Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere – Editura Herald

Publicat: 29 mai 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

Cartea regasita la Editura Herald“Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere” reprezinta o incursiune destul de ampla in metoda de psihoterapie al carei parinte fondator este Eric Berne.

Pornind de la modelul reprezentativ al lucrului cu clientul, lucrarea de fata prezinta in mod succesiv atat etapele analizei tranzactionale, cat si o serie de concepte cheie ce sunt direct conectate cu analiza tranzactionala.

Modelul starilor Eului in analiza tranzactionala

“Modelul starilor Eului in analiza tranzactionala este in sine unul al dezvoltarii, schitand experientele timpurii semnificative (Copil), influentele importante din partea celorlalti (Parinte) si integrarea acestora intr-o realitate functionala aici si acum (Adult).

Lipsa accentuata de satisfacere a nevoilor copilului conduce eventual la o vulnerabilizare psihologica si la importante rupturi intrapsihice.

Starile Eului si scenariul de viata prefigureaza dificultati interne si interpersonale care pot aparea atunci cand nu sunt satisfacute nevoile timpurii.”

De asemenea, alte concepte legate de analiza tranzactionala in psihoterapie sunt: tranzactiile, scenariul si jocurile psihologice.

Tranzactiile reprezinta modalitatile in care lumea interioara influenteaza interactiunile exterioare, cat si modalitatea in care intelegem aceste tipare.

Scenariul vine sub forma unui “plan de viata” inconstient pe care il cream in copilaria timpurie si care ne influenteaza alegerile ulterioare.

Jocurile psihologice sunt tipare de comportament repetitive care conduc la o stare “neplacuta” familiara.
Obiective ale consilierii si psihoterapiei in analiza tranzactionala:

• Autonomia
Constientizarea
• Spontaneitatea
• Intimitatea

Unul dintre aspectele esentiale despre analiza tranzactionala este ca in ciuda faptului ca are radacini in terapia psihanalitica, ea este o psihologie umanista.

Berne a dorit ca limbajul folosit in analiza tranzactionala sa fie la indemana clientului.

Tocmai de aceea, el a luat termeni obisnuiti pe care i-a transformat in termeni terapeutici, precum: “jocuri”, “scenariu”, “stroke-uri”, “eu sunt OK, tu esti OK”.

Principii umaniste fundamentale regasite in analiza tranzactionala:

• Respect pentru toti
• Responsabilitate personala’
• Schimbarea este posibila

Cartea “Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere” prezinta etapele prin care atat consilierul, cat si clientul trec atunci cand apleaza la aceasta forma de terapie, de la prima intalnire pana la incheierea colaborarii.

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *