiect, ajutandu-ma sa inteleg ca uneori o competitie pe masura poate reprezenta pentru mine o sansa ascunsa de a evolua si de a creste intr-un anumit domeniu.
Cumpara

motive pentru a zambi

7. Motive pentru a zambi – Zig Ziglar

Aceasta carte este destinata tuturor celor care, fiind acaparati de grijile cotidiene, au uitat sa zambeasca. Ea serveste drept un mic reminder care demonstreaza ca viata merita sa fie traita cu zambetul pe buze.

Ce poti invata din carte: vei gasi sfaturi, povestiri si citate inspirationale care sa te ajute in momentele in care uiti sa zambesti.

Parere personala: uitandu-ma in jurul meu, am observat chipurile din ce in ce mai triste si mai incruntate ale celor de langa mine. Consider ca aceasta carte contine o serie de “pastile umoristice” care sa ne binedispuna si sa ne ajute sa vedem (din nou) partea plina a paharului.
Cumpara

musai list

8. Musai list – Octavian Pantis

Specialist in Time Management, Octavian Pantis ne ofera informatii esentiale legate de modalitatea in care ar trebui sa ne raportam la cea mai pretioasa resursa de care dispunem – Timpul.

Ce poti invata din carte: sfaturi practice pentru a deveni mai eficienti acasa, cat si la locul de munca.

Parere personala: desi au existat momente in viata mea in care am considerat ca organizarea este o activitate rigida, aceasta carte m-a ajutat sa inteleg ca pot intoarce lucrurile in favoarea mea atat timp cat stiu cum sa-mi delimitez timpul.
Cumpara

nascuti pentru a alerga

9. Nascuti pentru a alerga – Christopher Mc Dougall

Va prezentam o carte bine documentata, destinata nu numai sportivilor, ci tuturor celor pasionati de alergat si de beneficiile acestui sport.

Ce poti invata din carte: informatii teoretice, dar si sfaruri practice despre cum alergatul poate deveni o parte a stilului nostru de viata.

Parere personala: indiferent daca esti o persoana sportiva sau nu, cartea te indeamna sa-ti parasesti zona de confort si sa incepi … sa alergi.
Cumpara

nu renunta niciodata

10. Nu renunta niciodata! – Donald Trump

Ce sfat poate fi mai rasunator decat cel din titlu in momentele in care ne simtim acaparati de valurile vietii?

Ce poti invata din carte: ca cele mai mari obstacole se pot transforma in oportunitati atat timp cat ne mentinem o atitudine de invingatori.

Parere personala: am citit aceasta carte exact intr-un moment al vietii in care m-am simtit coplesita de presiunea la care eram supusa, atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Sfaturile oferite m-au ajutat sa inteleg ca succesul se naste, inainte de toate, in propria minte.
Cumpara

nu-ti sta in cale

11. Nu-ti sta in cale – Robert K. Cooper

Robert K. Cooper ne reaminteste ca cel mai mare dusman al omului este omul insusi. Astfel, el ofera o serie de solutii prin care sa ne raportam mai intai la propria persoana, iar mai apoi la asteptarile celorlalti.

Ce poti invata din carte: ca tu esti persoana cea mai importanta si ca poti sa te porti ca atare, fara a te simti vinovata atunci cand interactionezi cu ceilalti.

Parere personala: cartea m-a ajutat in special in ceea ce priveste diferenta dintre “energie” si “efort” atunci cand incerc sa indeplinesc anumite activitati. Si mi-a reamintit ca este in regula sa fiu pe primul plan in viata mea.
Cumpara

pe culmile succesului

12. Pe culmile succesului – Zig Ziglar

Zig Ziglar ne ofera pasii prin care putem ajunge “pe culmile succesului”, ajutandu-ne sa intelegem ca succesul este, inainte de toate, o stare de spirit.

Ce poti invata din carte: ca in drumul spre succes, trasaturi precum loialitatea si integritatea sunt mult mai importante decat o lista lunga de activitati pe care sa le bifam.

Parere personala: cartea m-a ajutat sa-mi restabilesc prioritatile si sa redefinesc succesul personal.
Cumpara

pierderea virginitatii

13. Pierderea virginitatii – Richard Branson

Richard Branson ne invata ca putem atinge succesul daca avem curajul de a ne urma propriile reguli si visuri.

Ce poti invata din carte: ca poti avea succes fara ierarhie de management si cu birocratie minima.

Parere personala: am invatat ca este in regula sa am curajul de a-mi exprima propriul adevar si ca insasi autenticitatea ma va ajuta sa imi indeplinesc scopurile.
Cumpara

totul despre psihologia persuasiunii

14. Totul despre psihologia persuasiunii – Robert B. Cialdini, Ph. D.

Ai spus vreodata “Da” desi tocmai te pregateai sa spui “Nu”? Ai simtit ca ceilalti abuzeaza de puterea ta personala si ca te conving mult prea repede sa actionezi asa cum ei iti dicteaza? Atunci aceasta carte este pentru tine.

Ce poti invata din carte: cele sase secrete care se afla in spatele impulsului nostru de a ne supune.

Parere personala: am invatat ca nu te nasti cu abilitati de persuasiune, ci ca ele pot fi dobandite prin exercitiu intens in viata de zi cu zi.
Cumpara

15. Puterea prezentului- Eckhart Tolle

Va invitam sa explorati acest ghid de dezvoltare spirituala menit sa va aduca in fata unui mare adevar: atat timp cat constientizam clipa prezenta si actiunile pe care le intreprindem in momentul de ACUM, lucrurile se vor intoarce in favoarea noastra.

Ce poti invata din carte: reflectiile lui Eckhart Tolle despre importanta faptului de a trai in prezent, cat si o serie de sfaturi concrete care sa ne ajute sa aducem aceste idei in viata de zi cu zi.

Parere personala: prin intermediul acestei carti, am invatat ca raspunsul nu se afla niciodata in afara noastra, ci in noi insine. Iar in momentul in care suntem prezenti, reusim sa ne conectam la cele mai profunde aspecte ale fiintei noastre.

Cumpara

putere nemarginita

16. Putere nemarginita – Anthony Robbins

Robert K. Cooper ne reaminteste ca cel mai mare dusman al omului este omul insusi. Astfel, el ofera o serie de solutii prin care sa ne raportam mai intai la propria persoana, iar mai apoi la asteptarile celorlalti.

Ce poti invata din carte: ca tu esti persoana cea mai importanta si ca poti sa te porti ca atare, fara a te simti vinovata atunci cand interactionezi cu ceilalti.

Parere personala: cartea m-a ajutat in special in ceea ce priveste diferenta dintre “energie” si “efort” atunci cand incerc sa indeplinesc anumite activitati. Si mi-a reamintit ca este in regula sa fiu pe primul plan in viata mea.
Cumpara

saptamana de lucru de 4 ore

17. Saptamana de lucru de 4 ore – Timothy Ferriss

“Fie ca esti sclav al salariului, fie ca esti un norocos presedinte de corporatie, cartea asta iti va schimba viata!” Phil Town

Ce poti invata din carte: ca exista si alte modalitati de a ne imbogati decat programul clasic de 8 ore atat timp cat credem cu adevarat in idealul nostru.

Parere personala: parcurgand aceasta carte, am constientizat rutina in care patrundem in mod inconstient atunci cand lucram fara a pune suflet in ceea ce facem. Astfel, am decis sa-mi reevaluez gandurile cu privire la ce inseamna pentru mine o saptamana de lucru.
Cumpara

18. Schimband gandirea, iti schimbi viata – Brian Tracy

Brian Tracy ne reaminteste ca succesul poate fi atins (sau nu) in functie de structura noastra mentala si in functie de tiparele noastre de gandire.

Ce poti invata din carte: ca legea atractiei functioneaza in special in domeniul gandurilor noastre. Ca suntem ceea ce gandim si ca atragem ceea ce gandim.

Parere personala: aceasta carte m-a reamintit ca am nevoie de o disciplina mentala si ca sta in puterea mea sa-mi redirectionez gandurile atunci cand acestea nu par sa mai actioneze in favoarea mea. Chiar daca aceasta lupta este greoaie, ea nu trebuie abandonata.
Cumpara

secretele mintii de milionar

19. Secretele mintii de milionar – T. Harv Eker

Multi dintre noi ne intrebam de ce doar unora dintre noi “le surade norocul” in ceea ce priveste domeniul financiar. Insa elementul care ar trebui luat in considerare in acest caz nu este norocul, ci propria minte.

Ce poti invata din carte: strategii practice de crestere a veniturilor si de consolidarea a averii.

Parere personala: aceasta carte mi-a demonstrat (inca o data) ca secretul succesului sta bine ascuns printre gandurile mele. El nu trebuie dezgropat in alta parte, ci in propria minte.
Cumpara

start up de 100 dolari

20. Startup de 100$ – Chris Guillebeau

In cazul in care consideram ca avem nevoie de mii de dolari pentru a da startul afacerii mult visate, atunci cartea de fata ne arata ca putem actiona si altfel. Totodata, ne indeamna sa gasim curajul de a reinventa pasii in care putem face rost bani din ceea ce ne place.

Ce poti invata din carte: pasii pe care ii putem urma pentru a ne transforma pasiunea in afacere.

Parere personala: desi nu am reflectat prea mult la acest subiect, am constientizat ca nu este imposibil sa castig bani din ceea ce imi face placere, fara a fi dominata de anumite compromisuri.

Cumpara

Steve Jobs

21. Steve Jobs – Walter Isaacson – Biografie autorizata

Alcatuita din 40 de interviuri cu Steve Jobs si alte 100 de interviuri cu apropiatii acestuia, cartea de fata constituie biografia lui Steve Jobs redactata de Walter Isaacson.

Ce poti invata din carte: ce se ascunde dincolo de personalitatea emblematica a lui Steve Jobs, cat si o serie de sfaturi, tipsuri si alte informatii ascunse printre randurile interviurilor.

Parere personala: orice lucru exemplar necesita nu numai o idee inovativa, ci si o munca pe masura, cat si increderea ca lucrurile vor fi duse la bun sfarsit.
Cumpara

subliminal

22. Subliminal – Cum ne determina comportamentul inconstientul – Leonard Mlodinow

“Subliminal” reprezinta o intalnire inedita intre fiinta umana si aspectele sale cele mai ascunse, regasite in propriul inconstient.

Ce poti invata din carte:  “Inconstientul se dovedeste astfel mai putin un „subsol“al instinctelor si refularilor, cat un nivel creator, capabil sa ne intregeasca perceptia si memoria lacunare si, totodata, sa determine distorsiuni in atitudinile si comportamentele noastre.”

Parere personala: am invatat ca desi nu cunoastem in totalitate resursele de care dispunem, in fiinta noastra exista o putere infinita, iar noi suntem cei care alegem sa o purtam in polul pozitiv sau negativ al vietilor noastre.
Cumpara

succesul in viata

23. Succesul in viata – Brian Tracy

Desi succesul este o notiune subiectiva, fiecare dintre noi poate invata din experienta celuilalt. Astfel, Brian Tracy propune o abordare spirituala si intrinseca pe care fiecare o creioneaza in ceea ce priveste succesul la locul de munca, dar si in viata personala.

Ce poti invata din carte:  strategii si deprinderi de dezvoltare personala si spirituala pentru a ajunge la succesul pe care ni-l dorim.

Parere personala: indiferent cat de ample sunt studiile realizate in domeniul succesului, acesta se construieste in fiecare zi, prin raportare la gandurile noastre. Abia dupa ce targetul nostru este stabilit, putem crea o serie de conexiuni si planuri prin care sa atingem gradul dorit de succes.
Cumpara

Supa de pui pentru suflet

24. Supa de pui pentru suflet – Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Amy Newmark

Oare ce ne poate emotiona la nivelul cel mai profund sufletele daca nu povestile unor oameni asemenea noua? Cartea cuprinde o serie de experiente care ne invita sa reflectam asupra sensului vietii.

Ce poti invata din carte:  ne inspira, oferindu-ne cele mai complexe lectii de viata care pornesc din cele mai simple intamplari.

Parere personala: aceasta este genul de carte pe care mi-as dori sa o am in clipele grele, o carte care sa-mi reaminteasca faptul ca totalitatea vietii cuprinde atat binele, cat si raul si ca mai presus de aceasta opozitie sta atitudinea mea in fata ei..
Cumpara

talentul nu este suficient

25. Talentul nu este suficient – John C. Maxwell

Oare de cate ori am renuntat la visurile noastre pe motiv ca nu avem talent? John C. Maxwell demonstreaza ca talentul este o oportunitate, insa nu este singura cale de a merge mai departe.

Ce poti invata din carte:  ca un talent pe care nu il imbunatatim constant se poate pierde si ca munca poate avea un aport mai mare decat talentul.

Parere personala: aveam nevoie de aceasta carte pentru a-mi reaminti ca talentul este doar “o mana de ajutor” si ca depinde de mine sa il mentin in viata prin munca si disciplina.
Cumpara

tata bogat tata sarac

26. Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki

„Principalul motiv pentru care oamenii se lupta cu dificultatile financiare este acela ca au trecut prin scoala fara sa invete nimic despre bani. Rezultatul este ca invata sa lucreze pentru bani… dar nu invata niciodata sa puna banii sa actioneze pentru ei.“ – Robert T. Kiyosaki.

Ce poti invata din carte:  cum iti poti invata copiii sa relationeze cu banii, cat si cum sa renunti la diferite mituri si convingeri limitative despre bani.

Parere personala: aceasta carte mi-a aratat inca o data ca cele mai importante lectii nu se invata la scoala, ci prin experientele vietii de zi cu zi.
Cumpara

termina cu vaicareala si fa ceva cu viata ta

27. Termina cu vaicareala si fa ceva cu viata ta  – Larry Winget

Ai observat ca faci parte din categoria persoanelor care se plang constant, dar care nu actioneaza pentru a-si schimba directia vietii? Atunci aceasta carte este pentru tine.

Ce poti invata din carte:  informatii si sfaturi practice care sa te ajute sa nu te mai plangi si sa incepi sa traiesti.

Parere personala: am observat ca o data ce patrunzi intr-un cerc al grijilor este din ce in ce mai greu sa iesi din el. Insa o data ce reusesti sa faci o crapatura, vei lasa lumina sa te incalzeasca iar. Primul pas iti apartine intotdeauna.
Cumpara

va tineti de glume domnule Feynman

28. Va tineti de glume, domnule Feynman! – Richard P. Feynman

Povestile de viata ale unui om de stiinta atipic relatate de el insusi – Robert Feynman

Ce poti invata din carte: ca viata te trateaza asa cum o tratezi si tu, indiferent cine esti sau ce faci.

Parere personala: dincolo de intamplarile amuzante din aceasta carte, am constientizat ca atitudinea mea in fata vietii imi dicteaza pasii urmatori pe care ii voi face.
Cumpara

agassi open

29. Open. O autobiografie – Andre Agassi

Autobiografia cunoscutului tenisman Andre Agassi.

Ce poti invata din carte: ca in spatele unor succese de neuitat, poate sta o suferinta neexprimata.

Parere personala: desi avem tendinta de a eticheta fiintele umane din jurul nostru, in special personalitatile care sunt expuse in mass media, niciodata nu stim ce se ascunde in sufletul unui om.
Cumpara

Arta Razboiului Sun Tzu

30. Arta razboiului – Sun Tzu

O carte despre razboi, cat si o metafora a razboiului pe care il purtam zilnic.

Ce poti invata din carte: care sunt cele mai potrivite “arme, tehnici si strategii” pentru a castiga luptele in care intram in viata de zi cu zi.

Parere personala: am invatat ca uneori ai nevoie de o strategie bine gandita pentru a face fata unor situatii imprevizibile.

Cumpara

barbatii sunt de pe marte

31. Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – Dr. John Gray

Desi exista diferente evidente intre modalitatea in care relationeaza barbatii si femeile, acest ghid practic ne va ajuta sa invatam cum il putem intelege pe celalalt si cum ne putem face intelesi.

Ce poti invata din carte: vei gasi informatii si tehnici concrete prin care sa-ti imbunatatesti comunicarea cu partenerul de viata.

Parere personala: desi o buna perioada de timp am crezut ca aceleasi sfaturi sunt valabile atat pentru barbati, cat si pentru femei, cartea m-a ajutat sa inteleg ca in momentul in care ma raportez diferit la cel de langa mine, voi reusi sa dau o sansa legaturii dintre noi.

Cumpara

biblia vanzarilor

32. Biblia vanzarilor – Jeffrey Gitomer

O carte destinata celor care lucreaza in domeniul vanzarilor.

Ce poti invata din carte: cum sa-ti cresti vanzarile si cum sa-ti loializezi clientii.

Parere personala: am invatat ca intotdeauna experienta celuilalt iti poate fi de folos intr-un fel sau altul, char daca este diferita de a ta. Totodata, acest lucru este valabil si in cazul vanzarilor.
Cumpara

blink decizii bune in 2 secunde

33. Blink – Malcolm Gladwell

O carte despre cum poti lua cele mai bune decizii.

Ce poti invata din carte: ca o decizie buna nu se diferentiaza de o decizie proasta prin cantitatea de informatii, ci prin anumite detalii care fac diferenta.

Parere personala: am reusit sa nu ma mai grabesc in luarea deciziilor si sa-mi ascult intuitia in ceea ce priveste experientele pe care le-am trait.
Cumpara

calea luptatorului pasnic

34. Calea luptatorului pasnic – Dan Millman

O carte despre un atlet stapanit de propriul ego care reuseste sa interactioneze cu propriul sine.

Ce poti invata din carte: o serie de sfaturi si informatii care sa te puna pe ganduri si sa te ajute sa iei legatura cu cele mai profunde aspecte ale propriei fiinte.

Parere personala: am invatat ca o intamplare simpla iti poate zdruncina credintele despre viata, indiferent cat de solide par acestea.

Cumpara

cele 5 limbaje ale iubirii

35. Cele cinci limbaje ale iubirii- Gary Chapman

Afla care este limbajul in care iti comunici iubirea, cat si limbajul in care cel de langa tine are nevoie sa i se comunice.

Ce poti invata din carte: care sunt diferentele intre cele cinci limbaje ale iubirii si cum le putem integra in relatia cu celalalt.

Parere personala: multa vreme am considerat ca trebuie sa-i ofer partenerului meu ceea ce mi-as dori ca el sa-mi ofere, insa am descoperit ca avand nevoi diferite, automat si limbajul in care ne comunicam iubirea va fi diferit.

Cumpara

cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

36. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey

Cartea prezinta o serie de lectii care ne vor ajuta sa schimbam comportamentele daunatoare si sa fim eficienti in relatia cu noi insine.

Ce poti invata din carte: sfaturi, informatii, cat si o serie de tehnici prin care sa integram schimbarea in viata noastra.

Parere personala: am reusit sa respect exercitiile din carte si sa devin mai organizata (mai ales pentru ca organizarea nu a fost niciodata punctul meu forte).

Cumpara

cele 15 legi ale dezvoltarii personale

37. Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale- John C. Maxwell

Desi s-au scris foarte multe carti despre dezvoltarea personala, caracterul de noutate adus de aceasta lucrare vine din numarul mare de aplicatii practice.

Ce poti invata din carte: 15 legi de dezvoltare personala pe care sa le pui in practica pentru a-ti atinge potentialul

Parere personala: desi dezvoltarea personala nu este un domeniu care incepe intr-un punct fix si se termina intr-un alt punct fix, pot spune ca am reusit sa fiu mai constienta si mai atenta la modalitatea in care ma port cu mine si cu cei din jur.

Cumpara

cine mi-a luat cascavalul

38. Cine mi-a luat cascavalul? – Spencer Johnson

O parabola despre schimbare si despre caracterul imprevizibil al acesteia.

Ce poti invata din carte: cum putem anticipa schimbarea si cum putem renunta la tiparele trecutului.

Parere personala: desi ma adaptez destul de usor in fata schimbarii, aceasta carte mi-a reamintit ca in orice schimbare exista o latura pozitiva.

Cumpara

cum sa devii o persoana cu influenta

39. Cum sa devii o persoana cu influenta? – John C. Maxwell, Jm Dornan

Cu totii ne simtim mai mult sau mai putin influentati de anumite persoane. Daca dorim sa dispunem de aceasta trasatura, atunci putem citi aceasta carte.

Ce poti invata din carte: o serie de abilitati prin care poti deveni o persoana influenta.

Parere personala: am invatat ca ceilalti ma considera o persoana cu influenta in momentele in care sunt sigura de ceea ce cred si imi exprim convingerile fara ezitari.

Cumpara

cum sa duceti lucrurile la bun sfarsit

40. Cum sa duceti lucrurile la bun sfarsit – David Allen

O carte destinata celor care au foarte multe idei si care nu reusesc sa le duca la capat.

Ce poti invata din carte: o serie de tehnici si aplicatii practice care sa ne ajute sa fim productivi fara a pune prea multa presiune pe noi insine.

Parere personala: intotdeauna am fost genul de persoana care incepe multe proiecte, dar care reuseste sa indeplineasca doar putine dintre ele. Desi nu am rezolvat acest aspect in totalitate, am reusit sa-mi dau seama care sunt punctele mele slabe in astfel de momente.

Cumpara

cum sa obtii ceea ce vrei

41. Cum sa obtii ceea ce vrei si sa vrei ceea ce ai – Dr. John Gray

O carte destinata celor care au foarte multe idei si care nu reusesc sa le duca la capat.

Ce poti invata din carte: o serie de tehnici si aplicatii practice care sa ne ajute sa fim productivi fara a pune prea multa presiune pe noi insine.

Parere personala: intotdeauna am fost genul de persoana care incepe multe proiecte, dar care reuseste sa indeplineasca doar putine dintre ele. Desi nu am rezolvat acest aspect in totalitate, am reusit sa-mi dau seama care sunt punctele mele slabe in astfel de momente.

Cumpara

da lovitura

42. Da lovitura! De ce acum e momentul sa faci bani din pasiunea ta – Gary Vaynerchuk

Afla cum iti poti transforma pasiunea intr-o afacere de succes.

Ce poti invata din carte: o serie de tehnici si aplicatii practice care sa te ajute sa dai drumul propriei afaceri avand ca punct de plecare pasiunile tale.

Parere personala: desi nu mi-am imaginat vreodata in ce ar consta afacerea mea, cartea de fata este un adevarat indrumator pentru cei care isi doresc sa porneasca in aceasta directie.

Cumpara

de la idee la bani

43. De la idee la bani – Napoleon Hill

“De la idee la bani” este cea mai cunoscuta lucrare a lui Napoleon Hill si, totodata, una dintre cele mai bine vandute carti din toate timpurile.

Ce poti invata din carte: 13 pasi concreti catre imbogatire.

Parere personala: cartea este un reminder ca intotdeauna ne putem depasi conditia (fie ca ne referim la domeniul financiar sau personal) daca stim ce pasi sa urmam in ceea ce priveste indeplinirea dorintelor noastre.

Cumpara

dezvolta liderul din tine

44. Dezvolta liderul din tine – John C. Maxwell

Afla care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru a fi un lider pe masura.

Ce poti invata din carte: o serie de principii pentru a-i inspira pe cei din jurul tau.

Parere personala: desi nu m-am asociat vreodata cu ideea de lider, mi-am dat seama ca ceilalti se pot simti inspirati de exemplul meu. Tocmai de aceea, cartea m-a ajutat sa descopar anumite aspecte despre care nu stiam ca exista in fiinta mea.

Cumpara

ce anume ne motiveaza cu adevarat

45. Drive – Ce anume ne motiveaza cu adevarat – Daniel Pink

Aceasta carte ne arata ca motivatia prin recompense nu este deloc cea mai puternica forma de motivatie.

Ce poti invata din carte: informatii despre ele 3 elemente principale ale motivatiei: autonomie, perfectionare si scop.

Parere personala: desi nu putem afirma ca suntem cu totii motivati de aceleasi aspecte, exista un punct comun in care ne intalnim: nevoia fiintei umane de a i se aprecia valoarea.

Cumpara

Exceptionalii

46. Exceptionalii – Povestea succesului – Malcom Gladwell

Cartea ne arata faptul ca succesul nu se invarte numai in jurul ambitiei si norocului, ci ca ar trebui sa avem in vedere si alti factori: cultura, hazardul sau sincronizarea.

Ce poti invata din carte: o serie de sfaturi si informatii prin care poti ajunge sa ai succesul pe care ti-l doresti.

Parere personala: am invatat ca performantele pot fi atinse daca iesim din sfera obisnuintelor si daca gasim curajul de a fi cine suntem cu adevarat.

Cumpara

in cautarea fericirii

47. In cautarea fericirii – Daniel Gilbert

Va prezentam o carte despre incercarile mintii umane de a obtine fericirea.

Ce poti invata din carte: cartea aceasta are ne invitam intr-o fascinanta incursiune in mintea umana, oferindu-ne o serie de sugestii si reflectii despre subiectul spre care tanjim cu totii – fericirea.

Parere personala: ca fericirea nu are nicio legatura cu asteptarile noastre. Din contra, ea apare atunci cand reusim sa ne eliberam de ele.

Cumpara

 

incepe cu ce nu-ti place

48. Incepe cu ce nu-ti place! – Brian Tracy

De cele mai multe ori nu ajungem sa indeplinim sarcinile cele mai importante din cauza ca avem de bifat o serie de sarcini minore. Brian Tracy ne ofera o serie de sfaturi si tehnici prin care sa nu mai amanam ceea ce este cu adevarat esential.

Ce poti invata din carte: 21 de reguli despre respectarea a trei principii: cel al capacitatii de decizie, cel al disciplinei si cel al determinarii.

Parere personala: am observat din propria experienta ca in momentele in care incepem ziua cu o sarcina care nu ne face placere, totul se simplifica. Important este sa incepem cu ce nu ne place.

Cumpara

inteligenta emotionala

49. Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Parintele inteligentei emotionale explica de ce aceasta este importanta decat IQ-ul.

Ce poti invata din carte: ce este inteligenta emotionala si ce putem face pentru a imbunatati relatia cu emotiile noastre, atat acasa, cat si la locul de munca.

Parere personala: inteligenta emotionala este motivul pentru care anumite persoane considerate “inteligente” nu reusesc sa treaca testele oferite de viata.

Cumpara

irational

50. Irational in mod previzibil – Dan Ariley

Dan Ariely prezinta modalitatile prin care ne putem lasa pacaliti de propria minte, insa ne arata si ce putem face pentru a nu ne lasa pacaliti.

Ce poti invata din carte: diferite comportamente ale consumatorului.

Parere personala: aceasta carte m-a ajutat sa analizez rolul de consumator pe care il joc zilnic si sa fiu mai atenta la mesajele care se pot ascunde in spatele unor produse, fapte sau oameni.

Cumpara

Jack dintr-o bucata

51. Jack. Dintr-o bucata – Jack Welch, John A. Byrne

Cartea reprezinta o autobiografie a celui desemnat de Fortune “managerul secolului” – Jack Welch.

Ce poti invata din carte: cum un om din clasa muncitoare poate ajunge managerul unei companii de succes.

Parere personala: cartea demonstreaza faptul ca munca si un caracter ferm si puternic pot imbunatati un destin mai putin favorizat. Ni se arata, din nou, ca propriul drum poate fi construit prin efort personal si vointa.

Cumpara

un moment de autenticitate

52. Un moment de autenticitate – Mihaela Marinas

Cartea reprezinta un set de reflectii despre viata, dezvoltare personala si spiritualitate redactate de Mihaela Marinas – posesoarea site-ului Damaideparte.ro.

Ce poti invata din carte: ca te poti desprinde de automatismele cotidianului pentru a relua contactul cu fiinta autentica ce salasluieste in tine.

Parere personala: citind aceasta carte, mi-am reamintit ca adevarata bucurie a vietii se regaseste in cele mai simple momente.

Pret: 37 ron, se poate comanda prin email la mihaela@aimee.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

7 comentarii

  1. Zero limite, Joe Vitale
    Sentimentele ingropate de vii nu pier niciodata, Sarah Truman
    Invataturi paranormale pt o viata mai buna, Claudia Nita Donca
    Secretul sufletului pereche, Arrielle Ford
    Cel care ma asteapta, Parinoush Saniee
    Conversatii cu Dumnezeu, Neal Donald Walsch

  2. In opinia mea, cartile din categoria „dezvoltare personala” sunt de cele mai multe ori pseudostiintifice, pseudoteologice si pline de apeluri la sentimente, tehnici retorice si tot felul de masinatiuni lingvistice.
    In plus, multe promoveaza ideea ascensiunii intr-o ierarhie ca ideal in viata (cum sa ajungi bogat si “fericit”, cum sa te autoiluzionezi cu “gandirea pozitiva” etc), propovaduind sistemele piramidale. Altele propovaduiesc tot felul de tehnici manipulatorii ba despre vanzari, ba despre abordarea clientilor dificili, ba despre cum sa iesi in fata si sa fii liderul turmei etc. Pe scurt, tehnici de distorsionare a realitatii.
    De ce oamenii de stiinta si filosofii nu-s bagati in seama si nu apuca sa dicteze directiile de urmat in societate, pe cand niste oratori iliterati stiintific ce propovaduiesc plasmuiri despre „dezvoltarea personala” apar pe toate gardurile?
    De ce carti scrise de autori precum Platon, Aristotel, Marc Aureliu, Seneca, Sf. Toma de Aquino, Sf. Augustin, Dante, Dostoievski, Thomas Mann, V. Hugo etc. nu sunt nici macar mentionate, pe cand ”Supa de pui pt suflet” a lui Canfield, de exemplu, care-i plina de locuri comune si truisme e la rang de mare cinste? Ma intreb cui foloseste asta? Poate celor ce vand iluzii pe post de certitudini, apeluri la sentimente pe post de argumente si tehnici retorice pe post de dovezi…
    Toate astea multumita ideologiei capitaliste, o ideologie a mercantilismului, a negustorilor, a carei principal scop in viata este sa faca profit pe seama turmei.
    Manipularea este efectuata astfel incat oamenilor sa le placa, prin anumite genuri de carti de dezvoltare personala, prin filme, muzica, divertisment sau alte procedee mascate. Sa-mi fie scuzata expresia, insa astazi oamenilor le este vandut rahat cu gust de zahar. Asta este opinia mea.

    1. multumim ca v-ati expus punctul de vedere. dintr-o anumita perspectiva, va inteleg si va aprob. din alta perspectiva, cred ca e nevoie de un anumit nivel intelectual, mental, emotional, sufletesc pentru a citi autorii mentionati de dumneavoastra. pe langa faptul ca nu toata lumea are acest nivel si nici macar nu trebuie sa-l aiba, pentru ca suntem diferiti, cred ca pot fi gasite idei valoroase si in carti care, e adevarat, nu te solicita la acelasi nivel la care te solicita Platon, Aristotel sau Dostoievski. Insa da, in ce lume am trai daca oamenii ar avea disponibilitatea sa-i citeasca pe acesti autori pe care ii numiti dumneavoastra? In acelasi timp, lumea poate fi putin mai buna si daca oamenii s-ar opri din nebunia in care traim si ar citi 5 minute pe zi din “Supa de pui pentru suflet.”…depinde doar din ce perspectiva privim lucrurile. ne-ar face mare placere sa publicam o replica la articolul nostru, cu carti pe care dumneavoastra le considerati cu adevarat ca avand potentialul de a schimba vieti. ce ziceti?

      1. Mihai spune:

        Raspund cu mare intarziere caci nu am mai intrat demult pe acest articol. In ceea ce priveste alte genuri de carti decat cele de “dezvoltare personala” care ar avea potentialul de a schimba vieti, sunt foarte multe, foarte diverse si interesante. In opinia mea, cheia formarii unei viziuni de ansamblu asupra lumii si vietii o constituie tocmai lecturile diversificate: sa citesti de la literatura la istorie, de la filosofie la psihologie, de la stiinta la teologie si de la istoria religiilor la istoria artei. Ca si replica la lista de carti prezentata in articol, voiesc sa las si eu una (mai mica insa).

        1. BIBLIA: indiferent ca esti ortodox, catolic, protestant, budist sau ateu, e musai sa citesti aceasta carte, deoarece fara ea esti practic mort din punct de vedere cultural. Nestiind Biblia, nu poti intelege cu adevarat marii clasici ai literaturii universale si nici pe cei ai filosofiei. Sunt atat de multe referinte si citate biblice in toata cultura si intelepciunea umanitatii, incat fara o cunoastere cat de cat acceptabila a acestei mari carti nu vei putea atinge acel grad de intelepciune si cultura atat de necesar in orice epoca.
        2. ETICA NICOMAHICA a lui Aristotel: o carte deloc stufoasa, care te invata moderatia in viata, precum si modurile practice in care poti dobandi virtutea, acea calitate pe care el o defineste ca fiind “mijlocul dintre lipsa si exagerare”. Etica lui Aristotel este citata si in Inteligenta emotionala a lui Daniel Goleman.
        3. METAFIZICA lui Aristotel: o carte care iti arata cu argumente ca orice lucru trebuie sa aiba o cauza prima (Dumnezeu) si care te indeamna sa cugeti asupra unor probleme cruciale ( insa deloc pe placul capitalistilor habotnici intru consumerism) precum problema Miscatorului Nemiscat (Dumnezeu), superioritatea teologiei fata de alte stiinte, precum si dobandirea cunoasterii nu gandindu-te la ce foloase materiale ai putea avea de pe urma ei, ci pur si simplu pt placerea de a cunoaste, de a fi informat, putand astfel sa-ti anuti dezinteresat semenii. Bineinteles ca in cele din urma, informatia bine folosita va aduce si bani. Tot acolo aflam deosebirea dintre cunoastere si experienta, lucru care, din pacate nu prea mai e cunoscut azi. O astfel de carte te face sa constientizezi neimportanta unor lucruri prea importante pt altii (oamenii societatii de consum de azi), precum si ca scopul vietii in viziunea capitalista (adica detinerea a cat mai multi bani, posesiuni materiale, statut social, urcarea in ierarhia de la job, ocuparea unei pozitii de dominatie asupra altora etc) este unul mai mult decat penibil care reduce fiinta umana la stadiul de animal, ale carui principale obiective in viata sunt: a avea ce manca, ce bea si ce regula (intocmai ca un babuin sef din cadrul ciurdei de babuini).
        4. MIZERABILII de Victor Hugo: de aici afli marile probleme sociale cu care s-a confruntat si se confrunta omenirea, precum si inechitatile sociale. Plus ca de aici afli mai multa psihologie umana decat din 3-4 carti de asa-zisa psihologie.
        5. FRATII KARAMAZOV de Dostoievski: un roman complex, filosofico-psihologico-teologic, daca pot spune asa. Excelent pt largirea viziunii si dobandirea intelepciunii.
        6. INGHITE PLATON, NU PROZAC de Lou Marinoff: o carte ce combina intelepciunea antica cu practica de zi cu zi pt rezolvarea problemelor.
        7. INTREBARI FUNDAMENTALE. FILOSOFIA ITI POATE SCHIMBA VIATA de Lou Marinoff: readuce filosofia la gloria de odinioara si o pune la treaba in rezolvarea problemelor actuale ale oamenilor. Uitati de tot felul de psihoterapii si consilieri psihologice pt nimicuri (care pun banii munciti cu truda in buzunarele psihologilor) si daca va modelati viata dupa principiile filosofice ilustrate in carte, nu o sa mai aveti treaba cu psihologi si psihoterapeuti.
        8. LIMBAJUL TRUPULUI de Allan Pease: o carte care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
        9. EMOTII DATE PE FATA de Paul Ekman: poate veni ca o completare excelenta la cartea lui Allan Pease; pe scurt, subiectul principal al ei este studiul diverselor tipuri de emotii care ne influenteaza viata si care ne determina de multe ori deciziile, precum si afisarea acestora in cadrul microexpresiilor faciale. Super interesanta si practica totodata.
        10. CUM SA NE PURTAM CU PERSONALITATILE DIFICILE de Francois Lelord si Cristophe Andre: titlul spune totul.
        11. CE SPUI DUPA BUNA ZIUA. PSIHOLOGIA DESTINULUI UMAN de Eric Berne: de aici aflam cum majoritatea oamenilor isi desfasoara viata dupa un anumit “scenariu” impus in mod constient sau inxonstient de catre parinti, frati, rude etc, precum si modalitati de desprindere din scenariu.
        12. ISTORIA IDEILOR SI CREDINTELOR RELIGIOASE de Mircea Eliade: cine intelege evolutiile saj involutiile diverselor religii sau secte, va intelege si evolutiile si involutiile culturii si civilizatiei in particular, si ale societatii in general.
        13. ORICE CARTE DE ISTORIE RROMANEASCA SI/SAU UNIVERSALA SCRISA DE NICOLAE IORGA sau VASILE PARVAN: asta pt ca cel ce nu-si cunoaste istoria este precum un copil care nu-si cunoaste parintii.
        14. ISTORIE SI MIT IN CONSTIINTA ROMANEASCA de Lucian Boia: suniectul principal e incercarea de a demitiza unele evenimente si personalitati istorice. Foarte interesanta.
        15. CARTI ATAT PRO CAT SI CONTRA EVOLUTIONISMULUI: dezbaterile creatie vs evolutie sunt foarte productive din punct de vedere cultural deoarece in cadrul lor se face apel la o simbioza a cunostintelor din diverse domenii.
        16. VIATA LUI MIHAI EMINESCU de George Calinescu: asta pt ca este important sa mai citim si cate o biografie a unora dintre oamenii celebri (iar cand zic “oameni celebri” ma refer la scriitori, filosofi, oameni de stiinta, oameni de cultura, psihologi, exploratori, pictori etc si nu la politicieni, bancheri si/sau afaceristi capitalisti fara scrupule precum Donald Trump and co).
        17. PSIHOLOGIA MULTIMILOR de Gustave Le Bon: foarte scurta si la obiect, iti spune tot ceea ce trebuie sa stii despre impulsivitatea si nestatornicia sentimentelor maselor.
        18. CEA DIN URMA ZI DIN VIATA UNUI CONDAMNAT LA MOARTE de Victor Hugo: te face sa te gandesti la efemeritatea si nimicnicia vietii. Plus informatiile de psihologie umana desprinse de acolo sunt aproape de neinlocuit.
        19. FAUST, precum si SUFERINTELE TANARULUI WERTHER de Goethe: nu mai au nevoie de nicio prezentare
        20. CE STIM SI CE NU STIM DESPRE PAMANT SI CER de Isaac Asimov: o carte sinteza bunicica de popularizare a stiintei, cu un titlu sugestiv. Grija la unele remarci antireligioase (mai precis anticrestine) pe care autorul ateu isi permite sa le faca, desi se vede ca nu stapaneste prea bine domeniul teologiei; cel putin nu atat de bine pe cat vrea el sa dea de inteles. In rest, numai buna de citit.

        Lista ar putea continua la nesfarsit, insa aceasta e doar o mostra din cartile cu adevarat mari ale omenirii, care, daca le acorzi suficient timp, iti pot modela caracterul si viata intr-un mod in care nu ar face-o nici 1000 de carti de asa-zisa dezvoltare personala.
        E adevarat ca lecturarea unor asemenea carti cere timp, precum si ceva efort uneori, insa beneficiile pe care le vei avea ca individ sunt net superioare. Scuze pt comentariul prea lung.

        1. Multumim pentru recomandarile de mare valoare!

          1. Mihai spune:

            Imi cer scuze, dar am uitat sa mentionez in comentariul de mai sus o carte esentiala; nu stiu cum am putut s-o uit tocmai pe asta. E vorba despre cartea intitulata “DESPRE VIETILE SI DOCTRINELE FILOSOFILOR”, scrisa de Diogenes Laertios (a nu se confunda cu Diogene din Sinope). Dupa cum ii spune si titlul, cartea prezinta biografiile si doctrinele principalilor filosofi ai antichitatii, este plina de intelepciune si de anecdote sau chiar intamplari hazlii si cu talc, prin care au trecut respectivii filosofi (mai ales in cazul lui Diogene din Sinope, a carui viata si doctrina este, bineinteles, prezentata pe larg in carte).
            Va multumesc!

      2. Mari Tra spune:

        Imi cer scuze daca supar pe cineva prin remarcile mele. Este doar opinia mea:
        “multumim ca v-ati expus punctul de vedere. dintr-o anumita perspectiva” (nu imi pare a fi o perspectiva. Este chiar o realitate a valorilor intelectuale (valori care nu sunt la moda dar sunt profunde si vesnice)
        “va inteleg si va aprob”. – poate reusiti sa promovati si aceste carti , chiar si cu mentiunea”CUMPARA”
        Despre ce vorbim aici: nu despre nivelul intelectual, nu despre o inteligenta emotionala dezvoltata, nu despre o temelia unei culturi temeinice? (poate nu inteleg eu bine?). Daca nu trebuie sa aibe o cultura temeinica la ce-i foloseste “Irational in mod previzibil – Dan Ariley”
        Uitati-va in jurul nostru: e plina Romania de imbogatiti, inculti, mercantili. Cati sunt 100-300? Credeti ca ei au citit cartile recomandate de dvs? Nu, nu au citit. Tot ce au facut si fac in continuare o fac instinctiv. ( in mare majoritate cartile promovate de dvs. tocmai acest mod de a privi lucrurile, viata…recomanda). Dar influenteaza vietile a 18 milioane de oameni, si nu in mod pozitiv. Adevaratele valori morale, intelectuale mor odata cu generatiile mature (50-80 de ani) care si-au dorit si altceva decat un nivel intelectual…cel mult mediocru.
        Creierul este ca un muschi. Daca nu-l exersezi mereu se atrofiaza. Deci de ce nu am dori un nivel intelectual cat mai ridicat? Da, suntem diferiti, nu toti putem invata, citi la fel. Dar putem macar incerca. Si pentru asta trebuie promovare a acestui tip de carte. “Idei valoroase putem citi si intr-un articol bun; putem observa si in momentele traite in fiecare zi (daca stim sa vedem), etc. Ar fi multe de discutat dar sustin cu toate ardoarea opiniile dlui MIHAI.
        Si DA, am citit si din cartile recomandate de dvs (pe care le-am cumparat, marea majoritate) dar cu tot respectul nu merita banii.
        Si am citit marea majoritate a cartilor recomandate de dl Mihai. Oricum “dezbaterea” chiar imi face placere. Sper ca nu v-am suparat. Imi cer scuze in acest caz.
        Si va asigur ca acesti…indivizi nici nu au auzit de Seneca, Platon, Aristotel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *