sanatatea si echilibrul
Sanatate

Sanatatea si echilibrul

sanatatea si echilibrul

sanatatea si echilibrulFragment din cartea Sa refacem trecutul si sa vindecam viitorul, prin recuperarea sufletului, aparuta la editura ForYou:

In contrast cu medicina din Vest, care pune accentul pe distrugerea microbilor si a celulelor cancerigene, exista o veche scoala de gandire, care spune ca sanatatea noastra este determinata de o relatie adecvata cu natura. Pentru poporul Laika, nu exista nici o diferenta intre a fi ucis de un microb si a fi ucis de un jaguar.

In timp ce, in Vest, credem ca prima varianta este produsa de o boala, iar cea de a doua este un accident, poporul Laika le considera ca fiind probleme identice, legate de faptul ca nu suntem in armonie cu lumea naturii. Pentru a fi puternici, este necesar sa fim intr-o relatie armonioasa atat cu microbii, cat si cu jaguarii, pentru ca nici unul sa nu ne considere buni de mancat.

Astfel, nu suntem nici sub asediu permanent – asa cum ar putea gandi un urmas al lui Pasteur – si nici invincibili, atata timp cat nu avem un sistem imunitar robust, dupa cum a spus Beauchamp. In schimb, atunci cand nu suntem in echiliru cu natura, vom fi o prada usoara pentru cei care ne ataca.

Poporul Laika a numit acest echilibru, ayni, care inseamna “relatie potrivita” (adica, atunci cand esti in ayni, coexisti cu jaguarul si cu microbii fara a deveni o parte a lantului trofic).

Originea lui ayni se afla in mitologia indienilor americani, care spune ca acest Univers este binevoitor si va dori el insusi sa actioneze spre binele nostru, atunci cand suntem intr-o relatie potrivita cu el.

In mitologia occidentala invatam ca traim intr-un Univers care ne ataca si in care exista un principiu independent al raului, de care trebuie sa ne pazim cu apa sfintita, amulete, rugaciuni si vaccinuri.

Pentru Laika, raul exista, dar numai in inimile barbatilor si femeilor. Intreaga Creatie este binevoitoare si ataca doar atunci cand esti in afara ayni. Cand ne imbolnavim, primul pas este sa ne intoarcem in ayni. Altfel, nici o planta sau alta medicatie nu va functiona eficient.

A fi in afara alinierii cu natura este o caracteristica dominanta a omului modern: am otravit mediul, am taiat padurile si am poluat raurile; purtam razboaie atat cu microbii cat si cu alte fiinte umane; am impins speciile catre disparitie prin natura noastra de pradatori; am modificat habitatul natural pentru a-l transforma in spatii de cumparaturi.

Comportamentul nostru este ca o forma de matricid, in care copiii naturii – oamenii – isi omoara propria mama. Pentru a se proteja, natura incepe sa ne respinga: rezervele de apa se micsoreaza, noi boli afecteaza planeta, iar Pamantul incepe sa se poarte cu noi ca si cu o formatiune nedorita.

Incepem sa devenim un purice in varful cozii unui catel, un microb ce va fi anihilat de catre sistemul imunitar al planetei.

Toate acestea apar intr-o perioada in care medicina se simte mai puternica, datorita descoperirilor noastre legate de ADN . Dar acesta este doar un truc nou, deoarece biotehnologia inca mai cauta modalitati pentru a ne repara, corecta si distruge la nivele moleculare si mai subtile.

Pur si simplu am adaugat mai multa precizie si cunoastere acestui atac, in timp ce tot ce ar trebui sa facem este de a cauta armonia cu natura – atat in interior, cat si in exterior.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *