Dupa ce v-am povestit cate ceva din Cartea despre femei si Cartea despre barbati am sa va fac cunoscute astazi si cateva dintre gandurile pe care Osho le-a exprimat in legatura cu copiii.
Cand a fost ultima data cand v-ati simtit copii? Oare a fost un morment incarcat de inocenta, luciditate, sete de a descoperi lumea? Oamenii doresc sa retraiasca aceeasi stare de minunare, inocenta si frumusete.
De ce? Pentru ca in sufletul unui copil culorile curcubeului, parfumul florilor sau chiar cel mai indepartat ciripit al pasarelelor trezesc amintirea paradisului in care a trait candva, dar din care a plecat atunci cand s-a nascut in aceasta lume.
Oamenii pornesc in cautare paradisului pierdut in care au trait candva, iar regasirea lui este totuna cu regasirea starii de copil, dominata de inocenta si spiritul jocului, de o inteligenta naturala, nealterata de cunoastere.
In viziunea lui Osho inocenta inseamna curaj si luciditate deopotriva, dar nu este o calitate ce poate fi dobandita sau invatata, ea tine chiar de natura reala a omului. Copiii ne nasc cu aceasta inocenta, dar pe parcursul vietii o pot pierde.
Se spune ca o persoana iluminata nu simte nevoia de a face copii intrucat ea a dat deja nastere noului sau sine; la extrema cealalta sunt oamenii nevrotici care nu sunt potriviti pentru a fi parinti. De aceea, momentul ideal pentru a fi parinte este acel moent cand omul devine mai constient si se simte pregatit de a transmite ceva din constiinta lui urmasilor.
Daca o persoana ar dori sa faca o noua achizitie pentru casa ei, cum s-ar desfasura acest proces? Avand la dispozitie milioane de posibilitati, ar cantari indelung care ar fi alegerea potrivita. Desi multi oameni nu realizeaza, copilul pe care il aduc in viata lor a fost ales tot din milioane de alternative, depinzand de starea lor din acel moment.
Cand sunt mici, copii au multe frustrari: cand doresc ceva dar nu pot obtine sau nu i se pot oferi incep sa planga. Plansul este pentru ei o necesitate profunda cu rol de purificare, de alungare a frustrarilor. In cazul in care se opresc brusc, caci toata familia va incerca sa ii opreasca, frustrarile vor fi blocate si se vor acumula. Mai tarziu, ei vor avea nevoie de o modalitate in care sa se exprime complet, numita in psihologie “tipat primar”.
De multe ori, Osho condamna societatea pentru ca ingradeste inteligenta, constiinta si luciditatea copilului, intrucat daca i-ar acorda libertate acesta s-ar revolta impotriva legilor si a sistemului. Copilul se naste inteligent, insa parintii il vor sufoca, il vor conditiona, vor incerca sa ii imprime modelul lor. De aceea, copilul are nevoie de un spatiu al sau, de un anumit timp petrecut singur pentru a-si forma propria personalitate, pentru a-si dezvolta potentialul iluminarii, asa cum s-a intamplat si cu autorul.
Viata omului este formata din cicluri care dureaza sapte ani. Fiecare ciclu este pregatitor pentru cel care va urma. Primii sapte ani sunt fundamentul, esenta personalitatii copilului. Urmatori sapte ani constituie o repetitie a celor precedenti: copii se cunosc, se familiarizeaza, se descopera unii pe altii. In cel de-al treilea ciclu, sexualitatea se maturizeaza deoarece copii, in compania sexului opus se indragostesc. Dupa experientele ciclurilor trecute, intre 21 si 28 de ani tinerii isi pot alege partenerul cu care se pot stabili definitiv.
Mesajul cartii: regasiti copilul din interior si lasati-va purtati de aceasta stare plina de farmec, fara restrictiile impuse de societate, de cei care va inconjoara. Permiteti-va sa experimentati libertatea si bucuria vietii cu inocenta unui copil.
Puteti cumpara aceasta carte de la editura Mix:
http://www.edituramix.ro/
de Corina Marin