tehnicile de meditatie si creierul
Spiritualitate

Tehnicile de meditatie si creierul

Meditatia, pe care cei mai multi dintre noi am incercat-o fara sa avem rabdare pentru a-i culege roadele, este probabil una dintre cele mai simple activitati din arsenalul dezvoltarii personale.

Indiferent ce tehnici de meditatie abordam (si exista o multime, foarte usor de aplicat!), este important sa intelegem ca beneficiile apar cu rabdare, in timp, este suficient sa investim 15-20 de minute pe zi si rezultatele vor aparea.

Sa meditezi inseamna sa te opresti din activitatile pe care le faci (sau sa te rezumi la o activitate simpla si repetitiva), sa stai pur si simplu pentru cateva minute, fie cu ochii inchisi, fie fixati pe un obiect sau privind la cerul albastru, sau sa te plimbi si sa iti asculti respiratia, sa lasi sirul gandurilor sa-ti treaca prin minte fara sa te implici, sa te detasezi de tine si sa-ti destinzi mintea – ceea ce te va ajuta sa te reconectezi cu trupul si spiritul.

Suna complex si mistic, insa a medita nu e deloc complicat, iar pe masura ce te antrenezi, momentul de echilibru, calmul interior, concentrarea spirituala sunt tot mai usor de obtinut si de folosit pentru a primi energie si o stare de bine pentru intreaga zi, fie ca te limitezi la tehnici de meditatie simple sau faci yoga ori alte practici spirituale complexe.

Vestea buna este ca poti medita oriune si indiferent ce tip de personalitate ai.

Daca esti o fire mai artistica, poti asculta muzica de meditatie in surdina, in lumina difuza a unor lumanari parfumate, pentru a-ti stimula simturile. Daca esti tipul activ, poti medita plimbandu-te in parc, urmarind cum pasii tai ating iarba sau frunzele de pe pamant.

Daca esti gurmand, poti medita savurand fiecare bucatica de mancare. Tehnicile de meditatie pot fi aplicate asistat, urmand de exemplu la cursuri de yoga, in actiune (cand faci un automatism, cum este exemplul cu plimbarea, sau alte activitati ce implica miscari repetitive), pot fi senzoriale (cand te concentrezi pe rand pe toate simturile corpului, pe sunete, mirosuri, atingere, arome, culori) sau mentale (urmarirea fluxurilor mentale, trecerea in revista a gandurilor, fara a incerca sa le influentam in vreun fel, detasarea mentala, etc.).

Cercetatorii au scanat creierele unor persoane care practicau meditatia in mod activ, inainte si dupa sesiunile de meditatie. Daca inainte de meditatie zonele lobilor frontal, parietal si hipotalamusul erau “inflamate” de activitate, dupa meditatie acestea aratau ca dupa un somn linistitor, relaxate si revigorate.

Meditatia influenteaza astfel zonele din creieri responsabile cu rationamentele, emotiile, planificarea si calculelele, experimentarea senzoriala a lumii incojuratoare, orientarea, memoria si o serie de alte functii esentiale in viata de zi cu zi. Exista chiar studii care realizeaza o legatura intre meditatii, dezvoltarea materiei cenusii in creier si incetinirea procesului de imbatranire.

In momentul in care tehnicile de meditatie devin o constanta a existentei noastre zilnice, beneficiile pe care ar trebui sa le resimtim sunt legate de: putere de concentrare mai buna, disparitia aproape completa a episoadelor de anxietate, imbunatatirea memoriei, a creativitatii si reducerea stresului.

Prin urmare, asezati-va confortabil, puneti muzica de meditatie ca sa intrati mai bine “in rol” (functioneaza mai ales la incepatori) si concentrati-va pentru putin timp asupra corpului (membre, greutate, senzatii, respiratie) si mintii (ganduri, felul in care atentia este distrasa, perceptia lumii exterioare).

Incepand cu aceasta practica si devoltand in timp alte tehnici mai complexe, ii veti acorda creierului momentele de relaxare si reincarcare a energiei de care are atata nevoie.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *