Cele mai bune carti

Cartea despre ego

Ah, ego-ul… cat de mult se vorbeste in ziua de astazi despre el.

Observam la altii sau la noi minciuna, lacomia, lasitatea, lipsa de respect pentru cei din jur si atat de multe alte lucruri care ne dor… si daca vreodata urmam firul logic incercand sa aflam care este cauza pentru care ele apar, ajungem inevitabil la ego.

“Ego-ul omului este sursa tuturor problemelor sale, a tuturor razboaielor, conflictelor, geloziilor, temerilor si depresiilor. Convingerea ca ai dat gres, permanenta comparatie cu cei din jur, sunt extrem de greu de suportat, caci nimeni nu poate avea totul.

Va exista totdeauna cineva mai frumos decat tine, iar acest lucru te doare. Va exista intotdeauna cineva cu mai multi bani decat tine, iar acest lucru ti se pare insuportabil. Exista milioane de lucruri care va ranesc, dar ceea ce nu stiti voi este ca nu lucrurile in sine va ranesc, caci pe mine ma lasa complet rece. Ele va ranesc numai din cauza egoului vostru.

Egoul se teme tot timpul, fiind perfect constient ca nu este alceva decat un obiect artificial, creat de societate cu scopul de a va tine in mrejele ei, alergand dupa cai verzi pe pereti.

Acest joc al ego-ului care tinteste tot mai sus este numit politica.

Si cate jocuri nu stie sa joace ego-ul… Casatoria este un joc, banii sunt un joc, puterea este un joc. Toate acestea sunt jocuri ale egoului. In ansamblul ei, societatea nu este altceva decat un joc, un fel de Olimpiada perpetua. Toata lumea face eforturi sa se ridice cat mai sus, calcandu-i pe ceilalti in picioare, caci pe Everest nu exista loc incat sa incapem cu totii.”

In Cartea despre ego, Osho rupe toate “valurile” in spatele caruia se ascunde acesta, pune toate intrebarile pe care eu insami mi le-am pus de-a lungul timpului despre ego si altele la care nu am ajuns sa ma gandesc niciodata. Iar raspunsurile oferite de el sunt pe cat de simple, pe atat de profunde.

Iata cateva dintre intreabari:

-Ce este ego-ul?
-Care este radacina lui?
-Cum se formeaza el?
-Exista situatii in care transcendem ego-ul?
-De ce unii oameni isi doresc atat de mult putere, prestitigiu etc.?
-De ce ne temem de iubire?
-Putem face distinctia intre ego si adevarata noastra natura?

Pe langa explicatii, Osho ofera in cartea sa si indicatii asupra felului in care ne putem cunoaste mai binepe noi insine:

“Daca vrei sa afli “Cine sunt eu?”, nu intreba pe altcineva. Aseaza-te in tacere si scufunda-te in propria ta fiinta. Lasa intrebarea sa rasune, nu verbal, ci existential. Las-o sa pluteasca in aer, sa iti strapunga inima, la fel ca o sageata: “Cine sunt eu?” Lasa-te dus de ea.

Nu te grabi cu raspunsul, caci daca iti dai singur raspunsul, acesta va fi o imitatie, o copiere a cuvintelor unui preot, unui politician, unei traditii. Nu raspunde din memorie, caci tot ce exista in memoria ta sunt cuvinte de imprumut. Memoria ta este precum un computer, este moarta. Ea nu are nimic de-a face cu adevatara cunoastere. Ti-a fost inoculata. De aceea, daca te intrebi: “Cine sunt eu?”, iar memoria iti raspunde: “Tu esti un suflet mare”, ai grija. Nu cadea in capcana. Renunta la toate prostiile acestea, care nu au nimic in comun cu adevarul.

Continua sa te intrebi: “Cine sunt eu?… Cine sunt eu?… Cine sunt eu?…”, iar intr-o buna zi intrebarea va disparea. Nu va ramane decat o aspiratie interioara – “Cine sunt eu?” Nu va fi propriu-zis o intrebare, ci o sete de adevar. Intreaga ta fiinta va dori sa afle “Cine sunt eu?”

Intr-o buna zi, vei constata ca nu mai exista cineva care sa isi puna aceasta intrebare; va ramane doar setea de a sti. In aceasta stare intensa de aspiratie, ceva va exploda subit. Te vei trezi fata in fata cu tine insuti si vei afla cine esti.

Este absurd sa iti intrebi tatal “Cine sunt eu?” El nu stie nici macar el cine este. Este la fel de inutil sa ii pui aceasta intrebare bunicului sau strabunicului. Nu mai intreba! Nu-ti intreba mama, societatea, cultura, civilizatia in care traiesti.

Intreaba-ti esenta interioara.

Daca doresti cu adevarat sa afli raspunsul, interiorizeaza-te. Din aceasta experienta launtrica se va naste schimbarea.

Voi intrebati: “Cum pot schimba aceasta stare de lucru?” Nu o puteti schimba. Mai intai trebuie sa ajungeti fata in fata cu propria realitate, iar aceasta intalnire va va transforma.”

Am recitit aceasta carte in ultimele zile cu aceeasi placere cu care am citit-o prima data, poate si datorita acelor mici povestiri pline de intelepciune prin care Osho isi exemplifica raspunsurile.

Puteti cumpara aceasta carte de la editura Mix:
http://www.edituramix.ro/
sau o puteti castiga la consursul care are loc pe Forum in perioada 24 aprilie-28 aprilie:

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *