Analiza tranzactionala Psihoterapie si Consiliere Editura Herald
Cele mai bune carti

Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere – Editura Herald

Cartea regasita la Editura Herald“Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere” reprezinta o incursiune destul de ampla in metoda de psihoterapie al carei parinte fondator este Eric Berne.

Pornind de la modelul reprezentativ al lucrului cu clientul, lucrarea de fata prezinta in mod succesiv atat etapele analizei tranzactionale, cat si o serie de concepte cheie ce sunt direct conectate cu analiza tranzactionala.

Modelul starilor Eului in analiza tranzactionala

“Modelul starilor Eului in analiza tranzactionala este in sine unul al dezvoltarii, schitand experientele timpurii semnificative (Copil), influentele importante din partea celorlalti (Parinte) si integrarea acestora intr-o realitate functionala aici si acum (Adult).

Lipsa accentuata de satisfacere a nevoilor copilului conduce eventual la o vulnerabilizare psihologica si la importante rupturi intrapsihice.

Starile Eului si scenariul de viata prefigureaza dificultati interne si interpersonale care pot aparea atunci cand nu sunt satisfacute nevoile timpurii.”

De asemenea, alte concepte legate de analiza tranzactionala in psihoterapie sunt: tranzactiile, scenariul si jocurile psihologice.

Tranzactiile reprezinta modalitatile in care lumea interioara influenteaza interactiunile exterioare, cat si modalitatea in care intelegem aceste tipare.

Scenariul vine sub forma unui “plan de viata” inconstient pe care il cream in copilaria timpurie si care ne influenteaza alegerile ulterioare.

Jocurile psihologice sunt tipare de comportament repetitive care conduc la o stare “neplacuta” familiara.
Obiective ale consilierii si psihoterapiei in analiza tranzactionala:

• Autonomia
Constientizarea
• Spontaneitatea
• Intimitatea

Unul dintre aspectele esentiale despre analiza tranzactionala este ca in ciuda faptului ca are radacini in terapia psihanalitica, ea este o psihologie umanista.

Berne a dorit ca limbajul folosit in analiza tranzactionala sa fie la indemana clientului.

Tocmai de aceea, el a luat termeni obisnuiti pe care i-a transformat in termeni terapeutici, precum: “jocuri”, “scenariu”, “stroke-uri”, “eu sunt OK, tu esti OK”.

Principii umaniste fundamentale regasite in analiza tranzactionala:

• Respect pentru toti
• Responsabilitate personala’
• Schimbarea este posibila

Cartea “Analiza tranzactionala – Psihoterapie si Consiliere” prezinta etapele prin care atat consilierul, cat si clientul trec atunci cand apleaza la aceasta forma de terapie, de la prima intalnire pana la incheierea colaborarii.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *