15 carti care mi-au infrumusetat viata
Cele mai bune carti

15 carti care mi-au infrumusetat viata

Se intampla ca uneori sa inchidem in mod voluntar usile prin care interactionam cu exteriorul pentru o deschide ferestrele care ne indeamna sa inspiram mireasma unui nou moment petrecut cu noi insine.

O modalitate de a ne lasa purtati in acest nou univers este de a savura o carte buna. Mai jos regasiti o lista a cartilor de beletristica, dar si a celor de dezvoltare spirituala care mi-au oferit o alta perspectiva asupra modului in care poate fi definita viata.

Printre cartile preferate de beletristica se regasesc urmatoarele:

  • ,,Micul Print” – Antoine de Saint Exupery, editura Rao. ,,Micul Print” nu este o carte pentru copii. ,,Micul Print” este o carte pentru adultii care au nevoie sa-si reaminteasca lucrurile simple ale vietii si cat de valoroase sunt ele. Pastrand o tonalitate inocenta pe tot parcursul cartii, calatoria personajului principal reprezinta de fapt o redescoperire a celor mai importante lucruri: de la prietenie si comunicare la ,,a da si a primi”, la iubire si simplitate. Iata un citat care exemplifica diferenta de viziune dintre un adult si un copil: ,,Oamenilor mari le plac numerele. Cand le vorbiti despre un nou prieten, nu va intreaba niciodata ceea ce e cu adevarat important. Nu va intreaba niciodata:<<Cum suna vocea lui? Ce jocuri ii plac? Colectioneaza fluturi?>> Ei va intreaba: <<Cati ani are? Cati frati are? Cat cantareste? Cat castiga tatal sau?>> Doar atunci cred ca l-au cunoscut. “
  • ,,Romanul adolescentului miop”- Mircea Eliade, editura Litera. Consider ca aceasta este cea mai potrivita carte care descrie procesele transformarii unui adolescent. Nu putini sunt cei care afirma ca adolescenta este cea mai frumoasa perioada a vietii, dar ca prea tarziu constientizam acest fapt, lasandu-ne prinsi in capcana propriilor iluzii, a timidatii, a comparatiilor, a momentelor de genul ,,este cel mai urat lucru care mi se poate intampla”. Toate aceste trairi sunt prezentate din perspectiva adolesentului introvertit care a fost Mircea Eliade: ,,Trebuie sa ma cunosc. Trebuie sa stiu odata cine sunt si ce vreau. Am amanat mereu lucrul acesta pentru ca mi-era teama. Mi-era teama ca nu voi putea sa-mi luminez sufletul sau ca lumina ce va aluneca asupra-mi sa nu ma indurereze. Eu mi-am inchipuit anumite lucruri despre mine insumi. Ce se va intampla daca acestea nu exista aievea? Daca ele n-au fost decat o parere?”
  • ,,De veghe in lanul de secara”-J. D. Salinger, editura Polirom. Aceasta este o alta carte a adolescentei mele, insa spre deosebire de cartea de mai sus, romanul aduce cu sine viziunea ironica a unui pusti care incearca sa inteleaga lumea adultilor. Nici in cartea de fata nu lipsesc contradictiile si incercarile personajului de a intelege cursul vietii. Titlul cartii vine din raspunsul lui Holden intrebarea clasica legata de profesia lui atunci cand va fi ,,mare”: „In orice caz, în mintea mea am vazut o multime de copii mititei jucand un joc in lanul intins de secara. Mii de copii – si nimeni in jur, adica nici un om mare, in afara de mine. Si eu stau la marginea unei prapastii ametitoare. Si stii ce fac? Prind copiii sa nu cada in prapastie. Vreau sa spun, cand alearga si nu se uita unde merg, trebuie sa le ies in cale si sa-i prind. Asta as face toata ziua. As sta de veghe in lanul de secara. Stiu ca-i o nebunie. Dar e singurul lucru care m-ar tenta. Stiu ca-i o nebunie.”
  • ,,Toti oamenii sunt muritori” – Simone de Beauvoir, editura Univers. Oare cati dintre noi nu ne-am intrebat cum e sa fii nemuritor? Cate am face pe acest pamant daca pur si simplu ni s-ar da timp…insa aceasta nu este si viziunea personjului principal care vede in nemurire un mare blestem. Opozitia muritor-nemuritor este foarte frumos prezentata prin prisma lui Regine, personaj feminin ce reprezinta o actrita dornica sa se afirme si sa ramana pentru totdeauna in amintirea nemuritorului Fosca. Ceea ce  pentru tanara actrita inseamna putere si recunoastere, pentru Fosca nu inseamna decat singuratate, indiferenta si monotonie. Dintr-un anumit punct de vedere cartea de fata m-a determinat sa ma intreb daca nu cumva zeii invidiaza oamenii si nu invers: ,,Nu putem astepta ca viitorul sa dea un sens actiunilor noastre; altfel, orice actiune ar fi imposibila”.
  • ,,Istoria iubirii” – Nicole Krauss, editura Humanitas.  Cea mai frumoasa carte despre iubire pe care am citit-o. Mai patrunzatoare decat ,,Romeo si Julieta” si mai  captivanta decat ,,Maitreyi”, prezinta povestea unui scriitor batran, care, dupa saizeci de ani se reintalneste cu fata persoanei pe care a iubit-o in tinerete, fata ce poarta numele personajului principal din romanul sau, Alma. Prezentarea in paralel a destinelor celor doi si reintalnirea acestora dupa ce timpul si-a lasat amprentele asupra lor sunt de o emotie complesitoare. Ceea ce m-a atras la aceasta carte este faptul ca nu prezinta doar povestea de dragoste dintre un barbat si o femeie, ci si aceea dintre frate si sora, dintre un copil si Dumnezeu, dintre un batran si cel mai bun prieten al sau, deci prezinta iubirea sub toate aspectele sale.
  • ,,Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?”-Pascal Bruckner, editura Trei. ,,Inceputul este asemenea unui zeu, care atata vreme cat ramane printre oameni, salveaza tot”. Ceea ce m-a atras foarte mult la aceasta carte a fost modalitatea prin care autorul reuseste sa patrunda in cele mai intunecate colturi ale psihologiei umane, pe fundalul prieteniei dintre doi pianisti. Ajunsi la varsta de 40 de ani si cunoscandu-se inca din copilarie, Luc si Gabriel poarta cu sine povara unei false prietenii. In ciuda faptului ca relaxarea este cuvantul care pare sa le defineasca prietenia, invidia si competitia sunt de fapt elementele care ii determina sa stea fata in fata cu ei insisi pentru ca apoi sa fie sinceri cu ceilalti. O carte despre joc, neincredere, talent, o carte despre oameni.
  • Poeziile lui Nichita Stanescu si ale lui Marin Sorescu. Atunci cand ii citesc pe cei doi, totul devine o interjectie in jurul meu, o interjectie a admiratiei. Nu as putea sa aleg doar unul deoarece o data ce l-am descoperit pe celalalt, nu pot renunta la niciunul. Sunt atat de simpli incat totul pare un dialog de la suflet la suflet. Iata un citat din Marin Sorescu: ,,Fericiti cei care pot zbura/ pe care aerul ii iubeste si ii tine.”
  • ,,Un veac de singuratate”- Gabriel Garcia Marquez, editura Rao. Romanul prezinta evolutia unei familii, schimbarile care se petrec in mijlocul acesteia si intorsaturile uneori imprevizibile ale vietii in fata carora nu putem riposta. Pornind de la ideea conform careia ,,copiii mostenesc nebuniile parintilor lor”, romanul este mai mult decat o incursiune in viata de familie. Inainte de toate, contureaza evolutia omului si care sunt factorii care determina acest proces.

In continuare, regasiti cartile de dezvoltare spirituala care mi-au folosit in procesul de motivare a drumului personal pe care l-am strabatut:

  • ,,Iubire, libertate, solitudine” – Osho, editura Mix. Aceasta carte m-a ajutat sa fac diferenta (in prima instanta la nivel teoretic) intre iubire si atasament, intre libertate si independenta, intre singuratate si solitudine: ,,Iubirea iti acorda libertatea de care ai nevoie si te ajuta sa fii tu insuti. Este un fenomen extrem de paradoxal. Pe de o parte, te face sa te simti ca un suflet in doua trupuri; pe de alta parte iti confera individualitate, unicitate.”
  • ,,Relatiile si legea atractiei” – Esther si Jerry Hicks, editura Adevar Divin. Prin intermediul acestei carti am descoperit pentru prima data ca ceea ce sunt in prezent este rezultatul actiunilor mele din trecut si ca ceea ce voi fi in viitor este rezultatul a ceea ce sunt in prezent. Avand ca punct de plecare afirmatia de mai sus, cartea ofera o serie de invataturi care sunt trecute prin filtrul relatiilor. Important este sa ne amintim ca proba practica este cea pe care trebuie sa o parcurgem.
  • ,,Raspunsul este simplu…Iubeste-te pe tine insuti, traieste la unison cu spiritul tau!”-Sonia Choquette, editura Adevar Divin.  Pe langa anumite sfaturi menite sa ne reintoarca spre propria fiinta, cartea prezinta o serie de aplicatii pe care le putem pune in practica pentru a dobandi o imagine mai buna despre noi insine: de la simpla constientizare a respiratiei la impartasirea talentelor noastre. Un sfat care mi-a fost folositor a fost urmatorul: ,,Sa nu te autovictimizezi. Retine: tu nu-I poti controla pe cei din jur, dar ai libertatea de a alege cum sa reactionezi fata de ei.”
  • ,,Corpul tau iti spune: Iubeste-te!”-Lise Bourbeau, editura Ascendent. Pana sa interactionez pentru prima data cu aceasta carte, credeam ca boala se manifesta doar la nivelul fizicului nostru. Cartea de fata m-a ajutat sa inteleg ca boala apare ca urmare a unor blocaje mentale si emotionale si abia apoi se instaleaza in corpul fizic. Aici regasiti o scurta descriere a afectiunilor la nivel fizic si care sunt blocajele care au determinat aparitia lor.
  • ,,Pot face acest lucru”- Louise Hay, editura Adevar Divin. Cartea pune accentul pe puterea afirmatiilor si prezinta o serie de afirmatii pe care le putem spune pentru ca viata noastra sa se imbunatateasca in diferite aspecte precum: sanatatea, banii, relatiile, iubirea, respectul de sine.
  • “Zero limite” – Joe Vitale, editura Meteor Press. Mica incursiune in tehnica Ho’ponopono m-a pus din nou fata in fata cu importanta cuvintelor simple precum: ,,Imi pare rau”, ,,Te rog sa ma ierti”, ,,Te iubesc”, ,,Iti multumesc”. ,,Pacea incepe cu mine” este citatul cel mai reprezentativ al acestei carti, care ne arata ca singurii care pot schimba o situatia suntem, de cele mai multe ori, noi insine.
  • Vindecarea cu ingeri”-Doreen Virtue,  editura Adevar Divin. Ceea ce mi-a placut la aceasta carte a fost reamintirea unui subiect care imi era drag inca din copilarie: ingerii. Doreen Virtue prezinta caracteristicile arhanghelilor si ale ingerilor si cum pot fi acestia invocati in anumite situatii ale vietii de zi cu zi.

                Asteptam sa ne scrieti care sunt cartile care v-au produs o transformare interioara sau care pur si simplu au venit la momentul potrivit. Lectura placuta!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *