poate fi vindecata depresia prin intermediul creativitatii
Sanatate

Poate fi vindecata depresia prin intermediul creativitatii?

poate fi vindecata depresia prin intermediul creativitatii

poate fi vindecata depresia prin intermediul creativitatii

Atunci cand avem de-a face cu depresia, cautam o serie de solutii mai mult sau mai putin surprinzatoare pentru a gasi o modalitate de a vindeca aceasta afectiune.

In cele ce urmeaza, vom incerca sa gasim un raspuns la intrebarea adresata in titlu…

Terapia prin arta reprezinta o abordare unica in tratamentul depresiei care ne ajuta sa ne conectam la adevaratele noastre sentimente si sa ne folosim energia creativa.

Idea de a folosi terapia creativa pentru a ne exprima gandurile cele mai profunde apartine unui trecut destul de indepartat, insa a fost recunoscuta ca terapie in America abia acum 50 de ani.

“Terapia prin arta este un tratament complementar, nu un subtitut al tratamentului traditional al depresiei”, sustine Routa Segal, terapeut cerificat care practica in New York. “Pentru o persoana care sufera de depresie, arta poate debloca anumite bariere puse de psihoterapie. De fiecare data cand creezi arta, faci o fotografie in timp.

Tipuri de terapie creativa

Terapiile creative pot avea loc atat individual, in cuplu, in familie sau in grup. Ceea ce au in comun toate tipurile de terapii este ca gasesc modalitati de a ne exprima si de a invata mai multe despre noi insine in procesul nostru de dezvoltare personala. Atunci cand aceste activitati au loc sub ghidarea unui terapeut calificat, ele pot veni in sprijinul altor tratamente ale depresiei.

Vindecarea prin arta poate include:

• Terapia prin arta, precum desenatul, pictatul sau sculptatul
• Dansul sau terapia prin miscare
• Psihodrama ce include rostirea povestilor, jucatul si improvizarea pentru a incuraja descoperirea de sine si expresia de sine
• Terapia prin muzica, care poate fi folosita in mod pasiv pentru a usura anxietatea si depresia prin ascultare sau intr-un mod pasiv prin cantarea sau compunerea muzicii.

Beneficile vindecarii prin intermediul artei

“Terapia creativa prin arta este o calatorie care are scopul de a afla cine suntem, unde suntem, ce avem si de ce avem nevoie pentru a ajunge ceea ce ne dorim in viata”, spune Segal.

Aceste tipuri de terapii pot fi o forta vindecatoare atat pentru trup, cat si pentru minte deoarece elibereaza o serie de hormoni care lupta cu depresia. De asemenea, cercetarile au aratat ca terapia prin arta ne poate imbunatati dispozitia prin reducerea depresiei si anxietatii.

Iata cateva dintre avantajele acestui tip de terapie:

• A crea arta ne ofera un produs pe care il putem vedea si de la care putem invata.
• Evaluarea lucrarilor noastre de arta ne poate ajuta sa punctam aspectele vietii noastre pe care le putem schimba.
• Capacitatea de a ne exprima fara a judeca poate debloca o serie de tiparele negativitatii si ale depresiei.
• A face parte dintr-un grup de terpaie ne ajuta sa ne conectam la ceilalti.
• A ne elibera emotiile poate crea o coexiune cu ceilalti.
• Eliberarea emotiilor ne poate dezvolta increderea in noi, in terapeut si in procesul vindecarii.

Poate ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care persoanele care sufera de depresie ar trebui sa-l retina este ca terapia prin arta nu se adreseaza artistilor sau celor care au afinitate fata de arta, ci se adreseaza tuturor oamenilor indiferent de varsta lor sau de trecutul lor. Chiar daca adolescentii si copiii care sufera de depresie par sa aiba cele mai multe avantaje din terapia prin arta, oricine poate beneficia de aceasta, indiferent de talentul sau. De fapt, Segal spune ca persoanele cu care se lucreaza cel mai greu din acest punct de vedere sunt chiar artistii deoarece le este dificil sa nu fie critici la adresa muncii lor.

Resurse online: http://www.everydayhealth.com/

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *