9 carti despre trauma si stres posttraumatic

Publicat: 10 noiembrie 2015
Comentarii: 1 Răspunsuri

Pentru ca se vorbeste foarte mult zilele acestea despre trauma, trauma colectiva, trauma secundara, stres posttraumatic, efectele traumei in viata de zi cu zi, m-am gandit sa va ofer cateva recomandari de carti, in limba romana si engleza, care mie mi-au fost de ajutor in a intelege ce inseamna o trauma si cum poate fi gestionata.

corpul-isi-aminteste

1. Corpul isi aminteste, Babette Rothschild

corpul-isi-aminteste

Cartea explica, in primul rand teoretic, modul de functionare al corpului si al mintii in cazul evenimentelor traumatizante. Apoi, ofera o serie de instrumente in sprijinul persoanelor care au trecut printr-un astfel de eveniment si care sufera de sindrom de stres posttraumatic.

Intalnim si o definitie a traumei: “o experienta psihofizica, chiar daca evenimentul traumatic nu cauzeaza nici o vatamare corporala directa.”

Tot aici aflam detalii despre tulburarea de stres posttraumatic, care perturba functionarea normala a celor afectati de trauma, influenteaza capacitatea de a realiza sarcinile de zi cu zi si de a raspunde nevoilor zilnice.

Astfel, trauma continua sa fie retraita si sa deranjeze realitatea individului. Cu toate acestea, nu orice persoana care traieste o trauma va dezvolta sindrom de stres posttraumatic.

2. Waking the tiger: Healing Trauma, Peter Levine

waking-the-tiger

Aceasta carte ofera o noua viziune asupra traumei, referindu-se la om ca la o faptura unica, dotata cu capacitate instinctuala. Cartea ne pune fata in fata cu o intrebare unica: de ce animalele din salbaticie, desi traiesc in pericol la fiecare pas, sunt foarte rar traumatizate? Intelegand dinamica care le face pe animalele salbatice imune la simptome traumatice, ni se reveleaza astfel misterul traumei omenesti si intrebarile legate de ceea ce se numeste stres posttraumatic.

Aceasta carte ofera o viziune a normalizarii simptomelor traumei si a pasilor necesari pentru vindecare. Oamenii sunt adesea traumatizati de experiente banale. Cititorul este purtat intr-un tur ghidat al impulsurilor subtile si puternice care ne guverneaza raspunsurile la evenimente de viata coplesitoare, raspunsuri ce se pot concretiza sub forma de stres posttraumatic.

Sunt oferite si o serie de exercitii care ne ajuta sa ne focalizam pe senzatiile corporale. Prin constientizarea sporita a acestor senzatii, trauma poate fi vindecata.

3. Splits in the soul, Franz Ruppert

Splits-in-the-Soul

Este o carte care exploreaza intelegerea impactului traumei asupra generatiilor. Cartea adanceste intelegerea procesului si functiei scindarii psihologice ca raspuns natural la evenimentele traumatice, explorand in detaliu rezultatele pe care asemenea strategii de supravietuire le au asupra persoanei traumatizate si acelora cu care sunt in contact strans.

Cartea sustine ca doar intelegand in detaliu procesele implicate si dezvoltand abilitatea de a recunoaste trauma, putem lucra cu trauma ca experienta personala si ca mostenire a sistemului de familie.

Exista exemple detaliate de studii de caz ilustrand procesul dezintegrarii structurii psihologice de supravietuire si de integrare a fragmentarii. In plus, Ruppert ofera o mostra de metodologie de lucru prin constelatii familiale, ca modalitate de a atinge intelegerea si integrarea in caz de trauma.

4. Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei, Franz Ruppert

trauma-atasament

Cartea lui Franz Ruppert exploreaza diferitele tipuri de experimentare a traumei, aducand elemente din teoria atasamentului a lui John Bowlby si a lui Mary Ainsworth si formand o poza multigenerationala a dinamicii traumei.

Experientele traumatice sunt atat de dureroase, incat provoaca scindari in personalitate. Este imposibil pentru o mama sau un tata sa evite sa dea mai departe propriile experiente traumatice copiilor, prin intermediul atasamentului parinte-copil. Exista sentimente profunde, perceptii, ganduri si feluri incorporate de a fi care formeaza reziduurile traumei.

Prin experienta sa clinica, Franz Ruppert introduce elemente despre originea stresului psihologic. A dezvoltat un fel unic de a lucra sensibil cu constelatii familiale, pentru a revela si rezolva dinamicile ascunse ale traumelor din trecut.

5. 16 conferinte despre trauma, Louis Crocq

16-conferinte-despre-trauma

O carte de baza care ofera raspunsuri la intrebari de tipul: Ce este o trauma? Ce inseamna sindrom de stres posttraumatic? Ce inseamna reactia imediata la trauma? Ce presupune perioada postimediata?

In acelasi timp, abordeaza o serie de teme de maxim interes din spectrul interventiilor traumatice: despre nevroza traumatica, trauma la copii, trauma si memorie, trauma si somn, trauma si rezilienta.

6. Healing from Trauma: A Survivor’s Guide to Understanding Your Symptoms and Reclaiming Your Life, Jasmine Lee Cori

healing-from-trauma

Oferind perspective inovative asupra dificultatilor legate de trauma, aceasta carte ne ajuta sa intelegem trauma si efectele ei, sa identificam simptomele traumei (disociere, amortire) si problemele mentale comune care deriva din trauma; sa gestionam reactii si amintiri traumatice, sa cream o viata mai echilibrata care sprijina recuperarea, sa alegem o interventie potrivita in caz de stres posttraumatic.

Sa recunoastem in ce punct al vindecarii ne aflam si de ce avem nevoie ca sa continuam cresterea posttraumatica. Cu exercitii, povesti vindecatoare, amintiri, resurse – cartea este un prieten de incredere pentru cineva care cauta sa-si recupereze viata in urma impactului devastator al traumei.

7. In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness, Peter Levine
 

In-an-unspoken-voice

Cartea se bazeaza pe ideea ca trauma nu este o boala ci o rana cauzata de inghetare, neajutorare si pierdere care poate fi vindecata prin angajarea capacitatii noastre innascute de a regla stari mari de excitatie si emotii intense.

Imbogatita cu o baza teoretica coerenta si cu exemple, cartea uneste ultimele cercetari din biologie, neurostiinte si psihoterapie orientata spre corp pentru a ne arata ca atunci cand aducem impreuna instinctul animalic si ratiunea, putem deveni fiinte umane complete si putem gestiona diferit stresul posttraumatic.

 9. Trauma familiala si resursele compensatorii, Diana Vasile

trauma-familiala

O carte care vorbeste atat teoretic despre trauma, stres posttraumatic, situatii traumatice, traumatizarea psihica si reactiile la trauma cat si despre resursele psihici activate in urma traumei, adaptare, coping, rezilienta si cresterea posttraumatica.

9. Tratat de psihotraumatologie. Fundamentele unui nou domeniu, Peter Riedesser, Gottfried Fischer

tratat-de-psihotraumatologie

Pe langa faptul ca ofera multe detalii stiintifice despre o intelegere completa a fenomenului de trauma si de stres posttraumatic, cartea ofera in primul rand  un model complet de abordare a traumei de catre specialisti.

 

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *