Ego-ul si momentul prezent

Publicat: 15 iunie 2010
Comentarii: Fără răspunsuri

ego ul si momentul prezent
ego ul si momentul prezent


Relatia primordiala, cea mai importanta din viata noastra este cea cu clipa de Acum sau, mai degraba, cu orice forma pe care o imbraca clipa de Acum, cu alte cuvinte ceea ce este sau ceea ce se intampla.

Daca relatia voastra cu ceea ce este Acum este una disfunctionala, disfunctia respectiva se va reflecta in fiecare relatie si fiecare situatie cu care veniti in contact.

Cautand in Dex semnificatia cuvantului ” ego “, descoperim ca se refera la ” al doilea eu”. Sa analizam in profunzime acest lucru:

 • Egoul ar putea fi definit simplu in modul urmator: o relatie disfunctionala cu momentul prezent.
Acum puteti decide ce fel de relatie vreti sa aveti cu momentul prezent.Odata ce ati ajuns la un anumit nivel de constiinta, aveti capacitatea de a decide ce fel de relatie vreti sa aveti cu momentul prezent. Vreau ca momentul prezent sa-mi fie prieten sau dusman? Momentul prezent este inseparabil de viata, asadar in acest mod decideti practic ce fel de relatie vreti sa aveti cu viata.

Odata ce ati decis ca vreti ca momentul prezent sa va fie prieten, prima mutare depinde de voi: deveniti prietenosi cu el, primiti-l bine, indiferent in ce se deghizeaza si in curand veti vedea rezultatele. Viata devine prietenoasa cu voi; oamenii va vin in ajutor, imprejurarile devin cooperante. O singura decizie va schimba intreaga realitate. Dar va trebui sa reluati acea decizie de fiecare data-pana cand modul acesta de a trai devine ceva natural.

 • Decizia de a face din momentul prezent un prieten reprezinta sfarsitul egoului.
 1. Egoul nu poate fi niciodata in armonie cu momentul prezent, adica in armonie cu viata, din moment ce insasi natura lui il constrange sa ignore, sa opuna rezistenta sau sa minimaizeze valoarea lui Acum.
 2. Egoul traieste pe seama timpului. Cu cat este egoul mai puternic, cu atat mai mult preia timpul controlul asupra vietii voastre. Aproape fiecare gand pe care-l aveti priveste in acest caz trecutul sau viitorul, iar sentimentul vostru de sine depinde de trecut in ceea ce priveste identitatea voastra si de viitor in ceea ce priveste implinirea sa. Teama, anxietatea, asteptarile, regretul, vinovaia, furia sunt disfunctii ale starii de constiinta aflate sub semnul timpului.
 3.  Egoul trateaza momentul prezent in trei feluri: ca pe un mijloc catre un scop, ca pe un obstacol sau ca pe un dusman. Sa le luam pe rand, astfel incat, atunci cand regasiti in voi tiparul respectiv, sa-l puteti recunoaste si sa luati din nou decizia adecvata.

Pentru ego, momentul prezent este, in cel mai bun caz, util doar ca un mijloc ce conduce spre un scop. El va duce spre un moment viitor considerat a fi mai important, chiar daca viitorul nu vine niciodata decat sub forma de moment prezent si nu este, prin urmare, nimic mai mult decat un gand din mintea voastra. Cu alte cuvinte, nu sunteti niciodata pe deplin aici, deoarece sunteti intotdeauna ocupati cu incercarea de a ajunge in alta parte.

Cand tiparul acesta devine mai pronuntat – si aceasta se intampla foarte frecvent- momentul prezent este privit si tratat ca si cum ar fi un obstacol de trecut.

Atunci apar nerabdarea, frustarea si stresul, iar in cadrul culturii noastre aceasta este realitatea de fiecare zi a oamenilor, starea lor normala.

Viata, cea care exista acum, este vazuta ca o problema, iar lumea voastra este una plina de probleme ce trebuie rezolvate toate inainte de a putea fi fericiti, impliniti sau inainte de a incepe sa traiti cu adevarat – cel putin asa credeti voi.

Problema este urmatoarea: in locul fiecarei probleme solutionate, apare o alta. Cata vreme veti vedea momentul prezent ca pe un obstacol, problemele nu se pot sfarsi. “Voi fi orice doresti sa fiu”, spune Viata sau clipa de Acum.

“Te voi trata asa cum ma tratezi tu. Daca ma vezi ca pe o problema, voi fi o problema pentru tine. Daca ma tratezi ca pe un obstacol, voi fi un obstacol.”

In cel mai rau caz, si aceasta abordare este si ea foarte des intalnita in calea catre spiritualitate, iar momentul prezent este tratat ca un dusman. Cand urati ceea ce faceti, va plangeti de ceea ce va inconjoara, blestemati lucrurile care se intampla sau s-au intamplat sau cand dialogul vostru interior este alcatuit din expresii precum ar trebui si n-ar trebui, din invinovatiri si acuzatii, atunci va certati cu ceea ce este, cu ceea ce deja exista ca realitate.

Transformati Viata in dusman si Viata spune: ”daca vrei razboi, vei avea razboi.” Realitatea exterioara, care intotdeauna va reflecta inapoi starea interioara, este atunci experimentata ca fiind ostila.

O intrebare vitala pe care trebuie sa v-o puneti frecvent este aceasta: in ce relatie ma aflu eu cu momentul prezent? Apoi deveniti vigilenti ca sa aflati raspunsul. Tratez clipa de Acum ca fiind doar un mijloc catre indeplinirea unui scop? O vad ca pe un obstacol? O transform intr-un dusman?

Din moment ce tot ce aveti vreodata este momentul prezent, din moment ce viata este inseparabila de momentul de Acum, semnificatia adevarata a intrebarii este aceasta: care este relatia mea cu Viata? Intrebarea aceasta este o modalitate excelenta de demascare a egoului din voi si de a va aduce in starea de Prezenta. Desi intrebarea nu cuprinde in sine adevarul absolut ( in ultima instanta, eu si momentul prezent sunt unul si acelasi lucru), ea reprezinta un indicator util catre directia buna. Puneti-vi-o adesea, pana ce nu veti mai avea nevoie s-o faceti.

Cum depasiti o relatie disfunctionala cu momentul prezent? Lucrul cel mai important este sa o vedeti in voi, in gandurile si actiunile voastre. In momentul in care vedeti, observati ca relatia voastra cu clipa de Acum este disfunctionala, sunteti prezenti.

A vedea este sinonim cu aparitia Prezentei. In momentul in care vedeti disfunctia, ea incepe sa se dizolve. Unor oameni li se intampla sa izbucneasca in ras cand vad acest lucru.Odata cu viziunea respectiva vine si puterea de a alege-alegerea de a spune da momentului de Acum, de a-l transforma in prietenul vostru.

Extras din “Un nou pamant”, Eckhart Tolle, Editura Curtea Veche

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *