Spiritualitate autentica: “cu capul in nori” sau “cu picioarele pe pamant”?

Publicat: 3 august 2015
Comentarii: 4 Răspunsuri

Din nou, ne adresam unui subiect delicat legat de spiritualitate: vom vorbi astazi despre spiritualitatea desprinsa de realitate, care ne proiecteaza in iluzie si care este adesea folosita drept un mecanism de aparare in fata durerii neprocesate din corpul nostru emotional si despre ceea ce numim spiritualitate autentica, impamantata, care pleaca direct din inima, care integreaza sufletul, corpul si mintea, care inseamna conectare si prezenta si nu poate veni decat dupa multa munca cu traumele, problemele emotionale, tiparele disfunctionale mostenite sau create pentru supravietuire.

Spiritualitate cu capul in nori sau despre bypass spiritual

Despre conceptul de bypass spiritual am mai scris un articol care a fost foarte apreciat. Acest concept este cel care creeaza premisele unei spiritualitati neautentice, folosite ca un instrument de a evita accesul la esenta noastra reala, care include pe langa partea noastra de lumina, pe langa sentimente precum iubire, pace, frumusete, si partea noastra de umbra, cu sentimente precum furie, durere, tristete.

Astfel, spiritualitatea autentica inseamna a trece prin emotiile inconfortabile si a le procesa. Nu inseamna a incerca sa le transcendem sau sa le transformam fortat in “lumina si iubire”, ci inseamna sa le traim asa cum sunt, sa avem capacitatea de a sta cu ele si de a ne deschide sa primim darul lor.

A fi spiritual nu inseamna ca-ti este interzis sa simti furie sau tristete. Autenticitate inseamna a-ti permite sa simti aceste emotii si a-ti permite sa le exprimi intr-un mod continut si sigur pentru tine insuti si pentru cei din jur.

Singura cale autentica este aceea de a trece prin emotii, nu de a le transcende. A trece prin durere, tristete, furie, a-ti deschide inima in loc sa o inchizi pentru a te proteja si a ramane constient, in momentul prezent.

Spiritualitatea cu capul in nori mai inseamna si deconectarea de corp si incercarea de a trai viata in alte sfere. Iesirea din corp este adesea un mecanism de protectie fata de accesarea durerii care-si gaseste locasul la nivel celular, in profunzimile corpului nostru.

A fi prezent in corp poate fi o experienta extrem de dureroasa pentru multi dintre noi si daca nu primim ajutor in a sta cu durerea noastra, tentatia de a fugi si de a evada in sferele sprituale este foarte mare. Nu e nimic in neregula in acelasi timp cu a accesa energii inalte si vibratia pura de lumina si iubire, insa a folosi aceste tehnici ca o modalitate de a evita durerea poate duce la un dezechilibru care ne deconecteaza de insasi esenta noastra.

Un alt exemplu de bypass spiritual si de spiritualitate neautentica, pe care mi-a fost dat sa-l aud de multe ori: “Nu imi pot gasi un partener, pentru ca intr-o viata anterioara am luat decizia sa raman singur.” Nu voi vorbi acum despre existenta sau inexistenta vietilor anterioare, pentru ca este un concept care tine de credintele fiecaruia si pentru ca nu aceasta este problema acestei abordari. Problema reala pe care o vad eu este  tentatia de a cauta raspunsul mult mai departe decat este cazul.

Eu consider ca autenticitate si spiritualitate autentica inseamna sa ne asumam si sa procesam mai intai experientele din aceasta viata, incepand din copilarie, de la relatia cu parintii, de la tiparele de a intra in relatii pe care ni le-am format in conformitate cu ceea ce am trait si am simtit, la nivel subtil, in energia pe care am absorbit-o ca si copii in casa parinteasca.

Daca am fost in mod constant abuzati in copilarie, este evidenta cauza lipsei noastre de disponibilitate fata de intimitatea autentica intr-o relatie de cuplu. Daca nu vrem insa sa privim inspre copilul abuzat din interiorul nostru, pentru ca este mult prea dureros, vom cauta explicatii spirituale de genul: “in alta viata am decis sa fiu singur”, ceea ce, desigur, poate fi adevarat la un anumit nivel, insa nu pana nu am privit cu adevarat inspre durerile noastre din aceasta viata.

jeff-brown

Spiritualitate autentica, cu ambele picioare pe pamant

Spiritualitatea autentica, cea care se intampla atunci cand reusim sa ne ridicam nivelul de perceptie pastrand in acelasi timp ambele picioare pe pamant, nu se poate intampla decat prin accesarea si procesarea continutului corpului emotional de durere care vine din trauma, abuz, din copilaria nefericita pe care am trait-o, din fluxurile blocate in relatie cu parintii si cu familia din care provenim.

Spiritualitatea cu ambele picioare pe pamant are ca motto: “Nu transcende nimic, include totul.” Nu fugi de nimic, traieste totul. In drumul spre ceea ce numim spiritualitate autentica, cu ambele picioare pe pamant, putem sa apelam la tehnici spirituale pentru a avea resurse sa ne vindecam traumele, iar apoi putem merge in paralel cu tehnici de spiritualitate impamantata, insotite de constientizare la sange a ranilor, a reactiilor emotionale care provin din rani, a mecanismelor de aparare. Altfel, spiritualitatea este doar un pansament pus pe o rana cu puroi. Infectia se va extinde si intregul organism va fi in pericol.

 

jeff-brown

Cu cat suntem mai autentici pe calea noastra, cu atat mai sus se va putea ridica nivelul nostru de constientizare. Acesta este darul acestei cai spirituale pe care o numim spiritualitate autentica, spre deosebire de calea spirituala falsa.

Autenticitatea inseamna luciditate in fata ranilor, constientizarea lor si puterea de a le expune, de a le trai, de a le ingriji si de a merge mai departe prin viata cu ele transformate in surse de putere. Si mai inseamna sa fim autentici cu noi insine, inclusiv in legatura cu felurile in care evitam adevarul.

Numai dupa ce am privit la tiparele disfunctionale prin care relationam cu lumea, in relatiile intime, in familie, cu cei din jur si le-am asumat si onorat, putem sa le eliberam si sa pasim in adevarul sufletului. Adevarata cale spirituala ne asteapta de atunci incolo. O spiritualitate autentica, impamantata, cu esenta inradacinata in insasi umanitatea noastra, care integreaza corpul si sufletul, mintea si inima, emisfera dreapta care spune “Sunt una cu toti si cu toate” si emisfera stanga care spune: “Sunt eu, am un corp si ma delimitez de ceilalti prin asta.”

Despre spiritualitate autentica si granite

Daca nu stim unde ne sfarsim noi si incepe celalalt, vom avea dificultati in a stabili conexiuni sanatoase. Persoanele cu granite slabe sunt usor de manipulat si de influentat, confundand adesea sentimentele celor din jur cu ale lor. Cei cu granite prea ferme au dificultati in a-si deschide inima pentru a iubi, zidurile fiind prea puternice pentru a fi patrunse.

Oamenii cu granite sanatoase traiesc undeva la mijloc. Au si capacitatea de a fi vulnerabili si pe aceea de a se proteja atunci cand e nevoie iar atunci cand se misca catre o polaritate, o fac intentionat, simtul sinelui ramanand intact, in ambele cazuri.

Despre iertare, gandirea pozitiva si spiritualitate autentica

Iertarea este un lucru minunat, insa este esential sa se intample in mod natural. Frazele de genul: “Trebuie sa-i ierti pe cei care ti-au gresit” nu au nicio legatura cu spiritualitatea autentica. A pretinde ca ai iertat doar pentru ca “nu e bine” sa tii suparare sau sa fii furios pe cineva este o practica nerecomandata pentru cei ce vor sa fie autentici si in acord cu ei insisi.

Daca incercam sa iertam inainte de a ne procesa sentimentele de durere, furie, calea noastra se blocheaza. Nu putem fi in adevar, pentru ca nu suntem autentici din punct de vedere emotional.

Despre gandirea pozitiva cu orice pret, fara suport in viata reala, putem spune ca este un bypass clar al realitatii: a intretine fuga in energii de vibratie inalta, pentru a fugi de realitatea de “vibratie joasa”, a repeta intr-una fraze de genul “Eu sunt pace” cand de fapt clocotesti de furie, a face schimbari de viata majore care nu se autosustin in realitate, intoxicarea cu “wishfull thinking” sunt simptome ale acestui curent al gandirii pozitive fortate care ne duce pe o cale total lipsita de autenticitate.

Treaba noastra este sa ne focalizam energia pe constructia unei fundatii autentice, sa facem munca dureroasa de a ne curata canalul interior si de a invata lectiile esentiale, astfel incat cautarea caii autentice sa fie adevarate. Universul raspunde la schimbarea autentica.

Spiritualitate autentica inseamna ca mai intai sa ne curatam calea de balast emotional si apoi sa ajungem Acasa. Si nu invers: sa cautam calea spre Acasa, ocolindu-ne ranile.

Iluminarea care inseamna detasare de corpul emotional si de provocarile de a fi om este un concept care nu se autosustine. Pentru a ajunge la spiritualitate in mod autentic, este importanta impamantarea si tratarea momentelor spirituale ca fiind experiente incluzive, tasnind direct din inima a tot ceea ce este omenesc: bucurie si durere, liste de cumparaturi si constiinta unificata, fructe proaspete si paine uscata.

Spiritualitate cu ambele picioare pe pamant inseamna a trai in toate aspectele realitatii simultan, si nu doar in acele taramuri confortabile. Nu suntem doar lumina, minte, vid si pozitivitate eterna. Suntem totul. Si e timpul sa punem punct iluziei ca spiritualitatea reala poate exista in afara umanitatii noastre, cu tot ceea ce presupune ea.

Resurse: cartea “Ascending with both feet on the ground”, Jeff Brown

 • banner certificare
  banner certificare
 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *