Absurditati la minut
Cele mai bune carti

Absurditati la minut

O carte neobisnuita. Personajul ei central este Maestrul, si inca din prima pagina cititorul este pus in tema asupra celor ce vor urma:

“Maestrul din aceaste povestioare nu se refera la o persoana anume. El poate fi in egala masura un guru hindus, un roshi zen, un intelept taoist, un rabin evreu, un calugar crestin sau un mistic sufit. El poate fi deopotriva Lao Tze, Socrate, Buddha, Iisus, Zarathustra sau Mohamed. Invataturile sale sunt la fel de valabile in secolul XX cum erau in secolul VII i.Ch.

Ele nu apartin mai mult Occidentului decat Orientului, sau invers. Conteaza oare cu adevarat toate aceste antecedente istorice? La urma urmei, istoria nu reprezinta altceva decat o inregistrare a aparentelor, in nici un caz Realitatea. Ea este o insiruire a doctrinelor, nicidecum Tacarea.

Orice anecdota veti alege, citirea ei nu va dura mai mult decat un minut. Limbajul Maestrului vi se va parea de multe ori ironic, exasperant, chiar absurd, cateodata. Aceasta, vai!, nu este o carte usoare. Ea nu a fost scrisa pentru a instrui, ci pentru a Trezi.

In paginile ei (dar nu in cuvintele tiparite, nici macar in povestioarele ca atare, ci in spiritul ei, in atmosfera pe care o creeaza) este ascunsa o Intelepciune care nu poate fi tradusa in cuvinte omenesti. Pe masaura ce veti citi paginile tiparite si va veti lupta cu limbajul criptic al Maestrului, este posibil sa experimentati fara sa va dati seama Invatatura Secreta care se ascunde in spatele acestui limbaj, fiind astfel Treziti, transformati.

Acesta este intelesul Intelepciunii: acela de a fi transformat fara cel mai mic efort din partea dumneavoastra; de a fi transformat – credeti sau nu – prin simpla trezire la realitatea de dincolo de cuvinte, care nu poate fi nici macar atinsa de cuvinte.”

Nu stu cum fac altii cand au in mana carti care le plac, ale mele sunt pline de sublinieri cu markerul si de pagini cu colturile indoite… ca sa regasesc mai usor data viitoare ce mi-a placut cel mai mult.

Cand am terminat de citit “Absurditati la minut” a lui Anthony de Mello am constat ca paginile erau pline de semne. De la Iluminare pana la ignoranta, de la religie pana la nationalism, de la adevar pana la acceptare… Maestrul are pentru fiecare subiect macar cate o povestire care te pune pe ganduri. Iata mai jos cateva dintre ele:

****************************

Desi era fascinat de tehnologia moderna, Maestrul refuza sa o numeasca progres.

Pentru el, adevarul progres era “Progresul inimii”, “progresul fericirii”, nicidecum “progresul creierului” sau “progresul jucariilor tehnologice”.

-Ce credeti despre civilizatia moderna? l-a intrebat odata un reporter.
-Cred ca ar fi o idee foarte buna, a raspuns el.

****************************

Maestrul a continuat apoi relatand povestea proprietarului de hotel care s-a plans amarnic de efectele pe care le-a avut asupra afacerii sale noua autostrada construita de guvern.

-Asculta, i-a spus un prieten. Pur si simplu nu te inteleg. In fiecare seara, hotelul tau este arhiplin.

-Nu te lasa indus in eroare de acest lucru. Inainte de construirea autostrazii, eram nevoit sa refuz 30-40 de clienti in fiecare seara, caci nu mai aveam locuri. Acum, abia daca mai pot refuza 25.

Dupa care Maestrul a adaugat:
-Daca sunteti hotarati sa va simtiti nefericiti, chiar si clientii inexistenti devin reali.

****************************

Principalul motiv pentru care oamenii nu sunt fericiti consta in faptul ca ei traiesc o satisfactie nebuna ca urmare a suferintelor lor, a spus Maestrul.

Le-a povestit apoi discipolilor de o calatorie cu trenul, in care avea cuseta de sus. Desi noapte, ii era imposibil sa adoarma, caci in cuseta de jos se auzeau continuu gemetele unei femei: “Doamne, cat de sete imi este… Doamne, cat de sete imi este!”

Exasperat de interminabilele gemete, Maestrul s-a dat jos din pat, a parcurs intreaga lungime a vagonuui si a umplu doua pahare cu apa, pe care i le-a adus femeii.

-Uite, cucoana, apa!
-Dumnezeu sa te binecuvinteze, domnule. Iti multumesc.

Maestrul s-a urcat inapoi in cuseta sa, s-a instalat confortabil si era pe punctul de a cadea intr-un somn profund, cand de jos s-a auzit binecunoscuta voce tanguitoare: “Doamne, cat de sete mi-a fost… Doamne, cat de sete mi-a fost!”

****************************

Un director executiv l-a intrebat pe Maestru care este sectetul unei vieti pline de succes.

-Sa faci pe cineva fericit infiecare zi.

Dupa ce s-a mai gandit, a adaugat:
-Chiar daca persoana respectiva esti chiar tu.

Dupa inca un minut, a completat:
-Mai ales daca persoana respectiva esti tu.

****************************.

Puteti cumpara aceasta carte de la editura Mix:
http://www.edituramix.ro/

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *