Anxietatea sociala – a evita sau a explora?

Publicat: 11 octombrie 2013
Comentarii: 3 Răspunsuri

anxietatea sociala a evita sau a explora

anxietatea sociala a evita sau a explora

Anxietatea sociala (Social Anxiety Behaviour-SAD) reprezinta teama oamenilor de a fi evaluati in mod negativ de catre ceilalti in mediul social.

Chiar daca acesta apare in numar mai mare in Statele Unite ale Americii (2,8% din populatie), nici tarile europene nu se lasa mai prejos (2,3% din populatie).

Indiferent de incrucisarile culturale din studiile care au oferit rezultatele de mai sus, preocuparea fata de imaginea sociala a oamenilor trebuie examinata avand in vedere contextul cultural, rasial si etnic al persoanei respective.

Este interesant faptul ca anxietatea sociala este adesea confundata cu timiditatea , aceasta din urma fiind mai degraba o trasatura a personalitatii decat o problema de santate mentala. Mai mult decat atat, chiar daca anxietatea sociala se regaseste in numar destul de mare in randul persoanelor timide (18%) in comparatie cu cele care nu sunt timide (3%), totusi majoritatea persoanelor timide nu sufera de anxietate sociala.

Comparandu-i pe timizi cu cei care sufera de anxietate sociala, vom afla ca persoanele timide nu evita situatiile sociale din cauza fricii irationale si destul de intense ca vor fi evaluate negativ de catre ceilalti.

Cauze si simptome ale anxietatii sociale

Anxietatea sociala se poate defini drept “o teama evidenta de performanta sociala a unui individ, insotita de o anxietate intensa si de o stare de rusine”.

Astfel, aceasta tulburare poate aparea in multe contexte: cand suntem prezentati unor persoane noi, cand participam la un interviu pentru un job, cand vorbim la telefon, cand cunoastem o persoana cu un statut social autoritar.

Chiar si semnarea propriului nume in momentul in care suntem priviti de altcineva poate deveni un gest in care anxietatea sociala sa isi faca aparitia, putand fi la fel de intens precum un atac de panica (manifestandu-se prin tremurat, transpiratie, confuzie mentala, probleme respiratorii sau gastrointestinale, roseata in obraji).

De asemenea, constientizarea faptului ca cineva ne poate observa starile reprezinta un alt aspect pe care il putem asocia cu anxietatea sociala.

In timp ce pentru altii activitatile obisnuite reprezinta o placere, pentru aceste persoane pot fi adevarate momente de tortura.

Desi ei se tem ca vor fi judecati de ceilalti, disconfortul pe care il resimt este elementul care ii coplesteste.

Oamenii care sufera de anxietatea sociala au o tendinta puternica de a evita situatiile la care sunt expusi, iar acest lucru incepe in special din copilarie. Activitatile normale precum a merge la scoala, a socializa cu alti copii, a tine prezentari in fata colegilor sau a-si face prieteni reprezinta activitati stresante pentru ei. Mai tarziu, ei sunt adultii care se imbolnavesc in zilele in care trebuie sa tina o prezentare, isi aleg joburi in care nu interactioneaza foarte mult cu ceilalti si dau cu piciorul oportunitatilor sociale care i-ar putea deschide catre prietenie sau romantism.

Un element cu adevarat important este acela ca persoanele care se confrunta cu anxietatea sociala nu sunt antisociale.

Ele sunt doar foarte nefericite in legatura cu conditia lor, insa disconfortul pe care interactiunea cu ceilalti il creaza umbreste dorinta lor de a interactiona cu ceilalti. Astfel, ei s-au obisnuit sa-si ascunda emotiile mai degraba decat sa le exploreze.

De asemenea, anxietatea sociala determina oamenii sa evite lucrurile si activitatile de care se tem, prin faptul ca se pot amuza pe baza acestora. Comportamentul prezentat este un raspuns la reactia “Lupta sau fugi”. Meditatia ii poate ajuta pe acestia sa ramana concentrati pe lucrurile de care se tem decat sa fuga de acestea. Astfel, ei pot invata sa-si exploreze sentimentele inainte de a invata sa le exprime.

Ca si in cazul altor afectiuni, anxietatea sociala poate fi diagnosticata prin analizarea istoriei familiei noastre, putand fi vindecata prin intermediul unor tratamente specifice.

Resurse: http://www.psychologyineverydaylife.net

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *